לא, אי-אפשר.
אין הגדרה אחת, אחידה ויפה לפאגאניות. בדיון שנערך לפני כחודש בהרצאה הראשונה בסדרת ההרצאות הפאגאניות נשאלה השאלה "מהו פאגאן ישראלי כיום?", וכל אדם הגדיר באופן שונה מהו פאגאן. לא "קצת שונה", אלא הגדרה שונה לחלוטין. הדבר הכי פה בלהיות פאגאן זה האינדווידאליות שבזה. אין הגדרות מילוניות, אין החלטות חד וחלק (לרוב), אין שום ספר חוקים גדול, הכל פתוח לשינויים אישיים. לכן לעולם, אך לעולם לא תמצא הגדרה אחידה לפאגאניות. ישנם שלוש הגדרות מאוד ג'נאריות וכלליות אשר בהן אני תומך, אבל כמו שאני חושב שפאגאן הוא דבר אחד, לכל אחד אחר יש כמו כן הגדרה ג'נארית וכללית מאוד משלו. 1. פאגאן הוא אדם בעל אמונות פאגאניות. 2. פאגאן הוא כל אדם שאומר שהוא פאגאן ומספיק מיודע ובוגר כדי לטעון זאת. 3. פאגאן הוא פאגאן, לא פחות ולא יותר. זה הולך על פי העקרון ש"ברגע שתראה את האמת תידע אותה כי תחוש שתמיד היכרת וידעת אותה", אז ברגע שתראה פאגאן תידע שהוא פאגאן. אלו לפחות אלו שאני אוהב, אבל כפי שנראה בדיון שהשאלה שסבה הייתה למעשה "מיהו פאגאן?" לכל אחד הייתה הגדרה נהדרת ומאוד מאוד טובה אשר אין לה שום דבר במשותף עם שאר ההגדרות, חוץ מהעובדה שהיא מתארת בדיוק אותו דבר. זה כמו להביט על מנסרה בת אלף פאות מאלף כיוונים שונים, כולם מביטים על אותו דבר, אך רואים דברים שונים. אולי זה אפילו כמו אלף אנשים שמביטים באותה מראה. בכל מקרה, למקרה שיהיה לך זמן ורצון לחקור לעומק אנחנו עובדים על דרך להפיץ ברבים את הדיון המוקלט. ברכות זוהרות