שלום לכולם

נמלולה

New member
שלום לכולם

מכיוון שאני חזקה בעסק אני צריכה קצת הסברים. היום אבא שלי היה צריך לעבור טיפול בכימו אבל בסוף ויתרו לו על זה כי משהו עם ספירת הדם לא היה בסדר. רציתי לשאול מה הדברים האלה בדיוק אומרים(ספירת דם, טסיות ומשהו כזה)

מיליתו

New member
ספירת דם

טוב, רואים שאת חדשה בעסק...
אצל חולים בכימוטרפיה מסתכלים על שלושה קריטריונים מרכזיים: 1. ליקוציטים - תאי דם לבנים שמהווים חלק עיקרי במערכת החיסון של הגוף. הטווח הנורמאלי הוא בערך 4000-8000. מתחת לזה (לאוקופניה) מעיד על חולשה במערכת החיסונית (מתחת ל1000 - סכנת זיהום). ספירה גבוהה מעידה בדרך כלל על דלקת אצת אנשים בריאים יחסית. כשהספירה נמוכה צריך לתת לה לעלות קצת לפני שמתחילים שוב כימוטרפיה כי הכימו (וגם הקרנות) מוריד אותה עוד יותר, ואז יכולה להווצר סכנת זיהום. קיימות זריקות שמעלות את המרכיב הזה בדם ונקראות נאופוגן או גראנוצייט ופועלות תוך שעות עד ימים. כדוריות הדם הלבנות מתחלקות לסוגים שונים - לימפוציטים, ניטרופילים... בד"כ בודקים את אחוז הניטרופילים שמשמעותית בהלחמות בזיהומים חיצוניים ורוצים שמספרם הכולל יהיה מעל 1000 (אפשר "לסלוח" גם על מעל 500 במקרים מסויימים). 2. המוגלובין - זה המרכיב המוכר ביותר לאוכלוסיה. מחסור כאן (אנמיה) נוצר כאשר הרמה יורדת מתחת ל12. גם המרכיב הזה בדם נפגע מכימוטרפיה. כאשר רמת ההמוגלובין נמוכה הכדוריות האדומות (שבד"כ גם הן מעטות) מתקשות להעביר דם לרקמות הגוף ולשרירים. התוצאה היא עייפות בדרגות שונות. במקרים קשים אפילו אי ספיקת לב. הלב עובד קשה כדי לפצות על המחסור הזה בחמצן. אם ההמוגלובין יורד מתחת ל9 (אצל חולי לב, אפילו 10)נהוג לתת מנת דם של כדוריות אדומות דחוסות. לצעירים עם לב חזק נותנים לפעמים "לרדת" גם עד רמות של 7.5-8. גם כאן יש זריקות שצריך לקחת 4-6 שבועות עד שמתחילה השפעה ומסייעות - רקורמון ואפרקס. 3. טרומפוציטים - אלה טסיות הדם שתפקידן בקרישה. הטווח התקין שלהן הוא 150-400 אלף. זו מעין לוחית דם קטנה עם "זרועות" שנדבקת לכל מקום שיש בו דימום בשביל לחסום אותו. רמה נמוכה עלולה לגרום לנטיה לדמם בקלות ממכות קטנות. רמה נמוכה מאוד (מתחת ל20 אלף בערך) יכולה להביא לדימום ספונטאני (בלי גורם חיצוני) בעיקר מהריריות - אף ופה, לפעמים גם דימום ואגינלי. רמה של מתחת ל10 אלפים מסוכנת כי יכולים להווצר דימומים ספונטאנים בכל מקום בגוף כולל מערכת העיכול והמוח - וזה יכול להיות מסוכן מאוד. בדרך כלל לא נותנים לחולים להגיע לרמות מסוכנות. המטרה של דחיית טיפולים כימוטרפים בעקבות בעיה בספירה היא לאפשר למח העצם (המייצר את הכדוריות ונפגע בכימוטרפיה והקרנות, וגם מתרופות אחרות לפעמים) להתאושש, כך שאת הטיפול הבא יתחילו ממקום טוב. לפעמים מחליטים לא לדחות טיפולים או להמשיך מינונים גבוהים למרות הסכנה שבפגיעה במח העצם, כי הסכנה מהמחלה הראשונית (לרוב, סרטן) מסוכנת יותר. אז נותנים טיפול תומך הכולל זריקות לעידוד מח העצם, מתן מנות דם, אישפוז וטיפול בזיהומים. ולסיכום אנדוקטה: * אחרי השתלת מח עצם או טיפולים לסוגי סרטן המטולוגים מגיעים גם לספירות דם של 30 ליקוציטים, 2000 טרומפוציטים והמוגלובין 5-6... וממשיכים לחיות!!! כך שהכל יחסי... נראה לי שכתבתי ממש כתבה... בכל מקרה - מקווה שעזרתי.

ihovav

New member
ד"ר מיליתו!

אני מצדיעה לך! (ובאותה הזדמנות מודה לך על ההעשרה הזו...) |אייקון מצדיע|

yiska11

New member
אחותי ,את פשוט גאונה !!!

כל הכבוד על הידע !! שאלה- תמיד כשבאים לתרום מח עצם להצטרפות למאגרים יש שאלון שצריך למלא ואחת ההערות אומרת שאם היה לך סרטן אתה לא יכול/צריך לתרום. את יודעת למה? פעם היתה לי קצת פאדיחה עם זה. היתה באוניברסיטה תחנה כזאת והלכנו כל החבר'ה, היינו הרבה ופתאום היתה את השאלה הזאת, ודי התפדחתי שאני לא יכולה לתרום. לא רציתי לספר לכולם שם למה (חלק ידעו וחלק לא...ולא הייתה לי כוונה לספר להם) בקיצור, הייתי צריכה להמציא תירוץ ולעוף משם די מהר....

מיליתו

New member
אני לא בטוחה...

אבל הגיוני שלא יקחו דם ממי שהיה חולה בסרטן. לא רוצים לסכן את האדם עצמו שאולי מח העצם שלו לא פועל כמו מח עצם שלא עבר סרטן וטיפולים (בדיוק כמו שלא רוצים מישהו שמשקלו פחות מ50 ק"ג). בנוסף - מי שקיבל מנו דם בעצמו או מערכת החיסון שלו היתה מדוכאת חשוף יותר להידבקות בכל מיני "אלוהים יודע מה שעוד לא גילו", וחבל לסכן אחרים. גם אני הרגשתי קצת דחויה כשלא רצו לתת לי לתרופ דם, אבל עכשיו אני כבר לא נעלבת או מתפדחת, זו נראית לי החלטה מאוד הגיונית של בנק הדם. לדעתי, תפקידנו הוא להעלות את המודעות של אחרים לתרומות דם, ולאו דווקא לתרום בעצמנו. אני למש, נזקקתי לדי הרבה מנות דם בזמן האחרון (הפסקתי לספור), וזה מה שאני אומרת לחברים כשיש התרמה... שהדם שלהם - מגיע לאנשים כמוני...

נמלולה

New member
תודה

עזרת לי מאוד, ראיתי שלפעמים דיברו על זה בפורום ואף פעם לא העזתי לשאול... עכשיו אני תמיד יכולה לחזור לזה ולבדוק תודה תודה

למעלה