שלום לכולם

שלום לכולם ../images/Emo140.gif

אני סטודנטית שנה ב' ברפואה משלימה .. במסגרת לימודיי אני לומדת קורסים ברפואה מערבית [קונבנציונאלית]. עבודת גמר סוף שנה שניה שלי היא בנושא שבץ מוחי.. אבקש את עזרתכם במציאת חומר על האפידמיולוגיה [נתונים סטטיסטיים] בארץ על מחלה זו. תודה מראש

morancho1

New member
נושא מעניין וכאוב.

ממה שאני יודעת הוא הגורם מספר 3 בארץ לתמותה. הגורמים העיקריים או הסיכונים לשבץ מוחי או כמו שהשם שלו בלטינית CVA CEREVRAL VESCULAR ACCIDENT (אני מקווה שאני רושמת נכון): הוא טרשת עורקים. טרשת עורקים זו מחלה שפוגעת בכלי הדם. כלי דם שנפגע במוח יכול להוביל לשטף דם במוח או קריש דם. גם קריש דם שנוצר בחלק אחר של הגוף יכול לגרום לכך. רוב במקרים של בשבץ המוחי נגרמים מטרשת עורקים בעורקים הקרוטיים- עורקי הצוואר. יש ניתוח שיכול להקל על הטרשת בצוואר אבל אחוזי ההצלחה לא מספיק גבוהים- קיימת סכנת מוות בניתוח (שקריש דן יעלה ממהלך הניתוח למוח ויגרום לשבץ מוחי תוך כדי הניתוח), אני אפילו הכרתי אדם כזה. דגש על הכרתי בלשון עבר... בד"כ אדם שעבר ארוע מוחי, הוא בסיכון גבוה לקבל ארוע מוחי נוסף במהלך השנים שיבואו, ולכן דואגים לתרופות מתאימות לאנשים בסיכון כמו תרופות להורדת כולסטרול לחץ דם וכולי.. הנזק של הקריש תלוי במיקום שלו. ככל שהקריש פוגע באזור יותר משמעותי ופרימיטיבי במוח (למשל נשימה) כך הנזק הנגרם מן הארוע חמור יותר. למשל קריש שנתקע בגזע מוח מקום קריטי לגוף- יכול לגרום לצמח או למוות. קרישים לבמקומות אחרים יכולים לגרום לנכויות קשות וקלות וכן לפגיעה מנטלית. יש הבדל בין 2 המיספרות: קריש שפוגע בצד ימני פוגע בתפקוד חצי גוף ימני ולהיפך. עכשיו יש הבדל בתיפקוד כל המיספרה. כך למשל פגיעה בהמיספרה שמאלית יכולה לגרום לפגיעה במרכז הדיבור ויש חשש שמי שעבר את הארוע יתקשה בדיבור. איך המדינה עוזרת לחולים? תרופות פיזיותרפיה פסיכולוגיהם מה שצריך אבל יש את אלה שיטענו (ואני בינהם) שזה לא מספיק. שיהיה לך בהצלחה במחקר, אכן נושא חשוב..

oshratush

New member
יקירתי........

שלחי לי הודעה במסר אישי, ואפילו אכתוב לך את מס' הטלפון שלי, יש לי המון מה להגיד על סי וי איי, בתור אחת, לאב שנפטר מזה, כמובן על צינתורים בקרוטיס, וכן על הומוסיטיין, קרישיות דם, גנטיקה וכדומה...... אושרת.

morancho1

New member
תיקון

קריש בצד ימני פוגע בהמיספרה שמאלית ולהיפך, מכיוון שקיימת הצטלבות של העצבים ולכן פגיעה בצד כשלהו בגוף מעידה על הצד הנגדי במוח. תודה לגינגי על התיקון:)

guyavhuji

New member
עשית בלגן...

עורק בצד ימין הולך להמיספרה ימנית. אם יש בו קריש והוא נסתם, הפגיעה היא בהמיספרה הימנית. אבל, היות והאזורים המוטוריים של המיספרה ימין אחראים על העצבוב לשרירי צד שמאל של הגוף, יהיה שיתוק של פלג הגוף השמאלי, מה שנקרא "פגיעה קונטרא-לטרלית".

../images/Emo45.gif

גם פגיעה סנסורית תהיה קונטרא לטרטלית אבל לאו דווקא, יכולה להיות גם איפסי-לטרלית, תלוי אם הסיבים כבר עברו הצלבה או לא, כלומר בגובה הפגיעה במוח.

guyavhuji

New member
חיפשתי ולא מצאתי.

רוב הנתונים האפידמיולוגיים המשמשים להוראה בארץ מגיעים מארה"ב, שם עושים סקרים אפידמיולוגיים על כל מה שזז. למעשה, אני לא יודע אם יש מאגר נתונים עם תשובות לשאלה שלך. עד כמה חשוב לך שזה יהיה מהארץ? בינתיים, שתהיה לך נק' התחלה: יש 3 סיבות עיקריות ל- CVA: • כ- 85% מהמקרים: אוטם מוחי (נקראים קלינית Ischemic Stroke) • כ- 10% מהמקרים: שטף-דם תוך-מוחי • כ- 5% מהמקרים: שטף-דם סוב-אראכנואידי (תת-עכבישי, Sub-Archnoid). השניים האחרונים נכללים יחד תחת השם Hemorrhagic Stroke.

oshratush

New member
שאלה אלייך גיא

לגבי ה10 אחוזים הכוונה למפרצות כאלה ואחרות? ולגבי ה5 אחוזים אם תוכל לפרט אשמח

guyavhuji

New member
או. קיי.

אז שני הסוגים (תוך מוחי וסוב-אראכנואידי) נגרמים עקב קרע ודליפה של מפרצות (aneurisms), אלא ששט"ד תוך-מוחי נגרם עקב קרע של אנוריזמות קטנות (microaneurisms) שמתפתחות בעורקים קטנים (penetrating arteries למיניהם), בעיקר על רקע של יתר-לחץ דם. כאן הדימום הוא ממש בתוך רקמת המוח. לעומת זאת, שט"ד סוב-אראכנואידי נובע מקרע של מפרצות מאקרוסקופיות בעורקים גדולים (בעיקר אלו שבונים את המעגל ע"ש וויליס, בעיקר בנק' פיצול). כאן הדימום הוא אל המרווח התת-עכבישי (בין קרומי המוח), שם יושבים העורקים הללו. זה בכלליות. אם יש לך עוד שאלות את מוזמנת לשאול. ועכשיו לילה טוב.

עד כמה חשוב שהנתונים יהיו מהארץ..

חשוב מאוד .. הדרישות של המרצה שלנו הם לנתונים סטטיסטיים בארץ .. תודה רבה על התשובות העבודה כבר כמעט מוכנה מלבד הנתונים הבאים: גורמים סטטיסטיים - שכיחות [מין, עדה, דת] וכמו כן גורמי סיכון.

guyavhuji

New member
גורמי סיכון:

לגבי איסכמיה מוחית - למעשה מדובר פחות או יותר בגורמי הסיכון לטרשת עורקים: • גיל – הסיכון מתחיל לעלות משמעותית מגיל 50 • יתר ל"ד • מחלות לב (בעיקר פרפור עליות) • סוכרת • TIA • המטוקריט גבוה • מחלות כלי-דם • גלולות למניעת הריון • חוסר פעילות • השמנה • עישון • היפרליפידמיה לגבי שט"ד תוך-מוחי, גורם הסיכון הועיקרי הוא יתר לחץ-דם, ויש גורמים נוספים: עמילואידוזיס, מפרצות, הפרעות בקרישה, גידולים, זיהומים שגורמים לדלקות בכלי-דם, מחלות קולגן וגורמים של טיפול - נוגדי קרישה, תהליכים חודרניים (כמו ביופסיות) ועוד. לגבי המפרצות שגורמות לשט"ד התת-עכבישי, יש מרכיב תורשתי ברור ביצירה שלהם, וכן יש גורמים סביבתיים שמשפיעים, כמו טרשת (שהסיכון אליה מושפע מיתר לחץ-דם) והפרעות המודינמיות נוספות. לגבי האפידמיולוגיה, אני מצטער, אבל אני באמת לא יכול לעזור.

morancho1

New member
סעיף האחרון במה שהוא כתב:

היפר גליקמיה. ולא היפרדלימיה:)

guyavhuji

New member
תקראי שוב.

סוכרת כבר הופיעה. גם היפרליפדמיה היא גורם סיכון. בשורה התחתונה, אפשר לסכם את זה תחת הכותרת של "סינדרום X", כך שזה לא מאד משנה.

למעלה