שלום לכולם

infatuation

New member
שלום לכולם

אני תלמידת כיתה יא´ ועושה עבודת חקר על היחסים בין אדם לאלוהים ע"פ שני תיאורי הבריאה בספר בראשית (א-ב). רציתי להעלות פה כמה שאלות, שאולי אם תענו לי זה יעזור לי בעבודה. אשמח לראות כמה שיותר דעות רעיונות וכו´.. איך דמות אלוהים מצטיירת בעיניכם לפי סיפור הבריאה הראשון (פרק א, ב 1-3)? מה לדעתכם כוונת המקרא כשכתוב שאלוהים ברא את האדם בצלמו? ועוד לפני זה.. למה אלוהים מדבר על עצמו בגוף רבים? אם תרצו להתייחס לעוד נקודות שאתם חושבים שכדאי לי לגעת בהן אני אשמח לשמוע. אלו הן רק שתי שאלות מתוך הרבה מאוד.. פשוט על אלה משום מה אני מתקשה למצוא חומר. ולכן פניתי לכאן. תודה מראש לכל המתייחסים, בת.
 

עמלק

New member
שלום שלום

"איך דמות אלוהים מצטיירת בעיניכם לפי סיפור הבריאה הראשון (פרק א, ב 1-3)? " === כבדיחה עצובה, "אלוהים" מפגין בורות עצומה במהלכי הטבע. "מה לדעתכם כוונת המקרא כשכתוב שאלוהים ברא את האדם בצלמו?" === שהיהודים העתיקים היו עובדי אלילים כמו כל הסובבים אותם. "למה אלוהים מדבר על עצמו בגוף רבים?" === כי מי שכתב את זה היה עובד אלילים פאגאני. בהצלחה עם העבודה.
 

hillelg

New member
שלום גם לך

יעזור לך מאוד, לדעתי, אם תקראי את הספר "איש האמונה" של הרב י"ד סולובייצ´יק, בו הוא מנתח את הבריאות השונות ומנתחן בצורה מופלאה (מדרשית במקצת), תוך יציקת תיזה על שני ה"אדם" המופיעים שם. למה אלוהים מדבר על עצמו בגוף רבים? ישנן כמה אפשרויות: א. דרכם של מלכים לדבר על עצמם בלשון רבים. דרך כבוד. ב. אין הוא מדבר על עצמו בלבד, אלא משתף עצמו עם צבא השמיים. ג. הדבר נובע משמו "אלוהים" (=כוחות), המרמז על כך שהוא מקור כל כוחות הטבע, כלומר אלוה האש+אלוה המים+אלוה הרוח וכו´ וכו´. הסיבה שניתנה, שכותב הטקסט היה עובד אלילים טיפש, היא תועת-רוח כמו אותו עובד אלילים. שאם לא כן, היה נאמר ´ויעשו אלוהים´, ´ויבראו אלוהים´, וכו´ וכו´. מהי כוונת המקרא לגבי "צלם אלוהים"? קולמוסים רבים נשתברו בסוגיה זו. חלק מהתשובות שניתנו: שכל, בחירה חופשית, מוסריות, וכו´ וכו´. למעשה כל דבר שמייחד את האדם, ניסו לפרש בו את המושג ´צלם אלוהים´. הקבלה גם כן בנתה תלי-תלים על כך, ואין כאן המקום להאריך. אין ספק שהאלוהים של הסיפור הראשון הוא אלוהים בורא הכול, הכול-יכול, המתכנן תוכניות גרנדיוזיות, שמעניינים אותו הכללים בלבד. בסיפור הבריאה השני, מצטייר ה´, המיוצג בשם בן ארבע האותיות (ואשר מסונף אליו שם אלוהים, לאמור, הוא האלוהים האמור קודם הוא ה´ האמור עכשיו), הוא אלוהים האישי, בורא האדם, המטפל בקטנות, המצווה, המעניש, הסולח. אפשר לראות את סיפורי הבריאה כמייצגים של אבות-טיפוס לשני שמותיו המרכזיים של הבורא: ´אלוהים´, ושם הוי"ה. ויש הרבה להאריך בנושא.
 

infatuation

New member
תודה רבה על ההתייחסות

יש לי מאמר של סולבייצ´יק דמות האדם במקרא. האם אתה יודע על אפשרות להוציא מהאינטרנט את האמר עליו דיברת? איש האמונה? כי אני לא חושבת שבשביל עבודה חד פעמית בתנ"ך אני אקנה ספר ב-120 ש"ח זה קצת מוגזם בשבילי. תודה שוב.
 

hillelg

New member
הוא לא עולה 120, באמת!

הוא עולה 24 ש"ח, שזה קצת פחות... ולא נראה לי שיש אותו באינטרנט. אני לא יודע על כך לפחות.
 
למעלה