שלום לכולם. חדשה בתחום. לפני שנים אחדות בלעתי בלילה אחד

שלום לכולם. חדשה בתחום. לפני שנים אחדות בלעתי בלילה אחד

את "הצל של אנדר" (כמובן אורסון סקוט קארד) ועכשיו ביומיים את פארק היורה של מייקל קרייטון. זוכרת גם לטובה את "תשעה מחרים" של אייזק אסימוב. "פארק היורה" (את הסרט של ספילברג לא ראיתי) הפך לי את הקרביים. רוצה לשוחח פה קצת על הספר. מישהו יודע אם בעקבותיו (ואולי גם בעקבות הסרט) הוגבלו הניסויים הגנטיים, בעיקר שכפול בע"ח?
אומר מיד שהפיגור נובע מכך שבד"כ נמנעתי מקריאת ספרי מד"ב כי האחדים שדפדפתי בהם בעבר, דווקא מפורסמים, לא נראו לי בכלל.
יש לי בבית מדף שלם של ספרי מדע פופולארי (פיסיקה, אסטרונומיה , קצת ביולוגיה) שנקראו בשקיקה. כמוכן, יש במחברותי 2 רעיונות גדולים ,למעשה מיתווים, לסיפורי מד"ב, ומחפשת כותבת-שותפה טובה ביצירת דמויות ובמחקר-רקע.
 

גלקטור

New member
אני חושב שדווקא להיפך

הפופולאריות של פארק היורה דחף חוקרים רבים למתוח את הגבולות כדי לשחזר DNA עתיק.
צריך לציין שלפחות עד עתה, למיטב ידיעתי, הDNA העתיק שמשוחזר הוא לרוב בן כמה עשרות אלפי שנים. נכון ללפני שנתיים, העתיק ביותר הוא בן 700 אלף שנים: http://www.nature.com/nature/journal/v499/n7456/full/nature12263.html
וככל הנראה זה קרוב לגבול העליון של כמה מיליוני שנים בהם DNA משתמר בתנאים הכי טובים (כלומר בהקפאה).
כך שדינוזאורים לא נראה כאן בקרוב, ככל הנראה.
למיטב ידיעתי עדיין לא הצליחו לשבט בע"ח שנכחד, אבל איני חושב שיש מגבלות על כך (ואף להיפך).
עם זאת, אפילו שיבוט של בעלי חיים קיימים אינו פשוט כלל וכלל, כל שכן שיבוט של בעל חיים נכחד שלגביו לא ידועים תנאי ההפריה וההריון הנחוצים (כלומר, לא ניתן להשתמש בביצית מקורית או ברחם מקורי...)
אם כבר שיבוט של אורגניזמים קדומים, הייתי מהמר על חיידקים ונגיפים שיהיו הראשונים שישוחזרו במלואם.
&nbsp
שתי נקודות:
הטכנולוגיה שמתוארת בספר, עם אנזימי רסטריקציה, היא כבר טכנולוגיה עתיקה במונחי מחקר ביולוגי. היום ישנה טכנולוגיה הרבה יותר מתקדמת (ומהירה) גם לקביעת הרצף, וגם ל"הנדסה גנטית".
&nbsp
בספר מתואר שהדינוזאורים הונדסו כך שיחסרו להם אנזימים לייצור חמוצת האמינו ליזין, ולכן הם תלויים באספקת מזון של צוות האי. ואז תואר על דינוזאורים שברחו והחלו לאכול מזון עתיר בליזין. אז היום יש כבר הרבה התקדמות מבחינת ביולוגיה סינטטית וכבר מדברים על יצורים מהונדסים לטובת האדם. ושוב עולה הנושא של איך למנוע מהם "לברוח" לטבע. הפתרון כיום הוא להנדס אותם כך שהחלבונים שלהם יכילו חומצות אמינו שאינן קיימות בטבע, או בסיסים ל-DNA שאינם קיימים בטבע, ועל כן הם יהיו תלוייים לחלוטין במזון שניתן להם.
&nbsp
&nbsp
 
אני לגמרי בעד המסר של "פארק היורה":טפשים מוגבלים,

תפסיקו לשחק עם היכולות שכבר רכשתם. כבר הבאתם מספיק אסונות, וסביר מאד שתביאו אסונות נוספים. בעלי הון או פוליטיקאים מטורפים משכרון כוח, מדענים שהם בעיקר טכנולוגים, ואין להם ההבנה והראיה העמוקות והנרחבות בקשר לטבע, קפיטליסטים שהקימו חברות הנדסה גנטית כדי לעשות מיליארדים. כולכם, כולכם, הנכם איום על העולם ועל האנושות. חייבים לרסן אתכם, להטיל עליכם מגבלות חריפות, להגביל לגמרי את המחקרים, היישומים, הפעולות שלכם.
 

גלקטור

New member
אני חושב שזה מסר מאוד פרנואידי

ומאוד מתנשא ומכליל.
זה, אגב, המסר בכל הספרים של קרייטון.
לא שלא נהניתי לקרוא אותם, הוא כותב מוכשר, יש לו רעיונות מדעיים מעניינים וספריו די מותחים. אבל בסופו של דבר המסר כבר משעמם.
&nbsp
 
תגיד את זה למפתחי פצצת האטום המקורית והפצצות הגרעיניות כיום,

לתעשיות המשתמשות בפחם ובנפט והביאו לחור באוזון ולשינויי האקלים (או שמא אינך מאמין שהתעשיות הן האשמות? פארנויה, מה?), לעיור המתגבר וזולל עוד ועוד שטחי טבע, למהנדסי החלליות שהשאירו כבר עתה טבעת של גרוטאות מעופפות סביב כדור הארץ, לתעשיות הכריתה המתקדמות המקריחות את יערות הגשם בעולם, וגם, כן, להינדוס הגנטי ההולך ומתגבר.
 

הייזל

New member
הינדוס גנטי בצמחים ובבע"ח

קיים מאז שהאדם המציא את החקלאות אז אולי תרדו כבר מהסוס הזה? הוא מת.
וזה התרחש אפילו בדברים שאינם למאכל כמו כל סוגי הורדים כיום שאינם ורד הבר.
והנדסה גנטית הצילו מיליוני אנשים מרעב - ראי ערך אם החיטה.
 

גלקטור

New member
כל הפיתוחים שציינת הביאו גם לקידמה רבה

אין ברירה - יש מחיר לקידמה.
לא רוצה קידמה? יאללה נחזור לתקופה הפרה-היסטורית כשהיינו מתחממים לצד המדורה במערה שמצאנו, אוכלים את הממותה שצדנו? או אולי אפילו לתקופה קדומה יותר כי אסור לצוד- זה הכחיד את הממותות, והמדורה גם היא פלטה רעלים ויש סכנה לשריפות יער. אז נתכסה בעלים ונקווה לטוב...
&nbsp
אין ספק שחלק מהקידמה גרמה לנזק. מה שטוב במדע הוא שהוא מתקן את הנזקים שנגרמו. דוגמאות? ברגע שהתגלה החור באוזון החלו לחפש תחליפים, למשל לפריאון ששימש בעבר לקירור. החלו לחפש מקורות אנרגיה פחות מזהמים (ביו-דלק, גז טבעי, שמש, גלים, רוח וכו'). ויש עוד כמובן. אבל הרבה יותר כיף לקרוא למדענים איום על האנושות.
&nbsp
ולגבי ה"הנדסה הגנטית" הייזל כבר ענתה על חלק מכך, לגבי חקלאות בכלל ומזון בפרט (לא רק צמחים - גם בעלי חיים למאכל ולמחמד) ואני אוסיף שהידע הנצבר ממחקר המשתמש בשיטות של "הנדסה גנטית" הוא חלק אינטגרלי ברפואה המערבית כיום, חלק גדול מהתרופות מיוצר בשיטות שמצריכות גם הנדסה גנטית, ללא מגבלות ורגולציות תרפיה גנטית כבר היתה יכולה היום לטפל בהרבה מחלות גנטיות, וישנם היום כיווני מחקר לשימוש בחרקים/טפילים מהונדסים גנטית שימנעו העברת מחלות.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
 

D O 7

New member
צריך גם קצת פרופורציות

פליטת גזים שונים גרמו אולי לחור באוזון, אבל מאיפה הקביעה שהם אלו שגרמו לשינויי אקלים? יש שינויי אקלים, אבל היו גם הרבה לפני שבני האדם הופיעו על כדור הארץ, והם היו הרבה יותר קיצוניים. בהחלט יכול להיות שזה משפיע על האקלים, אבל בני האדם לא אחראים לכל תופעות הטבע. יש הרבה פיזיקאים שטוענים שהשמש היא האחראית לכשני שליש משינויי האקלים, והשאר שלנו. הכל הערכות כמובן, אבל אלו הערכות שנשמעות לי הגיוניות.
בקשר למה שאמרת על הנדסה גנטית - הייזל כבר ענתה לך, ואני מסכים עם דעתה. חוץ מזה, הרבה מפיתוחי הרפואה טמונים בהנדסה גנטית.
בקשר לאנרגיה הגרעינית - בלי האנרגיה הגרעינית בעולם היו הרבה יותר תחנות כוח פחמיות, מה שהרבה יותר פוגע בסביבה. חוץ מזה, כנראה שפצצות האטום כנראה מנעו כמה מלחמות בעולם.

ברור שככל שהטכנולוגיה מתקדמת אז איכשהו העולם נפגע. טכנולוגיות חדשות הרבה פעמים מטפלות בבעיות קיימות, אבל יוצרות בעיות חדשות. מה האלטרטיבה? למנוע את ההתקדמות האנושית? לחיות בכפרים בלי חשמל ובלי כלום?
זה מה שקורה בהרבה מקומות באפריקה ומקומות אחרים בעולם, וזה לא עובד הכי טוב. אני מסכים שאפשר לעשות פחות נזק לכדור הארץ, ולא מעט מהנזק שנעשה נגרם רק בגלל תאוות בצע של אנשים שאכפת להם אך ורק מכסף, ולא מהעולם שהם חיים בו, אבל הפתרון הוא לא לעצור את המדע והטכנולוגיה, אלא ברגולציה של ממשלות.
 

restored

New member
כל מה שאת אומרת זה "בדיעבד" קלאסי

כשבן אדם חוקר קשה לי להאמין שהוא יעצור הכל בתהליך כי הוא רוצה לחשוב על מי יודע מה.
 

גלקטור

New member
זה ממש לא נכון שמדענים לא מסתכלים על התמונה הרחבה

ורק לדוגמה, בשבועיים האחרונים מתקיים דיון נרחב מאוד על האתיקה של מניפולציות גנטיות בעוברי בני אדם, זאת בעקבות פרסום מחקר שבוצע בסין, שבוצע באמצעות טכנולוגיה חדשה (CRISPR למי שמכיר).
http://www.nature.com/news/embryo-editing-sparks-epic-debate-1.17421
&nbsp
(המחקר בדק את יעילות הטכנולוגיה בעוברים ומצא שיש עוד הרבה מה ללמוד עליה ומה לשפר כדי שניתן יהיה להשתמש בה בבטחה).
 

clouds11

New member
נראה לי מאוד מתאים לפנתרית הסגולה

קיימת סדרה בשם THROUGH THE WORMHOLE
הסדרה הזו מטפלת בחידושים המדעיים החמים ביותר וגם מטפלת בשאלות ניצחיות כמו "האם אלוהים קיים"
לסדרה 5 עונות זו סדרה מרתקת ומגיש אותה מיודענו פרימן
לדעתי מאוד מתאים לפנתרית הסגולה (האם הפנתרית הסגולה עברה שינוי גנטי בצבע העור ?)
בכל מקרה אני תומך בדעות שמתירות חופש מחקר וניסוי כמעט בלי הגבלות
 
למעלה