שלום לכולם!

subotaj

New member
שלום לכולם!

אני פותח את הדף עם רשימת הפורומים, פתאום אני רואה פורום חדש בשם "יידיש". גחחתי ונכנסתי, חשבתי אולי סתם איזה פורום סבתא, או משהו כזה. אני מתחיל לקרוא הודעות ולא מאמין למראה עיניי, הכל ביידיש! האמת חשבתי שהשפה כבר מתה. אוקי עכשיו יש לי כמה שאלות: 1.בני כמה רב חברי הפורום? ומאיפה אתם יודעים יידיש? 2.האם השפה הזאת עדיין לא נכחדה? 3.האם נשאר עוד מקום בעולם שבו מדברים ביידיש (אני לא מדבר על גרמנית אני מדבר על 100% אידיש) 4.כל הכבוד לכם!!! שאתם דוברי, ושומרים על השפה לצערי אני לא דובר יידיש אך לפעמים שומע מסבתא פה ושם משפטים ביידיש LOL. חוץ מזיגי זונד ועוד כמה שמות של מאכלים ביידיש לצערי אני לא מבין כלום!

grinberg

New member
ברוכים הבאים ../images/Emo96.gif ../images/Emo173.gif

אני בן 24 היידיש שלי מהבית (בית חרדי), הייתי אומר שבעיני השפה על סף ההכחדה אין כמעט מקומות ללימוד השפה,
אבל בהחלט יכול להיות דרך הפורום שלנו שאנשים ירצו להשתתף בו יתעוררו שוב ללמוד את השפה
. אני לא חושב שיש מקום בעולם חוץ מחרדים שדוברים יידיש, אבל אני לא בטוח בזה צריך לשאול פה את החוצניקים :)

היה כאן שרשור שלם של הכרות

[אין לי עכשיו זמן לחפש אותו] גרינברג, אתה מעצבן אותי כשאתה מדבר על משהו שאתה ממש לא ביררת... יש הרבה מקומות ללמוד את השפה. בירושלים יש לפחות 4 קורסים שונים לחלוטין וכולם ברמה גבוהה מאוד: שלושה באוניברסיטה העברית ואחד באוניברסיטה העממית. בתל אביב אני יודע לפחות על שני קורסים, אחד של האוניברסיטה והשני של "בית שלום עליכם", ושניהם טובים מאוד. ויש כמובן את הקורס של בר אילן שהוא מפוצץ בתלמידים. בבאר שבע , נדמה לי, אפשר ללמוד יידיש באוניברסיטה. בחיפה אפשר ללמוד יידיש באוניברסיטה. אז מי אמר שאין קורסים ?

הוא משתולל יותר ויותר

ככל שהוא מתבגר הוא נהיה יותר אגרסיבי. עכשיו הוא רק בן 4 חודשים, מעניין הוא יתנהג בעוד חצי שנה. הוא ממש מצחיק אותי לפעמים עם הקפיצות בנג´י שלו.

אגב, איך האָב זיך דערמאנט א מעשה

לאָמיר זען צי וועל איך קענען אים צו דערציילן אויף יידיש, און ווו פונקטליך ועל איך זיך צעברעכן. א מאָל איז געקומען צו ר´ אהרן קארלינער (דער "בית אהרן") א רייכער ווייב און האָט זיך געוויינט אז קיין קינדער האָט זי ניט. אין דעם מיטל קומט אריין א ואסערטרעגער און בעט ביים רבין א ברכה, ווייל קען פרנסה האָט ער ניט. האָט ר´ אהרן געזאָגט די ווייב: גיב אים א שיינע סומע געלט, זאָל ער קענען זיך אויפשטעלן א קליינעם געשעפט, און אזוי וועט ער אויפהערן טראָגן און דו וועסט אָנפאנגן טראָגן. ביי אונדז פלעגט מען אויספירן: וכך הווה, און אזיי איז טאקע געווען.

../images/Emo45.gif אויסערגעווענליך

ווילסט איך זאָל דיר קאָריגירן (אתה רוצה שאתקן אותך) ?

נעם דיר >

רײַכע ווײַב ולא רײַכער ווײַב. האָט זיך צעווײַנט או צוּוויינט ולא האָט זיך געוויינט. ווײַל קיין פּרנסה ולא ווײַל קען פּרנסה יש עוד כמה בעיות איות אבל אתה פחות חשובות.

...

רציתי לכתוב ריַיכע, אבל הייתי בטוח שאז יגידו לי שצריך לכתוב ריַכער. ולא היתה לי שום דרך לבדוק. ולגבי "צעוויינט". אני לא יודע אם אמרו לכם, אבל אלף ואחד פעלים ביידיש הם קאלק אחד גדול מרוסית. וגם "צעוויינען זיך" וגם "וויינען זיך". והתכוונתי לשני ולא לראשון. עכשיו תסקול אותי באבנים.

grinberg

New member
א קעצל קעצלט א קעצל

וואס קיצלט א קעצל אין ציַיט וואס זי קעצלט זיך אין א קעצל. ווי קען האָס זיין? נו... ס´איז געווען א-וודאי א צווילינג קעצל

מדקדק עם הדגדוג../images/Emo108.gif

על פי מה שאני יודע, קיצלט זיך = מדגדגת. קראצט זיך = מגרדת. קעצלט זיך = מילולית זה "משכפלת את עצמה". כלומר ממליטה.

fanti

New member
מדברים בוודאי שמדברים כש.......

רוצים "זולן די קינדער נישט פארשטעין " חוצניקים ?????????????????

למעלה