שלום לכם. יש לי שאלה חשובה:

שלום לכם. יש לי שאלה חשובה:

אני רואה לפעמים כשכתוב על שפה כלשהי סיווג. ראיתי שני סיווגים שהיה כתוב שהם שונים לחלוטין. השפות השמיות והשפות ההודו-אירופיות. עכשיו, אני מתנצלת על הבורות, אבל אני לא מבינה למה ארמית היא שמית ופרסית היא הודו-אירופית. או יותר מזה, שני עמים שהיו באותו מקום, השומרים והאכדים, ראיתי כתב כזה וכתב כזה, ולא זיהיתי הבדל, ולמרות זאת, היה כתוב ששומרית היא הודו-אירופית ואילו אכדית היא שמית. אז, בבקשה, תסבירו לי מה ההבדל המרכזי והבולט בין שני סוגי הלשונות שאוכל לזהות. אני מקווה שאני בפורום המתאים. אם לא תפנו אותי למי לשאול שאלה מטרידה זאת... :) תודה.

d a p h n a

New member
קודם כל, ייתכן ובפורום בלשנות

יוכלו לעזור לך יותר. שנית, למיטב ידיעתי, מדובר על סיווגים של לשונות לפי ההיסטוריה שלהם, כלומר לפי ההתפתחות שלהם. הטענה היא שהשפות ההודו-אירופאיות התפתחו היסטורית משפה הודו-אירופאית משותפת פחות או יותר, שהתפתחה לסדרה שלמה של שפות שמדוברות היום מאירופה ועד הודו, וכוללות בין השאר לטינית, צרפתית, רוסית, פרסית, וכמה שפות בהודו. לעומת זאת, השפות השמיות התפתחו בצורה שונה מבחינה היסטורית, וערבית, עברית, ארמית ועוד הן שפות שמיות. כמובן שיש קווי דמיון מסויימים בסיסיים בין שפות הודו-אירופאיות שונות, ובין השפות השמיות השונות. אני לא יכולה להסביר בדיוק את הפרטים, אבל כאשר לומדים כמה שפות זה ברור אינסטינקטיבית שלמשל לטינית הרבה יותר דומה לרוסית מאשר שעברית דומה לרוסית, ולעומת זאת שערבית הרבה יותר דומה לעברית מאשר שהיא דומה לאנגלית. לגבי שומרית ואכדית, יש לך בלבול שנובע מטעות היסטורית. אמנם נכון שבסופו של דבר השומרים והאכדים מצאו את עצמם באותו איזור גיאוגרפי, אבל זה בגלל שבמקור השומרים הגיעו מאזור אחר שעוד בו הם פיתחו את השפה ההודו-אירופאית שלהם, ורק מאוחר יותר (מסיבות שאיני זוכרת אותם כרגע) הם עברו למסופוטמיה, יחד עם השפה שלהם. האכדית כבר היתה קיימת אז כשלעצמה כשפה שמית. לכן לשאול איך יכול להיות ששני עמים שנמצאו באותו מקום יכלו לדבר שפות ממשפחות שונות במקרה הזה מקביל מבחינה היסטורית ללשאול "איך יכול להיות שבא"י בתחילת המאה ה-20 היו עמים שדיברו ערבית (וקצת עברית), שהן שפות שמיות, ובו זמנית אנשים שדיברו צרפתית ואנגלית שהן שפות הודו-אירופאיות". הסיבה היא שהאנשים שדיברו אנגלית וצרפתית באו מאוחר יותר.

למעלה