שלום, מי שמע על הדבר המשונה הזה

שלום, מי שמע על הדבר המשונה הזה

הנקרא "לוע פָּטוֹמסקי", הנמצא בצפון מזרח סיביר? קראתי עליו רק מעט באתרים רוסיים. מדובר בגבעה עגולה וקירחת (למעט עצים צעירים), בצורת חרוט קטום, שגובהה כמה עשרות מטרים, וקוטרה מגיע ל-160 מטרים, ובראשה פעור לוע, ובאמצעו - כדור אבן דמוי ביצה. המקום נמצא באזור קשה-הגעה, והגבעה הזאת התגלתה ע"י גאולוג רוסי בשנת 1949 ומאז כמעט לא נחקרה. המדענים העלו מספר השערות להיווצרות לוע זה, אבל אינם יכולים לבסס לבטח אף לא אחת מהן. התושבים המקומיים, היאקוּטים, הכירו את הלוע עם ה"ביצה", המכונה בפיהם "ביצת נשר האש", ואף חיברו עליו אגדות. הם משתדלים לא להתקרב למקום. תצלום ראשון של האובייקט בוצע במקרה, ממסוק צבאי, ב-1971. אשתקד הגיעה למקום משלחת אקדמאית ממספר אוניברסיטאות באירקוטסק. המשלחת התקרבה למקום תוך התגברות על קשיי-דרך רבים, ובסופו של דבר מנהל המשלחת לקה בלבו ונפטר, והמשלחת צמצמה את עבודת המחקר למספר צילומים חפוזים ומדידות בלבד. בדיוק עכשיו הגיעה ל"לוע פָּטוֹמסקי" משלחת חדשה, בחסות העיתון המוסקבאי הנפוץ "קומסומולסקָיָה פרבדה" (שכל מה שנשמר מעברו הקומוניסטי זה השם). הפעם המשלחת מאורגנת ומצוידת הרבה יותר טוב, ומצורפים אליה עיתונאים, אשר ידווחו לקוראים ולצופים על מהלך המחקר טיפין-טיפין.
 
נסיון לעזור

אני עומדת בקשר עם סטודנטים לגיאוגרפיה מרחבי רוסיה, דרך ארגון הסטודנטים האירופאי לגיאוגרפיה EGEA. אני יכולה לנסות לאסוף מידע בנושא. אם תוכל לכתוב את השם בלועזית, זה יעזור לי לעזור לך :)
 
../images/Emo32.gif אתר המחלקה לג"ג בחיפה נפרץ

האתר נפרף ע"י האקרים שהשאירו הודעות שנאה בצבע ירוק רעל באתר.
 
../images/Emo51.gif רבה על שבירת השתיקה ועל

הנכונות לעזור
ניסיתי בגוגל "לועזי" - [Patomsky [crater וקיבלתי את זה: http://www.google.co.il/search?hl=iw&q=Patomsky&meta= השם ברוסית הוא: Патомский кратер באמת יהיה מעניין לראות מה אומרים עליו אנשי מקצוע, ולא סתם עיתונאים. אגב, אני קורא רוסית חופשי. חשבתי, אולי הדבר יעניין את משתתפי הפורום - בדיווחים העיתונאיים נאמר, שללוע הזה אין דומה בכל העולם. מאידך, אני אפילו פחות מחובב בתחום הגיאוגרפיה - "ידיעותי" מסתכמות פחות או יותר ברמה של כיתה ג', כאשר שיננתי שמות מפוצצים כמו רייקייוויק, טגוסיגלפה וטננריבו
, ואין לי שמץ של מושג במה עוסק המדע הזה, ובמה מתעניינים הגולשים באתר המוקדש לגיאוגרפיה. היה לי בעבר ניסיון דומה "להידחף" לפורום ביולוגיה של תפוז. העליתי שם את השאלה על "הגדילן הלבקן" הרמת-גני. ולתמהוני הרב התברר, שהוא מעניין את הביולוגים הנכבדים כשלג דאשתקד! התנהלותו הקונקרטית של איזשהו קוץ ארצישראלי מסוים אינה כלולה מבחינתם בתחום הדברים הרציניים העומדים ברומו של עולם. לכן גם עכשיו כלל אינני יודע אם מעניינת אתכם איזושהי גבעה נידחת בסיביר. אך אם כן, אני יכול להציג בינתיים, לפני קבלת ההסברים המקצועיים, את ההשערות על כך איך הלוע נוצר, כפי שמדווחים העיתונאים.
 
המשך

הפנתי את שאלתך לפורום. ביקשתי עזרה במציאת מידע כולל ברוסית. אני מצרפת לינק ישיר לנושא. ממליצה לך לעקוב. יתכן ונענע ויתכן ולא... תן לזה כמה ימים.... ( אנשים בתקופת חופשה ולפעמים לוקח זמן). Patomsky
 

IאילהI

New member
אל תדאג

הנושא הזה מעניין. אשמח לקבל תקציר. אגב, בפורום הזה גם שלג מעניין...
 
שלג זה באמת מעניין,

אני אישית התנסיתי בשלג רק עד 30° מתחת לאפס. הייתי פעם בחוץ גם במינוס 38°, אבל אז הראש שלי לא היה פנוי לשלג. הרגע שדרו בטלוויזיה הרוסית כתבה מהמשלחת בפטומסקי. רמת הריאקטיביות נמוכה מהממוצע במוסקבה, ובלוע עצמו יורדת עוד יותר. הלוע היה יכול להיות של הר געש כבוי, אבל לא נמצאו שום שרידי מגמה. אולי הר געש שלא הצליח להתפרץ עד הסוף, ונעצר באמצע הדרך. מתחת לפני הקרקע באמצע הלוע יש ריכוז גדול של מתכת בעומק לא ידוע. אם נפנטז על ספינת חלל שחדרה לקרקע במהירות עצומה, זה היה יכול להסביר את היווצרות התל הגבוה באמצע הלוע. ואם לא ספינת חלל, אולי רסיס מגוף שמימי. ניסרו שם את העץ הכי עבה - הוא היה בן 150 שנה בלבד, מה שמפריך את ההשערה על "מבנה עתיק". זה מה שקלטתי מהכתבה בטלוויזיה, שאמנם השתתפו בה הפרופסורים מהמשלחת, אבל הם פנו לקהל הצופים. לכן עדיף כמובן שתמצאו מידע ממקורות יותר רציניים. להלן סיפורו של הגאולוג ודים קוֹלפָּקוֹב, אשר גילה את ההר עם הלוע בשנת 1949. "בקיץ 1949 חקרתי את אזור בּוֹדַייבִּינוֹ במחוז אירקוּטְסְק במטרה להשלים את המפה הגאולוגית של ברה"מ. כשהלוע התגלה לעיני חשבתי שכנראה החום משפיע עלי ואני הוזה בהקיץ. הוא נראה מרחוק כסביבת מכרה ענקי. אפילו חלפה מחשבה בראשי: מנין יש כאן בני אדם, במקום נידח זה של הטייגה?! כמו כן היה לי מידע בדוק על כך שבאזור זה לא היו גולאגים. המחשבה השנייה שחלפה במוחי היתה שנתקלתי בממצא ארכיאולוגי. אבל, עם כל הכבוד שלי לתושבים המקומיים, האֶוֶנקים והיָקוּטים, הם בכל זאת לא המצרים הקדמונים, והם לא יכלו להקים פירמידות ענקיות. איזושהי תרבות עתיקה שנכחדה?" זהו קטע מדבריו של ודים קולפקוב, אשר פוסמו שנתיים מאוחר יותר, בשנת 1951. אח"כ הוא התקרב אל ההר וראה שהוא אינו יציר כפיו של אדם. הנוודים היקוטים ספרו לו אח"כ, שהמקום נקרא "קן נשר האש". הם טענו, שהאיילים משתדלים לעקוף את המקום, ושגם בני האדם אינם חשים עצמם בנוח בסביבה. זה לא הרשים את קולפקוב, והוא ניסה במשך שנים לארגן משלחת מדעית אל הלוע, אבל כל מוסדות המדינה שעסקו בגיאולוגיה בסיביר המזרחית התעניינו באותן שנים רק במחצבי אורניום עבור הפצצה הגרעינית הסובייטית, ולא היה להם כסף או כוח אדם למחקר ה"אנומליה של קולפקוב". אולי זה היה לטובה? רק אשתקד אורגנה המשלחת הראשונה לאזור.
 
תיקון טעות הקלדה מהותית -

בהתחלה צריך להיות: "רמת הרדיואקטיביות נמוכה מהממוצע...", מה שמפריך את ההשערה על מרבצי אורניום (הקיימים במרחק 600 ק"מ משם), או ניסויים גרעיניים.
 
למעלה