שלום רב

שלום רב

גם אותי כמו כולם מטרידות שאלות בנוקע לשפה. רובן עוסקות באיך לכתוב נכון. משום מה יש לי בלאגן רב בראש, וקיוויתי שאולי כאן בפורום יוכלו לסדר לי קצת את הדברים, עכשיו ומדי פעם. שאלה לפתיחה: האם כשיש סוגריים, סימני הפיסוק צריכים לבוא אחריהם (לדוגמא ככה), או לפניהם?(לדוגמא ככה)
 

yodan

New member
לפי מה שלימדו אותי

כאשר בסוגריים אין משפט שלם, הסוגריים ותוכנם מתפקדים כחלק מהמשפט, ולכן לא ייתכן מצב כזה: אתמול הלכתי לטייל. (למרות שהייתי עייף) וגם לא: אתמול הלכתי לטייל. (למרות שהייתי עייף). מדובר במשפט אחד ולא 2 משפטים, ולכן יכולה להיות רק נקודה אחת. יש לכתוב: אתמול הלכתי לטייל (למרות שהייתי עייף). שימי לב שהכתוב בסוגריים אינו משפט מלא! אם היה מדובר במשפט מלא, היה צורך בסימן פיסוק של סיום משפט (נקודה, סימן קריאה או סימן שאלה) גם בתוך הסוגריים וגם לפניהם (המשפט קצת לא הגיוני כי לא היה לי כוח לחשוב על דוגמה טובה): האם סיפרתי לך כיצד הרגשתי אתמול? (הייתי עייף אתמול.) בדרך כלל המצב איננו כמתואר בדוגמה האחרונה, אם כי הוא נפוץ בהוראות במה או בסיפורים+תיאורים, למשל: משה: "שלום, מה שלומך?" (משה מושיט יד לחנה.) יותר מידע באתר האקדמיה: http://hebrew-academy.huji.ac.il/decision5.html לגלול למטה עד לכותרת "סוגריים".
 

תנורית

New member
למיטב ידיעתי לא מדויק

סימני פיסוק, להוציא סימן שאלה וסימן קריאה, יבואו תמיד אחרי הסוגריים ולעולם לא לפני, גם אם בתוך הסוגריים יש משפט.
 

yodan

New member
גם אני חשבתי ככה

אבל: א. לפי הדף הזה באתר האקדמיה ללשון העברית (למטה), יש לשים סימני פיסוק לפני סגירת הסוגריים אם יש בהם משפט מלא. ב. כמעט לעולם לא קורה שבתוך הסוגריים יש משפט (במקרה הטוב פסוקית), ולכן זה כלל שכמעט לא נכנס לתוקף.
 
תודה רבה

האמת - עד היום לא עשיתי "נכון", אבל מקריאה של כל הדף בקישור השימושי הזה, אני לא יכול שלא להבחין שכל הזמן מסתייגים ואומרים "נהוג, אפשר" וכו'. הקיצר - לך עם ההגיון שלך.
 
למעלה