שלום לכולם

ליסאן

New member
שלום לכולם

אני רוצה להעביר את הבית [בהסכם עם בעלי כמובן] לתזונה צמחונית.
מכיוון שיש לנו שני ילדים קטנים [אחד מהם אנמי שהיה צריך ברזל במשך חצי שנה] אני גם רוצה להבטיח שיקבלו את כל התזונה שהם זקוקים.

אז אם אפשר עזרה בארוחות ללא בשר שיש בהן את כל חומצות האמינו החיוניות ובנוסף ברזל בכמות מספיקה.

המגבלות : בעל שלא אוכל כלום כמעט. לא ירקות טריים. לא חומוס לא טחינה לא גבינות ירקות מבושלים רק ירקות שורש [בצל גזר תפו"א בטטה פטריות ] מלפפון טרי מוכן לאכול תירס או תירס גמדי . חוץ מזה אין ירקות שמוכן לאכול .

אשמח למתכונים [לא למזון מוכן שמכיל סויה ורעלים אחרים] ורצוי שיהיו קלים :)

תודה מראש.

Gidi Shemer

New member
נתחיל בזה שסויה היא ממש לא רעל

ונמשיך בשאלה: מה בעלך כן אוכל עד היום מלבד הירקות? קטניות הוא כן יאכל? אני שואל כי זה מרכיב שיכול להיות מאד מרכזי מבחינת ברזל ומבחינת חלבון.

ליסאן

New member
התכוונתי סויה במזון התעשייתי ובכמויות גדולות

כמו כן בגלל שמכילה בכמות גבוה נגזרת של אסטרוגן ממולץ להמנע בכמויות גדולות
&nbsp
כן אוכל קטניות. אני משלבת שועית עם אורז או אורז ועדשים .

ו אולי

New member
מיתוס הסויה והאסטרוגן

האגודה האמריקאית לחקר הסרטן AICR, שגורמי רפואה רבים בארץ ובעולם הולכים בעקבות ההמלצות שלה, פרסמה הנחיות בנוגע לסויה וסרטן , שמבוססות על מחקרים רבים.

הם אומרים שצריכה סבירה של סויה לא מעלה את הסיכון לסרטן שד או לכל סרטן אחר, ולא מעלה סיכון להישנות סרטן שד אצל מי שכבר חלתה בו.
לפי מה שהם כותבים אמנם בחלק מבעלי החיים סויה גורמת להעלאת הסיכון לסרטן השד, אבל המטבוליזם בבני אדם שונה והסויה בבני אדם לא מעלה את רמות האסטרוגן ולא מגבירה סיכון לסרטן.

ladybug6

New member
הבעל קצת בעייתי

הוא אוהב אולי לשתות שייקים? זו דרך מוצלחת לצרוך ירקות, פירות ועלים ירוקים.
מה עם מרקים?
לביבות ירק?
קטניות?
ירקות שמתחבאים בתוך תבשילים או רטבים?
&nbsp
וכמה רעיונות -
&nbsp
רוטב אדום משודרג שעשוי מעגבניות, בצל, שום, בזיליקום והדברים הרגילים, ובנוסף לאלה - עדשים כתומות וגזר. עדיף לטחון את הרוטב למחית אחידה ואז אף מרכיב לא מורגש בפני עצמו אבל מתקבל טעם עשיר וטעים והערך התזונתי גדל פי כמה.
&nbsp
לביבות/קציצות מעדשים וירקות. אפשר לטחון הכל למרקם אחיד וגם פה לא יורגש מרכיב מסוים באופן מיוחד. אין לי מתכון ספציפי כי זה ממש תלוי באיזה מרכיבים תרצי להשתמש, אבל אפשר לחפש מתכונים בהתאם.
&nbsp
אורז מלא מוקפץ עם ירקות חתוכים קטן, רוב סרבני הירקות יסתדרו עם זה.
&nbsp
קוסקוס מלא עם מרק של קוסקוס וגרגרי חומוס.
&nbsp
ממרחים על בסיס קטניות וירקות. ציינת שהוא לא אוהב חומוס אז תנסי לחשוב מה הוא כן יאהב, אבל כמה דוגמאות: יש ממרח שדומה לכבד קצוץ שעושים מעדשים שחורות, אגוזים וחצילים/קישואים. יש ממרח שדומה לחומוס שעושים מעדשים כתומות ודלורית/כרובית. יש ממרח קישואים עם בצל מטוגן. יש ממרח מגזר חי שטוחנים עם חומץ ותבלינים. ויש עוד, השאלה מה יאהב.
&nbsp
ירקות מוחמצים? למשל ירקות פרוסים דק דק דק בתחמיץ, כמו החמוצים האסיתיים. אני מכינה את זה מגזר, מלפפון וגמבה. גם כרוב בדר"כ עושים. זה ממש טעים וקל להכין ומחזיק הרבה זמן במקרר.
&nbsp

ליסאן

New member
הבעל מאוד בעייתי

רוב הדברים יתאימו לי ולילדים. אבל הוא לא אוכל את הדברים גם שהוא לא רואה אותם. שייקים הוא לא ייגע . מרקים אני יכולה לנסות כל עוד אין את הירקות שהוא לא אוהב ואם יש אז שהם מספיק גדולים שאפשר להפריד. ממרחים ומוחמצים לא יקרה איתו .
&nbsp
אשמח למתכון להכנת עדשים ירוקות. וגם מתכון למרק קוסקוס [יודעת להכין רק מרק עוף]

ladybug6

New member
יש לי מתכון

לתבשיל דומה למרק קוסקוס אבל בצורה של תבשיל:
http://tivonim-blog.co.il/קוסקוס-עם-תבשיל-ירקות-וחומוס/
&nbsp
למרק פשוט חותכים את הירקות בחתיכות גדולות יותר ומים לכיסוי הירקות במקום הציר שבמתכון. מבשלים הרבה זמן עד שהכל רך. מומלץ להוסיף גם דלעת וכרוב שמוסיפים טעם למרק, וצרור עשבי תיבול קשור בחוט שאפשר להפריד/להוציא בסוף הבישול (פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, שמיר או כל מיקס של הנ"ל).
&nbsp
איזה מתכון את מחפשת לעדשים ירוקות?
מג'דרה זה מאכל שגם סרבני אוכל אוהבים בדר"כ..

ליסאן

New member
כן. אני מכינה מג'דרה

אבל מקבלת מאבא את העדשים עם בצל מתובלנים ומוכנים. בפעם היחידה שניסיתי להכין עדשים יצאה לי דייסה שרק אני אכלתי.
&nbsp
כל דרך לבשל את הקטנייה כך שתהיה אכילה ואפשר יהיה להוסיף אותה לדגן . [אורז פתיתים וכו'] הבן שלי מאוד אוהב עדשים ומוכן לאכול אותם לבד. אבל לא בצורת דייסה.

ליסאן

New member
ד"א נכנסתי להביט באתר שלך. מדהים

אני בטוחה שהוא יעזור לי מאוד. כבר ראיתי משהו שאני יודעת שבעלי והבן יאהבו. שניצל פטרייה. נראה מדהים.

ladybug6

New member
מעולה!

טופו ושבבי סויה

יספקו לך חלבון עשיר
שימוש בקמח טף ובקמח סורגום במקום בקמח חיטה יתן עוד מקור לחומצות אמינו
אם פטריות באות בחשבון גם שם תמצאי הרבה מקור לחומצות אמינו
ירקות טמפורה זה בדרך כלל מזון שרוב עושי הבעיות צורכים בהנאה
ירקות טבולים בבלילה ומטוגנים בשמן עמוק

טופו יכול להוות בסיס להרבה קציצות וממרחים והוא מלא חלבון זמין ומרקמו חלק בפרט כשהוא טחון
אם הוא מוכן לאכול מג'דרה- הבצל מטוגן והאורז מתובל היטב אז שוב יש לך מקור טוב לחלבון עשיר
לגבי ירקות להכניס עלים לתערובת קציצות מתובלות היטב- נניח שלושה קישואים טחונים, רבע ראש חסה גם, חצי צרור פטרוזיליה- הכל במעבד מזון להוסיף לחבילה טופו מגוררת על פומפיה עדינה וחצי חבילת שבבי סויה ששרו במים וסחטת. לכל זה מוסיפים שני בצלים מטוגנים, צלח פלפל כמון, קארי, טיפ טיפה קינמון ואז זה מזכיר תיבול בשרי, קמח חומוס כחצי כוס +שליש כוס מים. לערבב היטב עד שניתן לעצב קציצות מזה. מטגנים. ניתן להגיש אחרי הטיגון גם בתוך רוטב עגבניות או שמנת סויה פטריות או חלב קוקוס+חריף+מעט סילן+מעט שמן שומשום ואם הולך אצלכם אז כוסברה
את צריכה להיות יותר ספציפית

אצלנו הולך מעולה קציצות משבבי סויה סחוטים, פטריות חתוכות דק צלויות במחבת, קמח חומוס, בצל מגורר, קישוא/גזר/דלעת- מה שיש מגורר דק. מטוגנות וגם מאודות מעל מגוון ירקות בקוביות.

משבבי סויה ניתן להכין בולונז מעולה וגם לזניה שאליה ניתן להוסיף שכבת פטריות צלויות, גם מוסקה כשמעל שכבת שמנת סויה וטופו מעוך עם שמרי בירה ועוד ועוד

10 אופציות ל-10 ימים :) טוב נו אולי יותר ימים

כמה רעיונות- מהסטנדארטים:
1. מג'דרה (קטניה+ פחממה= חלבון מלא)- ניתן להחליף עם כל קטניה אחרת, או עם פחממה אחרת כגון בורגול/ פתיתים
2. קוסקוס עם מרק ירקות+ קטניה. אפשר חומוסים או כל קטניה אחרת. לי הקוסקוס כבר יצא מכל החורים כי הילדים שלי מוד אוהבים את זה ומבקשים את זה בכל יום כמעט....
3. פסטה ברטבים שונים (נניח רוטב עגבניות עם אפונה, או רוטב אדום עם עדשים כתומות, או פסטה עם קשיו, אפונה ירוקה, עגבניות שרי וזיתים וכן הלאה)
4. אצלינו הולך חזק אנטי פסטי- יעני ירקות בתנור שלא חייבים להיות חמים (קישוא, פטריות, כרובית, שום, בטטה) עם שמן זית ומלח
5. קציצות (אצינו הילדים לא אוכלים את זה, אבל אולי ילדים אחרים אוהבים)- קציצות עם כל קטניה+ בצל מטוגן+ כרובית מבושלת+ קוואקר+ פטרוזיליה+ תבלינים- ואם את לא טבעונית אפשר גם להוסיף ביצה
6. תפו"א בתנור (עדיף בטטה כי יותר בריא, אבל אני אישית מעדיפה תופ"א)+ סלט של3 שעועיות עם גמבה ופטרוזיליה
7. מוקפץ- אורז/ איטריות (אגב אפשר להשתמש באיטריות שעועית/ אורז) עם ירקות ושעועית ירוקה/ אפונה (הילדים שלי לא אוכלים מוקפץ, אבל הי גם לך ולבעלך מותר לאכול לפעמים...)
8. אורז פרסי עם שעועית וגזר
9. גורמה סבזי- מרק פרסי שמכיל שעועית+ אורז לבן
10. הכי פשוט שהולך אצלי הכי טוב (עם הילדים) סתם שעועיות/ חומוסים עם מלח- מין חטיף בריא שכזה :)

ליסאן

New member
תודה.

קיבלתי המון רעיונות.
&nbsp
אני אנסה את רובם [לפחות את מה שבעלי יסכים לאכול ] אשמח אם יהיו עוד הצעות ומתכונים ספציפיים לדברים בגלל שבאמת קשה לי לעבור ממצב שעיקר המנה זה בשר או עוף ולהפוך את מה שהיה תוספת לעיקר.
&nbsp
שוב תודה מאמינה שיעזר בפורום הזה רבות.

ella100

New member
היי ליסאן

האם את אוהבת/יודעת לבשל בסיר לחץ?
האם אתם(רובכם) אוהבים תפוחי אדמה?
בישול כמות של תפוחי אדמה,בקליפתם (שטופים היטב)
מאפשרים לך להכין מס' מנות טעימות.
אחת מהן הנה "שניצלים" מתפוחי אדמה (מבושלים).
מאד אהוב על ילדים.
הכנת תפוחי אדמה בתנור,כשהם מבושלים כבר,עם הוספת תיבול שלך,שמן זית,
מעורבב היטב.פעם אחרונה הוספתי גם אבקת מרק שורשים ופתיתי תפוחי אדמה.
זה הוסיף טעם וקראנצ'יות נוספת .מהמם (לטעמי).אני יודעת שלא נשאר פירור.
אפשר להכין קרטופל סלט (סלט תפוחי אדמה)-עם מיונז טבעוני שאת מכינה בשניות.
המנה הראשונה המתבקשת עם תפוחי אדמה שרק עכשיו בושלו-זה פיורה טעים.
אם אוהבים אצלך,תוסיפי שמיר קצוץ דק-דק.
מנה קלאסית מהמטבח המזרח אירופאי הנה פיורה וליד זה אשל/שמנת.
השילוב של מאכל חם עם תוספת קרה מהמם.
אין (עד כמה שאני יודעת) על המדפים הטבעוניים משהו שהנו דומה ליוגורט/אשל חמצמץ.
אבל מרגע שלומדים שאפשר להכין לבאנה מקשיו (שזה קלי קלות שלא יאמן)-
המנה הזאת מתאפשרת.
ברור שיש גם את אופציית הלביבות מטוגנות,אפויות.
נזיד תפוחי אדמה,עדשים/אורז/בורגול/כוסמת/קינואה.

חשוב:את תפוחי האדמה שבישלת בקליפתם יש להוציא מהמים,
לשים במסננת רחבה,אם צריך,לייבש בהמשך עם מגבת נייר-הם נישמרים מצוין במקרר מס' ימים
בכלי/מגש לא מכוסה.

תציצי גם במתכוני פטה שקדים.
מראש אומר לך שיש כבר קיצורי דרך של הוספת מעט נוזלים ואז ניתן לאפות מיד.
זה טעים.מעולה.תכיני ,שימי על השולחן.אני עד עכשיו נתקלתי רק בהתפעלות,במיוחד מלא טבעונים.

למעלה