תראה, יורם
גם דורון זיסו וגם יורם ליכטנשטיין שענו לך, שניהם אנשים אחראיים וגם עורכי דין במקצועם, ולכן הם ימנעו מלומר לך בצורה חד משמעית ששימוש בצילומי מסך מותרים. וזה גם משום שהם לא מכירים לעומק את כל הפרטים, וגם משום שהם לא יכולים להישען על תקדימים רלוונטיים בארץ בנושא.
מכיוון שאני לא עו"ד, וגם לא מתיימר להיות אדם אחראי, אני יכול לומר לך שרוב הסיכויים שאכן שימש בצילומי מסך יחשבו לשימוש הוגן. על פי החוק, הגנת שימוש הוגן קיימת בתנאים הבאים:
(א) שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. (ב) לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה לעניין סעיף זה, יישקלו, בין השאר, כל אלה:
(1) מטרת השימוש ואופיו;
(2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש;
(3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה;
(4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.
לגבי מטרת השימוש, כפי שכבר נכתב כאן, רוב הסיכויים שהשימוש בצילומי מסך מתאים לקטגוריה של "סקירה", ובכל מקרה הרשימה היא רשימה פתוחה והסעיפים שמוזכרים כאן הם רק דוגמאות לשימושים הוגנים. לגבי הסעיפים האחרים, אני אמנם לא מכיר את חוברות ההדרכה, אבל רוב הסיכויים שתוכל להראות שימוש הוגן גם בהם. קודם כל מטרת השימוש היא הדרכה ובהנחה שאתה משתמש בצילומי מסך מכיוון שהם נחוצים לצורך ההדרכה ולא סתם בשביל הכיף או בשביל לחסוך לעצמך עבודה עוזרת כאן. מבחינת אופי היצירה, מדובר בתוכנה, וצילומי מסך לרוב לא יחשבו לחלק מהותי מהיצירה. העובדה הזו עוזרת גם לגבי היקף השימוש ביצירה, ויעזור גם אם צילומי המסך הם רק של החלקים החיוניים לצורךההדרה ולא של כל מסך ומסך בתוכנה, כמו גם אם הצילומים הםלא ברזולוציה מלאה אלא מוקטנת. לגבי השפעת השימוש על ערכה של היצירה, חוברת הדרכה לא רק שלא פוגעת בערכה של היצירה אלא להיפך.
כאמור, הקביעה אם יש שימוש הוגן נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט, ובמקרהשכזה, ובפרט אם אין תקדים ספציפי רלוונטי אליך, עורך דין אחראי לא יוכל להבטיח לך בוודאות שאכן הגנת השימוש ההוגן תתקבל בבית המשפט, אבל על פניו זה ניראה כמו מקרה קלאסי בו הסיכוי שהגנת השימוש ההוגן תתקבל גבוהה למדי, וזה אם בכלל מישהו יתבע אותך ותגיע לבית משפט, מה שכאמור סביר שלא יקרה. מה שכן, בכדי לנקוט באמצעי זהירות, כדאי להימנע מצילומי מסך שאינם חיוניים לצורך ההדרכה, ולהיזהר עם צילומי מסך שכוללים גרפיקה ייחודית (דברים שהם מעבר לאלמנטים הרגילים של תפריטים, חלונות ואייקונים).
בנוסף, הייתי מציע לך להיזהר מלפנות לחברות התוכנה ולהציע להם תשלום עבור השימוש בצילומי מסך. פניה שכזו, ובפרט אם תעשה זאת באופן עצמאי וללא יעוץ צמוד מעו"ד, עלולה רק לפגוע בך במידה וחלילה העניין יגיע לבית משפט.