לא פאן אלא פלאן...
ליתר דיוק Flan de Saint Jean de Minervois, מעדן מחבל לנגדוק-רוסיון שבדרום צרפת. הוא דומה לקרם קרמל אלא שמחליפים חלק מהחלב ביין לבן מתוק. הכפר Saint Jean de Minervois מפורסם ביין המוסקט שלו, אבל כל יין קינוח טוב אחר יעשה את העבודה.
ככה עושים (מתכון שמצאתי באתר של ה
BBC עם התאמות לארץ):
לוקחים:
100 גרם סוכר
2 כפות מים
900 מ"ל חלב
100 מ"ל יין מוסקט מתוק (או כל יין קינוח לבן אחר)
קליפת תפוז מגוררת
9 ביצים
4 כפות דבש
עושים:
מחממים תנור ל 170 מעלות.
במחבת עבה מחממים סוכר ומים לקרמל בהיר. ברגע שמתקבל קרמל בהיר יוצקים אותו לתבניות של קרם קרמל (תבניות אישיות חסינות חום). זהירות - קרמל על העור = כאבי תופת וצלקת. מנדנדים את התבניות עד שהקרמל מצפה את התחתית והדפנות. מניחים להצטנן.
בסיר קטן מחממים חלב, דבש וקליפת תפוז עד סף רתיחה. תוך בחישה. מורידים מהאש ומניחים בצד ל 10 דקות. מסננים את התערובת לקנקן.
מקציפים את הביצים עד שהתערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים יין ומקציפים עוד דקה עד שהיין נבלע כולו בתערובת. שופכים את החלב והדבש בזרם דקיק לתערובת הביצים תוך כדי בחישה.
מניחים את התבניות האישיות בתבנית אפיה גדולה ויוצקים את התערובת לקעריות החסינות חום. שופכים לתבנית הגדולה מים רותחים עד למחצית גובה הקעריות.
אופים 45 דקות. אם רואים שהקרם נשרף אפשר לכסות אותו בניר אלומיניום. בסוף האפיה הקר עדיין רוטט וזה בסדר - הוא יתייצב בהמשך. פותחים את דלת התנור ומניחים לקרם להצטנן בתוך המים משך כשעה. מכניסים למקרר לשש שעות לפחות (אפשר ללילה).
להגשה מעבירים סכין חדה בין הפלאן ודופן הקערית, מניחים מעל הקערית צלחת הגשה והופכים. הפלאן יצא והקרמל ישפך סביבו ויצור מעין בריכת קרמל. אם הפלאן לא יוצא אפשר לטבול את הקערית במים חמים ל 10 שניות ולנסות שוב.
בהצלחה!