../images/Emo13.gif (+ מדריך הלמידה המדעי של הבליפ)
תראי, זאת מלכודת. אני יודע יותר טוב לא להתווכח עם אנשים מפורום אומניות לחימה
סביר להניח שלא ראית הוכחות בסרט הבליפ, כי את ראית את גירסת הטלוויזיה (האירופאית) ואני (כמו שאמרתי) ראיתי את גירסת ה-Quantem שהיא הרבה יותר ארוכה ומכילה יותר מומחים. בגדול, גם גירסת הקוואנטום שמה דגש הרבה יותר גדול על המכניקת קוואנטום והרבה פחות על הקטע הביולוגי (זה שמתחילים להרחיב על זה שיחידת התודעה הכי קטנה היא התא). במציאות שלי, הסרט הרבה יותר ארוך מאשר במציאות שלך
בגירסה המורחבת, יש כמה מומחים נוספים מתחום הפיזיקה והרפואה שבאמת מדברים על הוכחות שאפקט הצופה במכניקת קוואנטים קובע לא מעט. דבר ראשון, כבן-אדם שנכשל פעמיים בחיים בקורס מכניקת קוואנטים א' (או"פ) - אני יודע שאני לא מבין מה הם אומרים ולא טוען לתובנה מדעית עליונה. יש אנשים שיותר חכמים ממני, ומבינים את המחקרים יותר טוב ממני. (אומנם עברתי בפעם השלישית, אבל אני טוען שזה יותר קשור להסתברות מאשר למכניקת קוואנטים) בסרט, הזכירו כמה ניסויים שביצעו. בתור התחלה, עשו גירסה מאויירת מדהימה של ה-Double slit שמראה איך אלקטרונים למעשה נמצאים בכמה מקומות בכל זמן נתון (בחרך הימני, בחרך השמאלי, בשני החרכים ובשום חרך), ואיך קיומו של מתבונן למעשה גורם לאלקטרון לבחור סטייט ולהתמיד. מעבר לזה, הם לא ביססו דברים כמו סופרפוזיציה וקריסת פונקציות גל, אבל זה נראה לי קצת מיותר להכניס את זה לסרט כזה. מה שכן, הם ציינו שלמעשה כל הניסויים במכניקת קוואנטום נעשים "ללא נוכחות מתבונן" שזה נכון. אבל המציאות, קצת שונה, כי את יודעת, יש מתבוננים בעולם. (אין כל-כך מה לנמק כאן כי זה פחות או יותר הניסוי השני-שלישי שלומדים במכניקת קוואנטים) אחר כך, היה בן-אדם אמין למחצה, שהזכיר ניסוי שעשו בתחום הרפואה. לחולים לפני ניתוח מוח שהסכימו והתנדבו, עשו ניסוי קטן. דקרו להם את אצבע האמה ומדדו את הזמן שהנבדקים אמרו שהם הרגישו (ולפי מה שהבנתי התבצעו מדידות נוספות ב-EM על פעילות חשמלית במוח). בנוסף, גירו להם חשמלית את החלק במוח שאחראי על התחושה של מגע באצבע וגם שם מדדו את הזמן שהנבדקים דיווחו על גירוי ושהוא נראה בסורק EM. הדקירה באצבע הייתה צריכה לעלות את כל הדרך במערכת העצבים ורק אז להגיע למוח, לעומת הגירוי הישיר למוח שכמובן הוא גירוי ישיר למוח. התוצאות המפתיעות היו שהגירוי לאמצעי חישה נקלט ע"י הנבדקים באופן ניכר לפני הגירוי הישיר למוח. אחת מהפירושים של הניסוי הזה הוא שהמוח שלנו יודע "לחזור לעבר" 3/4 שניות ולתת לנו את ההרגשה של גירוי לפני שהוא קרה ונקלט בפועל. אם אין לנו כבני-אדם את "החזרה לעבר" הזו הרי שהיינו מחכים עוד כמעט שנייה לפני שהיינו מושכים את היד מסגנות. אפילו עשיתי "ניסוי" (לא מבוקר ולא מצאתי קבוצת ביקורת) ששמתי את האצבע מתחת ללהבה ולפי תוצאות הניסוי - האצבע חזרה רק חלקית חרוכה. אפשר למצוא הסבר רפואי יותר הגיוני (מאשר "תראו אני נשרף") בקישור למדריך הלמידה שאני אשים בסוף. הניסוי השלישי, וזה הבאמת מעניין - היה הניסויים של ה-RNG הקוואנטים. ואלו ניסויים ממש ממש מעניינים. עד כדי כך שישבתי ובאמת קראתי את החומר המדעי מאחוריהם לפני שהבנתי שאני טיפש מדי להבין מה כתוב שם. בניסוי, הקליטו RNG בינארי קוואנטי, שזה מכונה קטנה שמוציאה 0 או 1. אם יצא 0 עשו "קליק" בסטראו בצד ימין ואם יצא 1 עשו "קליק" בסטראו בצד שמאל. הקליטו את זה. אמרו לנבדקים, "תדמיינו יותר קליקים בצד שמאל" ובאופן ניכר התוצאות נטו שהנבדקים דיווחו על יותר קליקים באופן שמאל. אמרו אותו דבר לנבדקים אחרים על קליקים בימין ויצאו יותר קליקים באוזן ימין. הניסויים כמובן, מבוקרים ובוצעו כ-double blind (אאל"ט בעברית: ניסוי סמיות). מה שאומר שלצופה הקוואנטי יש יכולת להשפיע על סרט מוקלט שקיים כבר במציאות, לחזור לעבר, לשנות את הרנדומליות הקוואנטית, ולהשפיע על ההווה. כל עוד כמובן שפונקציית הגל הקוואנטית לא קרסה עדיין (מהשמעות קודמות ומה לא). עוד ניסוי RNG מעניין שביצעו הוא לנתח את התוצאות של ה-RNGים הקוואנטים שפועלים ביום-יום באונ' ומחקרים ברחבי העולם ביחס לאירועים מהותיים בעולם האדם. למשל, ניתחו את כמות ה-0 וה-1 ב-9/11, ביום המוות של הנסיכה הדיאנה וכל מיני אירועים עולמיים שאנשים שצופים בחדשות יודעים. מסתבר, שיש סטייה ברורה הרבה מעבר לסטיות סטיסטיות מתקבלות באותם ימים לכיוון אחד המספרים. עוד פעם, תודעה קולקטיבית של המין האנושי שאיכשהו משפיעה דרך ריכוז, רגשות וחשיבה מודעת על רנדומליות קוונטית. אז בעייני, אלו הוכחות
ועכשיו, לפני שיצעקו "חמס! חמס! הוא גנב מחקרים ולא מגבה בקישורים ריאליים למחקרים אמיתיים" תגובתי - זובי. לסרט הבליפ בגירסתו המלאה יצא מדריך לימוד (שהוא קריאה מעניינת לכל דבר למי שכבר ראה את הסרט ורוצה לחקור קצת מעבר ברמה של לשבת עם הארנב, לשתות תה ולשאול לשלום הנכדים) שאפשר לקרוא כאן:
What The Bleep : Study Guide בין השאר, בתוך ה-PDF אפשר למצוא קישורים להוכחות עצמן. \ וגם הסברים יותר מפורטים מאלו שאני נתתי כאן שגם כנראה מנוסחים יותר טוב. אני רק אקשר לזאתי שבאמת קראתי על ה-RNGים הקוואנטים:
Global Correlations in Random Data (של אונ' פרינסטון) - מחולק לחלק מדעי וחלק מדעי-מגניב (ספציפית הקישור הזה וההסבר על' ה-RNGים הקוואנטים ניתן למצוא בראש עמ' 36 של המדריך)