אני הדס, מנס ציונה. אני חובבת ספרים מושבעת... כרגע אני קוראת את אנה קארנינה...לדעתי הוא ספר נהדר... ולעניין... דברתי לאחרונה עם הרבה אנשים על ספרים. אז הייתי רוצה לדעת מה הספר הכי טוב שקראתם לאחרונה? הדס
שעובר מיד ליד, ומכל אחד אני שומעת רק תגובות נלהבות. אהבתי את הספר, הוא קריא, מרתק, נותן לך בסופו תחושה שגם אם את לא בדיוק מבינה גדולה במתמטיקה, זה לא בשל מיעוט שכל, אלא פשוט משום שמתמטיקה היא הליך אינסופי כמעט.
זה אותו סופר לא? ועופר, תקן אותי אם אני טועה. למרות שאם אני זוכרת נכון יש הבדל משמעותי בין השניים והוא שפרמה אכן הוכח והשערת גולדבך, היא השערה שהופרכה.
ויש הבדל. הדוד פטרוס והשערת גולדבך הוא יותר מן רומן שכזה, בעוד המשפט האחרון של פרמה הוא ספר עיוני. השערת גולדבך לא הופרכה, היא נכונה לכל מספר שבדקו עד כה (תזכורת: כל מספר זוגי ניתן להצגה כסכום שני מספרים ראשוניים, ובגרסתו החלשה יותר - כל מספר אי-זוגי ניתן להצגה כסכום שלושה מספרים ראשוניים) אבל במתמטיקה ערכם של מקרים פרטיים הוא כקליפת השום. המשפט האחרון של פרמה הוכח ע"י פרופ´ אנדרו וולס מאונ´ קיימברידג´. עופר
אוסיף כמה אנקדוטות: אורך ההוכחה של אנדרו ווילס הוא אכן מחריד (אבל פחות מהוכחות למשפטים אחרים שנמצאו כבר...), וזאת מכיוון שמגוון השיטות והטכניקות של אנליזה מודרנית שוויילס משתמש בהם הוא גדול מאוד (ובחלקו השיטות האלו הן פיתוחו של ויילס בעצמו). הגדולה והפופולריות של הדוד פטרוס (כספר קריאה כאילו-עיוני) ושל המשפט האחרון של פרמה (כספר עיוני מהמעלה הראשונה) היא במחברי הספר - אנשי מקצוע, פשוטו כמשמעו. המחבר של הדוד פטרוס (לא זוכר את שמו, משהו יווני כזה) הוא בעל השכלה פורמלית במתמטיקה ואילו סיימון סינג, מחברו של המשפט האחרון של פרמה הוא בעל דוקטורט בפיזיקת חלקיקים מטעם קיימברידג´, תחום בפיזיקה שמצריך ידע ויכולת הבנה מתמטית גבוהה... זה ההבדל בין ספרים עיוניים שהם בלתי-אפשריים לקריאה, לבין ספרים מעולים, שמצליחים להשתחל, למרות עיסוקם בנושאים "קשים לעיכול", לרשימות פופולרית של מכירות... אם יתעורר הרצון (ואושר כבר מכירה את הניסוח הזהיר..) אני אשמח לתת סקירה+המלצה קצרה של ספרי מדע פופולרי שיצאו בעברית (רובם לפחות...) יאללה ביי, גל
משתלטת על החמישה שאתה ועופר כבר נתתם לי. ואני בכלל לא מבינה מתי אתם מספיקים לקרוא עם כל הלימודים באוניברסיטה. ועוד לימודי פיזיקה (אתה) ומחשב (עופר כמובן). אני לא מספיקה, אז אתם?!!!!
קחי לך אחה"צ ובלי בחנות ספרים גדולה, עם מדף ספרי מדע נרחב, ותבחרי את אלה שמעניינים אותך (נו יופי, גל, ממש עצה מקורית...) וחוצמזה, אני קצת לא הוגן... חלק גדול מהספרים קראתי לפני שהתחלתי ללמוד (אכן מאז שהתחלתי ללמוד זמן הקריאה שלי הצטמצם וגם מגוון הקריאה... חלק נכבד מוקדש לקריאת ספרים של חומר לימוד או חומר קרוב לחומר הלימוד...) אבל, באמת (ואני מבטיח שזו הפעם האחרונה שאני אגיד את זה), אם את רוצה אני אתן לך שלושה ספרים שתחום של פיסיקה מודרנית שהכי שווה לקרוא אותם..) יאללה ביי, גל
אבל גל אתה שוכח דבר אחד חשוב. אני גרה בחור!!! והטסט שלי (הלוואי, אין לי כוח להסביר למה אולי לא) יהיה רק שבוע הבא.
מכן נובע אין לי אפשרות להשיג את רוב הספרים. הרי כמו שכבר כתבתי, אין לי כרטיס אשראי (מה לעשות שגם ל 18 עוד לא הגעתי?). ועוד משהו, אני חושבת שחלק מההמצלצות נמחקו בנפילה הידועה לשמצה. אולי כדאי לבדוק את זה.
דרך אגב, איזה חור בצפון זה בדיוק? ומכיוון שאני לא יודע מה נפל ומה לא, אז הנה: מכניקת הקוונטים - יואב בן דב היקום האלגנטי - בריאן גרין על-מרחב - מיצ´יו קאקו בין הספרים הטובים ביותר שיצאו בעברית בתחומי פיסיקה לקהל הרחב... גל
לא נורא, אני לא אגיע אליהם בקרוב, כי יש לי כמה ספרים קורצים לי מליד המיטה. בינהם אגב קריאה חוזרת של החלקיקים האלמנטריים. קניתי אותו. אחת הקניות היותר טובות שלי... והחור הוא עמק יזרעאל...
ובהחלט אחד הספרים הטובים ביותר שקראתי לאחרונה היו שלו, הוא נקרא "ציירו לכם" שזה בדיוק מה שעל הקורא לעשות במהלך הספר כדי להבינו במלואו. רק לדמיין את הלך הדברים. בתחילה הוא ניראה לי קצת בלתי אפשרי, אבל אחרי שניצחתי במערכה הזו, הנה המלצה. זהו ספר גדול. תסלחי לי שאני לא אומרת רק ספר אחד...קשה לבחור. אבל אחריו באים מיד נדודים של הרמת הסה שזהו ספר שאותי סחף, זה בתנאי שאוהבים את הכתיבה שלו...ויש בו אפילו שירים וציורים של המחבר...דבר שנותן לספר עוד איזה נופח מעניין. ואחריו...ז´וסטין, או יסוריה של המידה הטובה מאת ד.א.פ (המרכיז) דה סאד. הממ...השם מדבר בעד עצמו.
אני בכיתה י´... וכבר קראתי את החטא ועונשו...ולא בתור עבודה. הוא ספר מלא בתאורים, והוא כבד, לי לפחות. אבל אהבתי...לסופרים הרוסיים יש סגנון כתיבה מיוחד. הדס