ההבדל בין צמחוני וטבעוני
צמחוני - אדם שאינו אוכל בשר. בהגדרה המקובלת הכוונה למי שאינו אוכל עוף, בשר ודגים. טבעוני - אדם שאינו צורך מוצרים מן החי. זה אומר שלא רק שאינו אוכל בשר, אלא גם נמנע מאכילת ביצים, חלב ומוצריו ודבש, ומשימוש במוצרי עור וצמר. לגבי יתרונות וחסרונות, תלוי מה את מחפשת. ההחלטה האם להיות טבעוני או צמחוני היא על פי רוב החלטה מוסרית. יש מי שמחליט שמבחינה מוסרית מתאים לו להיות צמחוני (אני, למשל) ומי שחושב שהתנהגותו ביחס לבעלי חיים אינה מוסרית אלא אם הוא טבעוני (אנשים אחרים כאן בפורום). מבחינה תזונתית, גם בתזונה צמחונית וגם בתזונה טבעונית ניתן לקיים תזונה בריאה ומאוזנת. יחד עם זאת, בשני המקרים חשוב לשים לב לתזונה ולהקפיד במיוחד על צריכה של כמות מספיקה של חלבונים, ועל מצב הבי-12 והברזל בגוף. מבחינת חיי היומיום, מטבע הדברים קל יותר להיות צמחוני מאשר טבעוני שכן מבחר האוכל הקיים יותר גדול, וקצת יותר קל להשלים את החלבונים על ידי שימוש במוצרי חלב וביצים. יחד עם זאת, כאמור חשוב להדגיש שניתן להיות צמחוני או טבעוני (או אוכל בשר, לצורך העניין) שמתקיים מתזונה בריאה ומאוזנת ומצד שני ניתן להיות צמחוני או טבעוני (או אוכל בשר) שמתקיים מתזונה מאוד מזיקה ולא מאוזנת. לגבי תפריטים, אני תמיד אומרת שהכלל ל"התארגנות" על בישול צמחוני הוא לא לחפש כל הזמן להחליף את הבשר, אלא להתנתק לחלוטין מחשיבה של בישול בשרי (למשל החשיבה שבארוחה יש "מנה עיקרית" ו"תוספות", שלא ממש תופסת לרוב בתזונה צמחונית). במקום זה צריך להסתכל על המבחר הגדול של מוצרים שיש בעולם, להוציא ממנו את מוצרי הבשר (ובמקרה של טבעונות גם את שאר המוצרים מהחי) ולחשוב מה אפשר לעשות מכל מה שנשאר, כאשר חשוב כאמור לשים לב במיוחד לעניין החלבונים. אחת הטעויות הגדולות שאנשים עושים כשהם "מצטמחנים" היא שהם פשוט מוציאים את הבשר מהתפריט ומתקיימים מה"תוספות", שהן ברובן פחמימות - ואז יש להם מחסור בחלבונים. לגבי בישול צמחוני, אני ממליצה על הספר "הבישול הצמחוני" של נעמי ליס-מייברג. בנוסף ישנה סדרה של שלושה ספרים עבי כרס שנקראים "פסטה" "בישול צמחוני" ו"קינוחים". הספר הצמחוני בסדרה מכיל הרבה מאוד רעיונות. בעקרון בישול צמחוני מתבסס על תבשילים עם קטניות וירקות, פשטידות, פסטות עם רטבים מעניניים, טופו/ירקות מוקצפים במגוון טעמים ועוד. בנוסף אפשר אם רוצים להשתמש קצת בתחליפי בשר כמו שניצל טבעול וכד' כדי שיהיה אוכל פשוט וקל להכנה. כמו שאמרתי, העקרון הבסיסי הוא פשוט להוציא את הבשר מרשימת המוצרים הזמינים, ולחשוב מה עושים עם מה שנשאר. אבל באמת לא לצפות שכל ארוחה תכיל משהו שהוא מנה עיקרית ותוספות ליד, כי בדרך כלל התבשיל (בין אם זה פסטה עם רוטב, פשטידה, מג'דרה, מוקפץ עם אטריות/אורז או כל דבר אחר) מכיל גם את החלבונים (מה שבארוחה בשרית הוא המנה ה"עיקרית"), וגם את הפחמימות והירקות המבושלים (ה"תוספות"), ומה שבא בצד הוא בדרך כלל רק סלט של ירקות טריים או משהו כזה.