שלום לכולם

joramf1

New member
שלום לכולם

ראיתי בעבר על תוכנה מסוימת מדריך הדרכה הפעלה של
תוכנה מתורגמת לעברית כולל תמונות מסך שכנראה צולמו ממסך המחשב בתוכנה הקיימת שגם אלו נכתב עליהם הסברים חיצים
והערות הדרכה

החוברת נוצרה להדרכה
מה קורה לגבי זה
אם אחליט ליצור כזה דבר אני מבין שכתיבת ההדרכה בסגנון חופשי שלי היא תהיה שלי
מה מעמדן של של צילומי המסך אם אני לוקח אותם מהתכנה עצמה שבמחשבי ויוצר הערות עליהם
ומוספים לחוברת אם התשובה היא שלילית אז איך ניתן לעשות חוברת רלוונטית עם צריך לחכות 50 המדריך כבר יהיה חסר תוקף
תודה לעונים

חוברת הדרכה

אם תכתוב הדרכה מקרית, היא תהיה שלך ברוב המקרים.
אבל במקרים מסויימים, היא עלולה להיות יצירה נגזרת, וזכויות היותצרים יהות מל בעל הזכויות בתוכנה ושלך.
באשר לצילומי מסך, אפשר לומר שזכויות היוצרים יהיו של בעל הזכויות כתוכה, אך בשימוש עשוי להיות מוגן תחת הגנת שימוש הוגן.
מי שלא רוצה להמתין 70 שנה (לא 50) או יותר ולהיות בטוח, יכול לבקש רשות מבעלי הזכויות.

joramf1

New member
אני מחדד את השאלה

את המלל אני כותב כמו ההדרכה שאני נותן בעל פה בהרצאותי

חוברת הפעלה ומהלכי עבודה
לא מעתיק לא גוזר ולא מצלם משום מקום
אלא מניסיוני וצורת הדרכתי
כך שאני מאמין שאין עם זה בעיה

צילומי מסך של התוכנה שרכשתי עם הסברים וחצים להבהרה נוספת
שאני יוצר מותר לצרף למדריך?
זהו מיקוד השאלה

ובאיזה סדר גודל של מחיר אם צריך אישור הסכמה למספר מסכים
יש גם את יתרון החברה בעצם זה שאני מדריך עליה הגדלת המכירות ?

1. צילומי המך הם לפי הגישה המסורתית "יצירות נגזרות" מהיצירה המקורית. השאלה היחידה המתעוררת לדעתי, היא שאלת השימוש בההוגן. זה עניין שנקבע לפי הנסיבות ולפי התרשמו השופט ולפי דעתי, אך עו"ד אחראי ומבין בתחום לא יסתכן כאן הבתשובה, בלי לדעת את כל העובדות.
2. באשר לשאלת הסכום, זה דומה לשאלה הקלסית "כמה עולה חליפה לילד בן 13".

joramf1

New member
לא הייתה כוונתי לשכר"ט אלא לשתשחום קנייה

בשימוש במסכים הרי יש תקדימים

joramf1

New member
שלום לך שוב דורון

ראשית שכחתי להודות לך על תשובתך העיניניות
והמהירות
וסליחה על החפירה (מקווה שלא יותר מידי )
אני מנהל הפורום הפקת וידיאו בתפוז
וגם מקבל לפעמים שאלות כאלו שאני מבין ללבך

מנסה שוב אני מבין שלא ניכנס כאן למשא ומתן בשכד"ט שזהו אינדיבידואלי
אבל שאלתי היא יותר בכלליות הנושא אני מניח שיש לך ניסיון בתחום
והשאלה היא
במידה וזה ספק ורוצים לפנות דרך עו"ד לחברה בעלת הזכויות לקבל אישור לצלם את המסך(תמונה לכתוב על התמונה לייד התפריט את התרגום העברי וחצי פעולה / הדרכה
של העבודה ואת התמונות האלה / צילומי מסך לצרף למדריך סדר גודל כ10 מסכים
מה עוד שעצם החוברת הזו יכולה לקדם את המכירה של התוכנה לאלה שלא שולטים באנגלית ! כאן בארץ! שזה גם יתרון עבורם

האם זה עלות בסיסית של שליחת מכתב וקבלת אישור שיצדיק את המהלך כולו
או שזה עסק יקר שבכלל לא יצדיק עלויות ליצור חוברת כזו ותישאר ללא המסכים כך שאני מאמין שיש לך אומדן מניסיון אישי
של סדר גודל עלויות עשרות מאות אלפים ממש לא תחשיב מדוייק אלא אמדן עם זה בכלל שווה להתחיל בזה

שוב תודה רבה יורם

עלויות

השיטה הכי הוגנת לקביעת שכ"ט היא לדעתי במקרה זה, על בסיס זמן העבודה.
זה לא צריך להיות משבו יקר, אך צריך לקחת בחשבון שעוה"ד גם אם יש לו ניסיון, לא יכול לדעת בכמה להעריך את סכום הרשיון.
מעבר לזה, נכון זהדרכה אם קיימת, יכולה לקדם מכירות, אך יש חברות בכאסטרטגיה, מעדיפות שלא תהיה הדרכה חיצותיות לחברה, גם אם לא תהיה הדרכה בכלל.
הן רואות בהדרכה "קטיפת פירות" שלהם. כי אם אין תוכנה, ממילא אין מה להדריך.
לכן יעשו קשיין ישתמשו גם בכלים העומדים לרשונתם שדיני הקניין הרוחני מעמיד לרשותם.
אבל שלא יהיה ספק, לכל אחד החופש להדריך על תוכנה של מישהו אחר.

בנוסף לדורון

יורם (אחלה שם).
שים לב שיצירה מוגנת במרבית המקרים היא תוצר של עבודה אנושית. אם נניח אשים מצלמה שתיתן שידור חי מנקודה ברחוב, עולה השאלה האם יש זכויותל יוצרים בשידור החי (בזכות מיקום ההמצלמה והצבת הסביבה) או לא. אם התוצר הוא תוצר אוטומטי מבלבד שנוצר בידי מחשב, סיכוי סביר שאין כאן בכלל זכות יוצרים. אני מדבר על הצילום. לא על התוכנה.

קיים ויכוח בשאלה האם צילום מסך מתוך משחק מהווה הפרת זכות היוצרים במשחק (באנלוגיה למצב שתיארת).
כלומר, אין חולק ששימוש אסור במשחק עצמו הוא הפרה, אבל צילום מסך אחד מתוך משחק (כאשר בעצם השחקן הוא זה שהוביל את המשחק לנקודה בו הוא נמצא) יכול להחשב או חלק לא מהותי מהיצירה כך שאין הפרה, או יצירה משותפת של השחקן ויוצר המשחק כך שלכל צד מותר לעשות בו שימוש סביר ולא פוגע.
בהשלכה למה שאתה מתאר, בהחלט ניתן להגן על העמדה שצילום מסך מתוכנה שמוצג במטרה לתת הדרכה והסברים על התוכנה אינו מהווה הפרה או שמוגן בשימוש הוגן. ניתן לתמוך זאת גם למשל בסעיף בחוק החדש לפיו העתקה של תוכנת מחשב לצרכי גיבוי או לצרכי תחזוקה ובלבד שהעותק המקורי של התוכנה נרכש כדיון, מהווה שימוש הוגן (ס' 24 לחוק).
בקיצור, אין תשובה חד משמעית לשאלתך, היא מעניינת וניתן להתווכח עליה ארוכות.

joramf1

New member
המשך גם לדורון וגם ליורם

ראשית תודה לך דורון מדבריך יצאתי רק יותר מבולבל
ציטוט :"כי אם אין תוכנה, ממילא אין מה להדריך. "התוכנה קיימת לא יודע אם יש ספר הדרכה באנגלית
סרטונים יש ביוטיוב שהם באנגלית לא יודע אם הם ברישיון או לא
אבל כמעט בוודאות שאין חוברת הדרכה בעברית כך שזה יכול לעזור לחובבי עריכת וידיאו ביתית שלא שולטים בשפה ועדיין שמו את מייטב כספם
לרכישת התוכנה הזו ולפעמים הרבה יותר כי התוכנות כאן יקרות בישראל יותר מאשר בחול
תשובה ליורם
כן אחלה שם "ועוד קטנה " כייף לשוחח עם עו"ד בגיל 7 שנים גדלת מהר
חה חה חה
עכשיו בריצינות
אני שמח שזה דיון פילוסופי שניתן לדון בו ארוכות וגם מעניין
השאלה איך עוברים את הגשר אין לי זכויות יוצרים על המסכים אין לי בעיה להוסיף את כתובת האתר של החברה
כל מה שאני רוצה זה אישור שלא אטבע בעתיד על שימוש במסכים בחוברת הזו ואת הזכות יוצרים של החוברת בקונספט הזה הרי כאשר כתבתי
את החוברת מלל חופשי אין עוררין שהוא שלי
וכי איך אמרנו כל אחד יכול להדריך על משהו רוצה
חזרנו לעמדת המקור והיא אני לא יכול להרשות לעצמי להוציא חוברת עלויות כתיבה הדפסה וכריכה
ואחר כך להיתבע והיות תלוי בחסדי שופט זה או אחד שיפרש זאת כך או אחרת
במלחמה על התעקשות צילומי המסך של מישהו שם בחברה אם זה חוקי או לא חוקי
לא תמיד הצדק מנצח אלא למי שיש יותר כסף להגיע לפשרה טובה יותר והם בטח יותר עשירים ממני
אז נשאלת השאלה אם ניתן לבצע בירור אם בכלל זה מיוש חופשי הוגן שאין עליו זכויות
או תשלום עבור השימוש הזה שהוא עלות לא גבוהה (הסכמה ו+שכ"ד עו"ד ) כדי לסגור את זה אחרת כל החוברת בהסתמך לעלויות לא תצדיק הוצאתה
מבחינה כלכלית
בצפי של מספר העותקים הצפוי
ואז יש 2 אפשרויות או להוציאה ללא המסכים דבר שיפגע בהדרכה ובויזואליות שלה
ואו לוותר על הוצאתה כלל
יורם

אז תפנה ליעוץ משפטי

אם אתה לא יכול להרשות לך לעשות את הדברים בלי יעוץ או שתוציא חוברת הדרכה בלי צילומי מסכים.

joramf1

New member
ומחדד את זה עוד יותר

הצילומים בתוכנה הם צילומים בתוליים של המסכים
ואם יש מדיה בתוכה הם שלי ,
בנוסף ההערות כדי להראות תרגום של הלחצנים שם לדוגמא file-קובץ
edit-עריכה וחצים איפה ללחוץ על מה כך שכל עבודה "אנושית" שנעשה במסכים האלה היא שלי
מלבד המסך הבתולי של יוצרי התוכנה כמובן זה כמו למשל לומר יש לנו זכויות יוצרים על הרחוב שבו צולם
הדוגמא שנתת ברחוב יורם ליכטנשטיין
בכל מקרה שנה טובה לכם אם לא ניתכתב קודם
פוסמן יורם

המשך

הופ הופ טרללה. גדלתי בשנה...

אתחיל בכך שמה שאני אומר עכשיו אינו ייעוץ משפטי אלא דעה כללית שלי שהעובדות בכל מקררה יכולות להיות בעלות משמעות קריטית לפרשנותן ויתכן שמה שאני אומר עכשיו אינו נכון, בנסיבות. יתכן שיש תשובה אחרת שאיני מודע לה כרגע.

אני יוצא מנקודת מוצא שאת חוברת ההדרכה אתה כתבת לבדך, בעצמך ולא העתקת, ואת הצילומים צילמת ממסך העבודה שלך. לכן לגבי החוברת סיכוי טוב שלא תהיה תביעה והסיכון מינימלי.

לגבי צילומי המסך - אין הכרעה לגבי שימוש במסכים כאמור. כמו שדורון אמר לך ישנן עילות הגנה אפשריות, כגון סקירה, לימוד וכדומה (במקרה הזה סקירה היא מתאימה כי התמונות מתייחסות ליצירה אותה אתה מסקר), אבל גם אז תצטרך להוכיח עמידה ביתר תנאי השימוש ההוגן (לדעתי הראשונית אתה עומד בהם אבל איני יודע).

אי אפשר להבטיח שלא תתבע. אפשר רק לנסות ולצמצם אצת הסיכון ואז המלצתו של דורון לייעוץ משפטי היאקריטית. שים לב שיעוץ משפטי לא צריך להיות מושווה לכמה רווח יכול להיות לך מהפרוייקט אלא מה הנזק שתביעה בגין הפרוייקט יכולה להניב לך, וכאן הנזק יכול להיות לא מבוטל. מצדיק תשלום לייעוץ ספציפי ולא עצהכללית כמו שכאן.

כך או אחרת, אין ביכולתי לבדוק את הנושא הזה של תביעות על צילומי מסך בפורום הזה. אני יודע בוודאות שהיו תביעות על העתקת רכיבי משחקים, אך למיטב ידיעתי מדובר במשחקים שהעתיקו משחקים ולא כמו שאתה מתאר. זה יצדיק מחקר יותר מעמיק.

הבעיה בהגנת השימוש ההוגן היא שהיא תמיד כפופה לשיקול דעת בית המשפט הרלוונטי, ואם אתה רוצה תשובה חד משמעית אז במקרה של ספק - אין ספק. אל תיגע.

מצטער.
שנה טובה!

joramf1

New member
תודה רבה לשניכם על התשובה המנומקת

יש עוד דבר שהוא במקרה כזה גם ממון
לצד שחזק יותר כלכלית במקרה שזה לא שחור ולבן
אלא גוון אפור הצד החזק יותר ימשוך לפשרה יותר טובה עבור הצד שלו

ופשוט ימוטט כלכלית את הצד השני לפני הפסיקה
אני לא אומר חס וחלילה שהצדק לא יעשה אבל בסיטואציות כאלה
מן הסתם לכסף יש משקל כבד

רק לאחרונה אנו עדים לשני הבליעל שמסתובבים עדין חופשי
לאחר הדריסה הבריחה והמשך הפורענות שלהם בצרפת
כך ששפיכה של המון כסף במקומות הנכונים מאיר אותם הרבה יותר זמן בחוץ
מאשר פושע עני ואם לא היו מסתבכים שוב אולי גם לא היו יושבים כלל
אלף אלפי הבדלות

John the Savage

New member
תראה, יורם

גם דורון זיסו וגם יורם ליכטנשטיין שענו לך, שניהם אנשים אחראיים וגם עורכי דין במקצועם, ולכן הם ימנעו מלומר לך בצורה חד משמעית ששימוש בצילומי מסך מותרים. וזה גם משום שהם לא מכירים לעומק את כל הפרטים, וגם משום שהם לא יכולים להישען על תקדימים רלוונטיים בארץ בנושא.

מכיוון שאני לא עו"ד, וגם לא מתיימר להיות אדם אחראי, אני יכול לומר לך שרוב הסיכויים שאכן שימש בצילומי מסך יחשבו לשימוש הוגן. על פי החוק, הגנת שימוש הוגן קיימת בתנאים הבאים:

(א) שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. (ב) לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה לעניין סעיף זה, יישקלו, בין השאר, כל אלה:

(1) מטרת השימוש ואופיו;
(2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש;
(3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה;
(4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.

לגבי מטרת השימוש, כפי שכבר נכתב כאן, רוב הסיכויים שהשימוש בצילומי מסך מתאים לקטגוריה של "סקירה", ובכל מקרה הרשימה היא רשימה פתוחה והסעיפים שמוזכרים כאן הם רק דוגמאות לשימושים הוגנים. לגבי הסעיפים האחרים, אני אמנם לא מכיר את חוברות ההדרכה, אבל רוב הסיכויים שתוכל להראות שימוש הוגן גם בהם. קודם כל מטרת השימוש היא הדרכה ובהנחה שאתה משתמש בצילומי מסך מכיוון שהם נחוצים לצורך ההדרכה ולא סתם בשביל הכיף או בשביל לחסוך לעצמך עבודה עוזרת כאן. מבחינת אופי היצירה, מדובר בתוכנה, וצילומי מסך לרוב לא יחשבו לחלק מהותי מהיצירה. העובדה הזו עוזרת גם לגבי היקף השימוש ביצירה, ויעזור גם אם צילומי המסך הם רק של החלקים החיוניים לצורךההדרה ולא של כל מסך ומסך בתוכנה, כמו גם אם הצילומים הםלא ברזולוציה מלאה אלא מוקטנת. לגבי השפעת השימוש על ערכה של היצירה, חוברת הדרכה לא רק שלא פוגעת בערכה של היצירה אלא להיפך.

כאמור, הקביעה אם יש שימוש הוגן נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט, ובמקרהשכזה, ובפרט אם אין תקדים ספציפי רלוונטי אליך, עורך דין אחראי לא יוכל להבטיח לך בוודאות שאכן הגנת השימוש ההוגן תתקבל בבית המשפט, אבל על פניו זה ניראה כמו מקרה קלאסי בו הסיכוי שהגנת השימוש ההוגן תתקבל גבוהה למדי, וזה אם בכלל מישהו יתבע אותך ותגיע לבית משפט, מה שכאמור סביר שלא יקרה. מה שכן, בכדי לנקוט באמצעי זהירות, כדאי להימנע מצילומי מסך שאינם חיוניים לצורך ההדרכה, ולהיזהר עם צילומי מסך שכוללים גרפיקה ייחודית (דברים שהם מעבר לאלמנטים הרגילים של תפריטים, חלונות ואייקונים).

בנוסף, הייתי מציע לך להיזהר מלפנות לחברות התוכנה ולהציע להם תשלום עבור השימוש בצילומי מסך. פניה שכזו, ובפרט אם תעשה זאת באופן עצמאי וללא יעוץ צמוד מעו"ד, עלולה רק לפגוע בך במידה וחלילה העניין יגיע לבית משפט.

משהו קטן

אני מסכים עם יורם שהרבה פעמים במערכת המשפט "כל ד-עשיר - גבר". כלומר, בעל הממון פעמיםן רבות מטה, מכורח המציאות, את ה"צדק" לצידו. CE LA VIE לצערי.

John the Savage

New member
כן, זה ברור לי

ברור שהקריטריונים להגנת שימוש הוגן הם קריטריונים פתוחים ונתונים לפרשנות, ויש כאן הרבה תחום אפור, וברור שהתשובה יכולה להשתנות בהתאם לחוזק הנימוקים של עורכי הדין משני הצדדים, בהתאם לשופט עליו נופלים והשקפת העולם האישית שלו ואולי אפילו בהתאם למצב הרוח שלו בזמן המשפט ואלף ואחד גורמים אחרים.

ועם זאת, אי אפשר לומר כאן שהחלטת בית המשפט היא לחלוטין בלתי צפויה, וזה לא סיכוי של 50/50, וזה מכמה סיבות.
א. קודם כל, כפי שהראתי, די קל לנמק מדוע יש להחיל הגנת שימוש הוגן עבור שימוש בצילומי מסך עבור ספרי הדרכה, ועם השקעה מספיקה של זמן אני משוכנע שאפשר להביא טיעונים אפילו חזקים יותר, כולל אנלוגיות לתקדימים רלוונטיים. אני לא טוען שטיעון לצד השני בלתי אפשרי (זה תמיד אפשרי), אבל הרבה יותר קשה להביא טיעונים הפוכים, ובפרט טיעונים שישמעו משכנעים מספיק.
ב. העובדה שהפסיקה הקיימת מצביעה על נטיה של בית המשפט להרחיב את הגנת השימוש ההוגן ולא לצמצם אותה, ולפחות בכל המקרים שאני מכיר בהם החלטת השופט היתה מפתיעה ולא הכי צפויה בנוגע לשימוש הוגן, זה היה לטובת שימוש הוגן ולא נגד.
ג. למרות שאין בארץ תקדימים ספציפיים בכל הנוגע לשימוש בצילום מסך, יהיה קשה להתעלם מפסקי דין רלוונטיים במשפט האמריקאי, ובפרט בפסיקה במקרה של Sony v. Bleem, שקבעה שצילום מסך הוא שימוש הוגן ועוד בסיטואציה שהיא לכאורה הרבה פחות הוגנת מאשר חוברת הדרכה. פסיקה אמריקאית היא אמנם לא תקדים מחייב בארץ, ואני לוקח בחשבון שהחוק בארץ הוא שונה, אבל יש לבית המשפט בארץ נטיה להתייחס מאד ברצינות לפסיקה רלוונטית בארה"ב.
ד. יש את עניין האינטרס הציבורי, ובמקרה הזה האינטרס הציבורי בנוגע לספרי הדרכה הוא להכיר בשימוש הוגן בצילומי מסך.
ה. יש תעשיה שלמה מבוססת וותיקה של ספרי הדרכה שרובם אם לא כולם נעזרים בצילומי מסך ועושים זאת תחת ההנחה שהם מוגנים תחת שימוש הוגן. אמנם הטיעון "כולם עושים זאת" לא תופס אם בית המשפט משתכנע שמדובר בפעולה שהיא בניגוד לחוק, אבל צריך שיהיו נימוקים מאד חזקים לצד השני בכדי שלבית המשפט יהיה אומץ להגיע לפסיקה שתשמוט את הקרקע תחת רגליה של תעשיה שלמה שנחשבת לתעשיה מועילה ולגיטימית.

מכל הסיבות הללו, ניראה לי שאילו עניין כזה היה מגיע לבית משפט (מה שכאמור סיכוי מאד נמוך שיקרה), גם אם לוקחים בחשבון שתמיד יש אלמנט של אי וודאות בהחלטת השופט, אני נוטה להאמין שהסיכוי ששופט ידחה את הגנת השימוש ההוגן בצורה רחבה, באופן שישלול הגנת שימוש הוגן לצילומי מסך לספרי הדרכה באופן כללי, הוא מאד נמוך. כל זה בנוגע לדיון הכללי לגבי שימוש הוגן בצילומי מסך. באופן ספציפי, כמובן שישנה אפשרות שתהיה פסיקה צרה יותר שתדחה את הגנת השימוש ההוגן בנסיבות הספציפיות של המקרה ואינן רלוונטיות לרוב מי שמפרסם ספרי הדרכה. אבל בגלל שמדובר כאן בדיון כללי ולא בייעוץ משפטי ספציפי למי ששאל את השאלה, ואני לא מכיר, לא יכול ולא רוצה להיכנס לנסיבות הספציפיות של שואל השאלה, הייתי אומר שבאופן כללי מאד סביר שפרסום צילומי מסך, כפי שהעשה כבר עשרות שנים בכל ספר הדרכה על ידי עשרות אם לא מאות כותבים ומפרסמים שונים, אכן כלול במסגרת שימוש הוגן.

למעלה