שלום לכם!

ערן222

New member
שלום לכם!

רציתי לשאול: א. מה שורש המילה "תודה", ומדוע? ב. מה שורש המילה "התפוצצות"? תודה מראש.

or99

New member
פצצה תוכיח... ../images/Emo59.gif

שם ברור ששתי הצ' שורשיות.

p v c

New member
לא כך ולא כך!

שורש המילה היא פ.צ. "נפץ" יוכיח, שאין שני הצדי"ים מהשורש. זה אחד מהשורשים בעלי 2 אותיות בלבד, כמו: לך, פל, דן, ועוד.

or99

New member
אני לא מבין כ"כ במונחים המקצועיים..

אבל נראה לי שלמרות שתוכל למצוא קשר בין השורשים ולהגדיר אותם כאחד, בכל מקרה קיימת "רמה" (level) מסוימת שבה אתה יכול להגדיר את נ-פ-צ ופ-צ-צ כשני שורשים שונים. לרמה זו מכוונים רוב האנשים כשהם רוצים לברר את השורש. ברמה המקובלת אינך יכול לומר שהפועל התפוצץ והמילה התפוצצות הן מהשורש נ-פ-ץ. הברירה הייתה בין פ-ו-צ לפ-צ-צ משום שע"ו וכפולים הן האפשרויות היחידות שיכולות להתאים לצורה הזו. (ופ-ו-צ לא משמש לפיצוצים אלא להפצה בלבד למרות שיש קשר בינהם).

אולי זו תשובה פשטנית מצידי...

אבל מכיוון שניתן למצוא את שתי הצורות באותו הבניין (למשל, פיצץ וניפץ) כמילים שונות, הרי שמדובר אכן בשני שורשים שונים.

גנגי

New member
פיצץ?!

אשכרה מילה חדשה בעברית? אני שמעתי עד היום רק על "פוצץ"..

לא, השורש איננו נפצ

כי המילה מַפָּץ באה משורש זה. אין מילים בעברית שלמ"ד הפועל שלהן נכפלת אם פ"א הפועל היא נו"ן ש'נפלה'. אשר לוויכוח השורש: פוצ ופצצ הם דוגמה מני רבות לגיזרת "החלולים" שהפכו לכפולים בעברית, ואין הכרע ביניהן. אבל.............. בן-יהודה, שחידש את המלה "פצצה" (כזכור גם משירו של ירון לונדון: "את המגהץ, את הפצצה, את הריהוט..."), כתב במילונו (בעצם זה היה טור-סיני, אבל זה מילון בן יהודה...) שהשורש הוא פצצ. ועוד דבר: שורש פוצ התייחד בעברית המקראית למשמעות של להפיץ, להתפזר וכדומה (יותר מ 60 היקרויות במקרא), בעוד ש-פצצ בא במשמעות קרובה, אך שונה: "וכפטיש יפוצץ סלע" (ירמיה כ"ג 29).

למעלה