שלום לכם

• פותח הנושא redox
  • פורסם בתאריך

redox

New member
שלום לכם

בהצלחה לכם בפורום. שאלתי: האם ישנו מסמך מסויים שמפרט את האפלייה כנגד אנשים ללא ילדים? כוונתי גם לאפלייה ממסדית (מס הכנסה וכו') וגם להפלייה סתם (כגון זה שנותנים לאנשים עם ילדים לצאת שעה מוקדם יותר מהעבודה).

gertrude

New member
אפליית אנשים נטולי ילדים

ברוך/ברוכה הבאה
לדעתי אין כזה מסמך. אני מניחה שאפשר פשוט לראות מהן הזכויות המוקנות לאנשים שיש להם ילדים (מתוקף עובדה זו כמובן) ולהגיד "זה - לא". חשבתי, בעקבות שאלתך, על הנושא בכלל ועלו בי כמה תהיות: האם אתן חושבות שמדובר באפלייה של ממש; סתם בחוסר התאמה מערכתי, הנובע מאי-דרישה או אולי שאין פה אפליה כלל? מצד אחד, יש להשתמש בהגיון בריא - אין סיבה שמקום עבודה יתן לי ימי חופש עבור ילד חולה אם אין לי ילד, כפי שהוא לא צריך לתת לי זכויות נכים אם איני נכה. האם כשאת לא מקבלת דמי לידה/דמי סיכון/דמי נכות וכו', את מופלית יחסית לאלו שכן מקבלים, או שהם פשוט מקבלים תוספת עבור צרכים או תשומות מיוחדות? מצד שני, ילדים הם תופעה שכמעט אין לה יוצאים מהכלל, אז אולי כן יש לבצע השוואת תנאים מסוימת? מצד שלישי, ברור שלישראל יש אינטרס לעודד ילודה, אז מה פתאום שיתנו לנו משהו בכלל (האם כמדינה זכותה של ישראל לעודד ילודה על-ידי תגמולים כספיים, הנמנעים ממי שאינו שותף לכך? האם אנו צריכות לתמוך בכלל בעירוב הזירות המשפחתיות, הלאומיות והכלכליות?) מצד רביעי, חלק מהאשמה במעמדן הכלכלי הנמוך של נשים ביחס לגברים,הוא בשל היותן יולדות ומטופלות בילדים, כך שמבחינה תיאורטית מצבנו הכלכלי טוב יותר משל נשים עם ילדים (אבל בעצם אולי זה לא קשור בכלל - ההחלטה היא פרטית והכסף הוא ציבורי). מה דעתכן?

אפליית אנשים ללא ילדים

למעשה שמעתי פעם על הנושא. העלו את זה קבוצה של אנשים בארה"ב (גברים ונשים) שלא רצו ילדים והם התלוננו על האפלייה שלהם מול אנשים שכן מביאים ילדים. הם נתנו דוגמאות מחיי העבודה, הרווחה, המיסים ועוד. סתם דוגמה שחשבתי עליה מהארץ: משרה של מורה של משרד החינוך מוגדרת לפי מספר שעות לימוד שבועיות (כלומר X שעות שבועיות = משרה מלאה) ושם יש הגדרה של "משרת אם" שהיא משרה מלאה למורה שהיא גם אם. מסתבר שמורה שהיא גם אם צריכה לעבוד פחות שעות עבור משכורת של משרה מלאה. מורה שאינה אם או מורה גבר (עם או בלי ילדים - ההטבה היא רק ל"אם" לא ל"אב") צריכים לעבוד יותר מ"אם" עבור אותו שכר! כמובן שיש גם המון דוגמאות מתחום הרווחה, אבל בתחום הרווחה זה כבר נתון לויכוח משום שמדובר פה בתמחכה בחלשים וביניהם גם הילדים עצמם. אבל לגבי מורה שעובדת ומקבלת שכר, נראה לי שהשכר צריך להנתן על העבודה שלה ולא על הילדים שהיא מביאה לעולם! ואל תנסו אפילו את התירוץ שמנסים לעודד עבודת נשים! אם רצו לעודד נשים, היו משלמים יותר לכל אישה ולא רק למי שמביאה ילדים!

inbal76

New member
דעתי היא כזאת

א. אני לא חושבת שהמדינה צריכה לעודד ילודה. ילודה מרובה היא מאפיין של מדינות עולם שלישי, ואחד הגורמים העיקריים לכך שהן נשארות מדינות עולם שלישי. גם במדינות מתקדמות או "מתפתחות" כמו ישראל קל לראות שהמגזרים מרובי הילודה הם המגזרים העניים והנחשלים יותר. (לגבי הטיעון הדמוגרפי, תסלחו לי רגע על הצרפתית: קשקוש בתחת. לא ארחיב כי זה לא פורום פוליטיקה, ואם אני אתחיל לפרט אז זה יקח לי 3 עמודים.) ב. אבל אני כן חושבת שצריך לתת הקלות להורים במקומות עבודה, מסיבות פמיניסטיות. זאת פשוט אפליה מתקנת. במצב שדורשים מכולם לעבוד אותן שעות בשביל אותה משכורת, אין לאמהות שום סיכוי להתחרות בלא-אמהות (נשים או גברים), והתוצאה היא שנשים מחויבות לבחור בין אמהות לבין קריירה, בעוד שגברים יכולים להנות מכל העולמות. (שלא לדבר על אמהות חד-הוריות, שפשוט לא יכולות להתפרנס בכלל). התשלום הוא לא על זה שהיא הביאה ילדים, אלא כדי שיהיה לה את החופש גם להביא ילדים וגם להתפרנס בכבוד. בדיוק כמו שאסור לפטר אישה בהריון. המדינה מכירה, ובצדק, בכך שעול הלידה וגידול הילדים יוצר מצב לא שיוויוני לרעת הנשים בשוק התחרותי, ולכן עושה (לא מספיק) לצמצום הפער. כמובן שבכך שההקלות ניתנות לאמהות כן ולאבות לא יש הנצחה של חוסר השיוויון, והן צריכות להנתן, לפחות חלקית, גם לגברים, כדי לעודד אפשרויות של האב להשתתף בגידול (או אפילו להיות המגדל העיקרי).

Welcome redox !

אני נגד לעודד ילודה ומצד שני אני בעד מדיניות רווחה. בכדי לעמוד בשני יעדים אלו- יש למצוא את נקודת האיזון, שבה תומכים בנזקקים באופן מקסימלי, אך במידה, שהתמיכה לא תמריץ אנשים להרבות ילודה.

arlot

New member
../images/Emo12.gifמה אפליה בדיוק???מה הקשר?

אייך אפשר לדבר פה על הפליה ? אפליה היא כאשר לשני אנשים אותם הקישורים או אותו הסטטס , כאן יש אדם עם ילד מול אדם ללא ילד אז מה האפליה פה? לדעתי זה סתם ללכת רחוק מידיי .

friend9

New member
הערה בעקבות גרטרוד

לך *ברור* שלישראל יש אינטרס לעודד ילודה. לי לא ברור הדבר, מה גם שלא היה דיון ציבורי משמעותי בעניין, בהשתתפות כלכלנים ואנשי מקצוע אחרים. האינטרס של העולם הוא צמצום גידול האוכלוסיה. לאינטרס הזה שותפים סין והעולם המערבי. בעשורים האחרונים אנו רואים שצמצום האוכלוסיה באירופה מביא לרווחה כלכלית, הן של משקי-הבית והן של המדינות. אני בטוח שנשים באירופה רואות גם את האספקט הפטריוטי בהחלטתן האישית לא ללדת כלל או ללדת מעט ילדים. והן לא נחשבות כיוצאות דופן. הגיע הזמן לדיון ציבורי בנושא.

למעלה