שלום לכולם

רותי ב.

New member
שלום לכולם

הלדינו (ספניולית או: - LADINO - DJUDEO ESPANYOL) היא לא רק שפה, היא גם תרבות שלמה, שהולכת ונכחדת. תרבות שכוללת שפה, מנהגים, קטעי ספרות, סיפורים ואגדות שעברו מדור לדור, נעימות, שירים, מאכלים, אורח חיים, ועוד כל כך הרבה. היתה לי מחשבה שאולי פורום שיעסוק בתרבות הזו, על רכיביה השונים, ובעיקר בנוף האנושי שהיווה אותה, יצר ושימר אותה, יתרום להמשך שימורה, יתרום לקירוב בין האנשים האוהבים אותה או מתגעגעים אליה, אולי במעט יתרום גם לאנשים שכבר כמעט הספיקו לשכוח (ואני נמנית על אלו), יאפשר להם לזכור. כל מי שרוצה לתרום מידיעותיו, לספר, להוסיף עוד נדבך, מוזמן. כל מי שרוצה לדעת עוד ועוד, מוזמן. אני פה בעיקר בשביל ללמוד. ומקווה שיגיעו לפה גם המלמדים.

רותי ב.

New member
אתה צודק

לא ידעתי אם כדאי לציין כבר בהודעה הראשונה. הארצות שבהן השפה הזו דוברה, מספרד, היא ´התפזרה´ ליהדות פורטוגל, יוגוסלביה, יוון, בולגריה, מצרים, טורקיה, אילו בעיקר, למיטב ידיעתי. אולי יש עוד ארצות.

Efrat*

New member
רותי...!!

את מנהלת את הפורום?? הממ.. אם כן אז מזל טוב והמון בהצלחה!!
ואם לא, אז הברכות להנהלה..
אוחחח לדינו לדינו.. עושה לי מצב רוח מרומם... אפרת

רותי ב.

New member
תודה אפרת, אבל לא,

לא מנהלת אותו, רק מתחזקת עד שיגיע מישהו שיתאים לנהל. תודה לך
ומה זה אוחחחח, את יודעת את השפה? מכירה מישהו שיודע? גם גם לי זה מרגיש אוחחחחח

מיכל..~

New member
רותי רותי!!! ../images/Emo9.gif

יאאאאאאאא! המון המון המון המון מזל-טוב!!!
ומליונים של הצלחה
אוהבת אותך..

רותי ב.

New member
תודה מיכלי. ../images/Emo9.gif

הצלחה זה יהיה כשיגיעו אנשים שאוכל ללמוד מהם דברים שכבר שכחתי, ודברים נוספים שאף פעם לא ידעתי.
תודה לך, על כל ה´מאוחורי הקלעים´.

magy

New member
../images/Emo65.gif ../images/Emo65.gif ברכות לרותי.ב. |בלון

על הפורום החדש....... שעושה לי טעם של פעם, טעם של ילדות........ ולמה???? הרי אני רומניה כשרה, מדורי דורות....... האח הצעיר ביותר של אבי, היה מודרני , ובניגוד לאחיו , שנישאו רק לרומניות, נישא לבת סלוניקי. כמה חם היה לבוא לבקר את ההורים של אשתו החדשה. איזה כיף היה לי כילדה לשהות אצלם. המון חום אנושי נבע מהם. המון שמחה לקראת האורחים. קבלת פנים שלא הכרתי (ואולי אני עושה עוול למשפחתי), במקומות אחרים. אהבתי אותם ואת כל יתר בני המשפחה. נחשפתי שם לשפת הלדינו. ואי אפשר להגיד שאין בכלל קשר בין רומנית ולדינו. המון מילים הזכירו לי את השפה בבית...... עלו והצליחו עם הפורום..............
מגי - נוסטלגיה

רותי ב.

New member
מגי, המון ../images/Emo51.gif לך,

את נתת לי את הבמה לעשות את הסקר אצלך, בנוסטלגיה, כדי לראות אם בכלל יהיה על מה לדבר, אם יהיו מעוניינים, ועל זה מודה לך. אני שמחה לקרוא שכן יש לך עבר מסוים של השפה הזו, והבית, ומעט מהמנהגים, שספגת דרך הדוד. שמחה שאת פה, מקווה שלא רק לקצת

../images/Emo65.gif רותי ברכות להצלחת הפורום

אני אחת מ-3 המשתתפות בפורום נוסטלגיה שציינתי את הספניולית לאדינו כשפת אם. סבתא שלי ילידת בולגריה דיברה איתנו רק לאדינו עד יומה האחרון. (הייתי בת 27 כשנפטרה) כך שדיברתי שנים רבות למעשה יום יום בשפה. במשך השנים השליטה בשפה פחתה עד לתחילת עידן הטלנובלות. בזכותן חזרה אלי רהיטות השפה, אלא שאני מוצאת את עצמי מדברת ספרדית של ארגנטינה ומקסיקו ולא ספניולית. לטלנובלות יש עוד זכות בהגדלת הפופולריות של השפה הספרדית ועדות לכך בתי הספר הרבים ללימוד ספרדית שנפתחים בכל ערי הארץ. בני שהה כשנה בדרום אמריקה וחזר עם ספרדית שוטפת. שפה קלה ונעימה להיגוי. לעניין הניהול, העובדה שאינך שולטת היטב בשפה לא צריכה למנוע ממך לנהל אותו. חשובה ההשקעה ויחסי הציבור שייעשו לפורום, ואם לשפוט עפ"י היוזמה ויחסי הציבור שעשית לפורום עד כה - כס הניהול הוא שלך. אי אגורה טנגו המברה מי ויי א קומר. i agora tengo hambre´ me vo a komer.

רותי ב.

New member
בתיאבון, חונה, ותודה שהגעת הנה.

בינתיים אני בתחילת הדרך של ´יחסי הציבור´, יצרתי קשר עם מארגנת של כינוסים בלדינו שאמנם גרה בחיפה, אך הכינוסים מתקיימים במקומות שונים בארץ, ותלויי נושאים רלוונטיים. הכינוס הבא יהיה בסמוך לשבועות בסביבות חיפה, וברגע שיהיו לי הפרטים אדאג להביא אותם לפורום. תתכוננו גם לפעילות של 4 ימים באילת, כך שמעתי מלחשים. איידע בכל דבר.
ברוכה הבאה.

מאבטח

New member
סי קארה דזיר" שהחיינו"

רותי ראשית ברכות על פתיחת הפורום. צריך להגיד " שהחיינו" לא? אני מאוד מודה לך על שנתת בי אמון ובקשת ממני לנהל את הפורום, אבל, כפי שאמרתי לך אני חושש שכרגע הכובע גדול עלי. אולי בעוד זמן מה כשיהיה לי קצת יותר שקט- אשמח להרים את הכפפה. עד אז מבטיח מבטיח לבקר בפורום ולהשתתף בו. נסיתי להחליף את הכינוי הזה אבל ללא הצלחה. תארוגו ג´דיוס. אי סי אי אלגונו קי פואדה איודאר מה? קומו פואדו טרוקאר אסתה נומברה? היידה, אבלה! בינתים שבת שלום ושקט לכולם. אי קה סיקאמה אלדיו מואסטרוס שונאים . נא כי יא מימתארון סיז´ ג´דיוס א ירושלים. איל דיו קי מי ואדרה. פישקדו אי לימון. שבת שלום א תי אי א תודוס.

רותי ב.

New member
נכון, שהחיינו וקיימנו והגיענו....

ובלבד שישיג את מטרתו. אני עדיין מציעה לך או לכל אחד אחר פה את הניהול. למה להחליף כינוי? "מאבטח" אז בואנו קומו טודוס לוס אותרוס.. נו? אם בכל זאת אתה רוצה להחליף כינוי, תנסה לברר בפורום תמיכה טכנית או משהו כזה, כי אני אף פעם לא עשיתי את זה, כך שלא אוכל לעזור לך.

גינגית1.

New member
גם אני רוצה לברך

ואיזו הפתעה נעימה היתה לי לראות את הפורום החדש הזה. אני בת לאבא שמוצאו מתורכיה ואמא שהיא דור רביעי בארץ (ירושלמית במקור) - ושורשיה הם ערבוב של תורכיה ויגוסלביה ויוון וגם בוכרה. אז אבא ואמא מדברים לדינו ביניהם. את זה אני כל הזמן אזכור - שכשהיינו קטנות, אני ואחיותי וגם אחי - כדי שלא נבין - הם דיברו ביניהם לדינו. לצערי, הם לא לימדו אותנו את השפה ואנחנו לא טרחנו ללמוד. אני כן מבינה הרבה מילים. להבדיל מאחיו (ז"ל) של אבי - שבביתו דיברו לדינו גם עם הילדים ולכן הם מדברים. אני יודעת, למשל, שיש לימודי לדינו בירושלים. חשבתי להצטרף וללמוד השנה - אך בסופו של דבר נבצר ממני הדבר. אולי בשנה הבאה. אז זה בקצרה. מאחלת לפורום הזה שיגדל ויתפתח ויהיה מעניין מעניין. בורקס עם ביצה מכינים כאן?

רותי ב.

New member
כן, אפילו

בורקס וביצה מכינים כאן. הפורום עודו בחיתוליו, אבל במשך הזמן מקווה שיהיו גם מאכלים שאהבנו ואוהבים.
על הברכות, ושמחה שאת פה. תוכלו לתרום המון, ולספר על דברים שאת מכירה מבית אבא-אמא.

מאבטח

New member
לא רק

לא רק בורקס וביצים . גם תישפישתיל וסוטלאץ´ ואבאס קון ארוז ועוד כהנה וכהנה.

למעלה