אנשי הקבע בצבא
שלום, אני הייתי בקבע עד לפני כחצי שנה, ואגיד לכם בעצם איפה הבעיה העיקרית בצבא. וזה גם משיחות שהייתי בהם עם קצינים בדרגות סא"לים, אל"מים ואפילו תא"ל אחד. טוב, איפה נתחיל ? בצבא יש מנגנון שגורם לו לבזבז המון כסף על שטויות, ומצד שני הקיצוץ הוא במקומות אחרים. דוגמא: כאשר רס"ן יודע שיבוא אל"מ לבקר את היחידה שלו, הוא ישקיע ויבזבז המון כסף על שטויות. רק כדי שהאל"מ יהיה מרוצה. ובדיון שיבוצים הבא הרס"ן יזכר לטובה. ולפעמים הרס"ן מוציא את הכסף מכיסו הפרטי. דוגמא קטנה: תא"ל אחד רצה לקנות עכבר אל-חוטי למחשב, וההוראה ירדה בשרשרת הפיקוד עד לנגד שהיה אחראי על המחסן. בפני הנגד היתה בעיה- אין פריט כזה בצבא. ולכן, הוא הוציא כסף מכיסו ושילם. וזו דוגמא קטנה לבזבוז מיותר. סיפור נוסף: החליטו לשפץ את לשכת מפקד האוגדה שבה הייתי. וניתן אישור תקציבי לשיפוץ, אבל במהלך השיפוץ החליט ס. מפקד האוגדה לשנות את הציפוי החיצוני במקום אבן, משהו אחר, ואח"כ עוד משהו, ולהוסיף עוד משהו קטן. בסיכום השיפוץ של הלשכה עלה פי 4 מהמחיר ההתחלתי, כי כל שינוי מייקר. ובגלל שמדובר על לשכה של תת-אלוף אף אחד לא יעיר לו. דבר שני: אחרי הוחלט על קיצוץ תקנים. נמצאו הקצינים הבכירים בפני בעיה. אם יש להם נגד שעובד מצויין והוא בן 30 ומנגד יש נגד גרוע בן 40. הם חייבים לפטר את הנגד בן 30, כי פיטורי נגד בן 40 עולים לצבא כחצי מליון ש"ח. כלומר הצבא מפסיד פעמיים: גם מפטר את כל גילאי הביניים 25-37, וגם נשאר עם אנשים, שחלקם, לא עובד טוב. גילאי 40 ומעלה. ובעוד כ 5-10 שנים הצבא יתקע עם אנשים בגילאי 20-30 ובגילאי 40 ומעלה, ויהיה פער גילאים עצום שכאשר המבוגרים יפרשו, לא יהיה דור ביניים של אנשים שיודעים את העבודה (רק צעירים שצריכים עוד ללמוד). דבר אחרון: ישנם תפקידים בצבא שלא מצדיקים פרישה בגיל 45. כמו,למשל, רס"ר משמעת. ומצד שני בוודאי שקרביים ראויים לפרישה מוקדמת. (וזה קצת מורכב מבחינת רמת פעילות וכד'). חבר שלי בצבא אמר לי השבוע, שהחליטו להאריך את השירות עד גיל 55. התקדמות אדירה בהנחה שכל איש קבע שמשתחרר הצבא ממשיך לשלם לו עד גיל 65 . וזה יעזור לצה"ל להסתדר עם הקיצוץ בתקציב. מקווה שגם במלחמה הבאה, ננצח. אחרת....