שלום לכולם וחג שמח!
כמו שבטח שמתם לב אני חדשה פה
, אז שלום לכווולם! קודם כל אומר שאני די מתפלספת, אז למרות שזה יהיה קשה עבורי, אני אשתדל (אני לא מבטיחה) לקצר במילים (ואני מקווה שלמרות הכל עדיין יהיו כאלו שיקראו את דברי הארוכים)... לפני פחות משבוע סיימתי לקרוא את הספר האחרון בסדרת 'חומריו האפלים', וישר התחלתי לחפש חומר על פיליפ פולמן, מאמרים בנושא, ושמחתי למצוא את האתר שלכם. התחלתי לפני כמה שנים לקרוא את הספר הראשון, אך בשל חוסר התעניינת מצד חברותי וחוסר אוזן קשבת לדעותיי בנושא, עשיתי הפסקה די ארוכה, שכיום אני מצטערת עליה. כל אחד ששאלתי אם קרא את הספר לא שמע עליו בכלל, בספריית ביה"ס הוא לא היה בנמצא, ועכשיו אתם בטח מבינים עד כמה הופתעתי ושמחתי לגלות שיש קהילה כ"כ גדולה של קוראים. עד כה קראתי באתר מאמרים רבים, וגיליתי כמה קטונתי בהבנת גדולתו הרבה של פולמן. הספר בעיני הוא הטוב ביותר שקראתי בחיי (הלא כל כך ארוכים..), וצר לי על כל חברותי שלא רצו להמשיך ולקרוא את הספר הראשון. יש לי הרבה שאלות, תשובות ודברים למחשבה בכל הנוגע לנושאים המועלים בספר, ואני מקווה שפה אוכל למצוא את רב התשובות, לענות על שאלות, ולמצוא בין היתר נושאים למחשבה ולליקחה לעתיד. אני מתנצלת אם אחזור על שאלות ועל דיונים שכבר היו כאן בעבר, אך מקווה שתבינו את הסיבה לכך... בתור התחלה, רציתי להעלות נושא לדיון: 1. ב'משקפת הענבר' לורד עזריאל רוצה לשים קץ לסמכות, אך בסופו של דבר הוא מצליח להרוג את מטטרון, העוצר שלו, ואילו הריגת הסמכות מתבצעת במקרה, ע"י ליירה וויל. חשוב לי לשים לב לאופן הריגת הסמכות. הריגת הסמכות נגרמת ע"י טוב ליבם של ליירה ווייל, ונובעת מחוסר המודעות שלהם, כנראה. כל נושא התודעה והמודעות תופס חלק נכבד בספר, ובעצם הסמכות, המלאך שרוצה לשלוט בכל היקום, שנלחם בתודעה ורואה בה כדבר רע ונתעב, חושב שעצם התודעה יגרום להריגתו שוגה, ואילו חוסר המודעות של ליירה וויל לסמכות עצמו שניצבת מולפ, טוב ליבם ותמימותם, הם אלו שהורגים אותו בסופו של דבר. 2. דבר נוסף שיש לשים לב אליו הוא הכוח של הסמכות לעומת כוחו של מטטרון, וההשפעה על העלילה. בספר נראה כי אותו המלאך שכ"כ רצה לשלוט בכל, בעל כוח רב עוצמה ובלתי ניתן לערעור, נותר מפוחד, חלש ושברירי, ואילו מטטרון תופס את הפיקוד. הסמכות מוברח מההר המעונן למקום מבטחים בכדי להגן עליו, אך נשאלת השאלה האם זהו באמת רצונו. אם אני לא טועה, ברגע מותו המיוחד של הסמכות הייתה הרגשה של שמחה ושלווה, כלומר, אותו מוות היה רצוי ומבורך. אם כך, מדוע רצה מטטרון לשמור על הסמכות ולא לקבל הוא את הפיקוד? הרי מעצם העובדה שיש לשמור על הסמכות מפני המוות מראה באופן בלתי ניתן לערעור שהסמכות הוא לא זה שיצר את היקום, כיוון שהוא אינו אלמוות. מכאן ניתן להבין שניצבה מול המלאכים עובדה מול העיניים, שזפניה צדקה, מדוע היוצרות לא התהפכו בשל כך? לפי דעתי מכאן נובע שמשימתו של לורד עזריאלי לא הושלמה. אמנם הסמכות ומטטרון מתו, אך מאותה הסיבה שממלכת השמים לא קרסה בידיעה שהסמכות לא אלמוות, כך גם ממלכת השמיים לא חוסלה הפעם לתמיד, אך ייתכן, וזהו בעצם רצונו של פולמן, שרפובליקת השמיים תוכל להתבסס לאט לאט, אך כמו תמיד, יהיו יוצאים מן הכלל שלא יתמכו בה ויהוו מכשול נוסף. אשמח לשמוע את דעתכם בנושא, לקבל הערות, תיקונים ותשובות! אז חג שמח לכולם! ממני, הסטר
כמו שבטח שמתם לב אני חדשה פה