תסמינים ומחסור באבץ
זה לא עובד בדיוק ככה. אני אנסה להסביר: ברוב המקרים קשה עד בלתי אפשרי להצביע על קשר ישיר ברור בין גורם ספציפי אחד מבודד לבין סימפטום. לילדים שלנו יש בעיות מערכתיות שבגללן יש להם מחסור במרכיבי תזונה הכרחיים כמו אבץ, והבעיות המערכתיות גורמות לשורה של סימפטומים. מה שאנחנו מנסים לעשות הוא לטפל במערכת, בין היתר על ידי תיסוף אבץ. התקפי צחוק בלתי מוסברים יכולים להיות קשורים להרבה גורמים שונים, למשל התפרצות שמרי מעיים שמפרישים רעלנים. כנ"ל לגבי עיגולים כהים מתחת לעיניים שיכולים להיות קשורים לחצי תריסר גורמים, למשל אלרגיות ורגישויות כימיות ובעיה במנגנון ה-PST שבכבד. מה אני מנסה להגיד? לפעמים מתספים משהו אחד ובעיה ספציפית נפתרת, כמו בתרופה. אבל ברוב הפעמים עושים כמה התערבויות, ואז מתחילים לראות שיפור כללי. כיוון שהבעיה היא מערכתית, לעשות רק דבר אחד עלול רק להעביר את שרשרת התהליכים בגוף למקום הבא במערכת שבו יש בעיה. לפעמים מתספים אבץ וזה עובד. לפעמים זה עובד רק אם עושים את זה בנוסף לדייאטה, או תיסוף של מינרלים נוספים כמו סלניום, וכולי. עכשיו ספציפית לגבי אבץ: זה מינרל חיוני לתהליכים שפגומים אצל ילדים אוטיסטיים. למרבית הילדים בספקטרום, אם לא כולם (כמו להרבה אנשים בעולם המודרני ובעיקר הרבה נשים), יש גם מחסור באבץ ועודף נחושת, בגלל הבעיות המערכתיות שלהם. לצערי, בדיקה בקופ"ח לא תיתן לך מידע מועיל - עד כמה שהבנתי בקופ"ח לא מגלים לך את הערכים עצמם, אלא רק מודיעים לך אם הבדיקה יצאה נורמלית לדעתם. אבל מה שאת צריכה הוא לא מה שקופת חולים מחשיבה נורמלי. את צריכה שהאבץ יהיה בצד הגבוה של מה שנחשב נורמלי, והנחושת בצד הנמוך. ההצעה שלי: לתסף. אבץ בטוח מאוד בשימוש. תופעות הלוואי שלו שוליות וזמניות והמסוכנות שבהן מופיעות רק במינונים מאוד מאוד גבוהים לאורך זמן. אני מציעה להתחיל עם 25 מג אבץ, ולהעלות בהדרגה ל-50 מג. אם הילד מתחיל לשלשל (אחת מתופעות הלוואי של אבץ), כדאי לחלק את האבץ למנות קטנות יותר ולתת כמה פעמים ביום. גם סוג האבץ משנה. הורים רבים נותנים אבץ סולפט של אי-לייט. זה אבץ נוזלי המומס במים בלי שום תוספות, שזה טוב. מצד שני יש ילדים שסוג האבץ הספציפי הזה לא נספג אצלם היטב. אבץ מסוגים אחרים שהורים נותנים הוא אבץ פיקולינט או מתיונין. לפעמים הורים משלבים בין כמה סוגים כדי לוודא שלפחות חלק מהאבץ נספג. אחרים בפורום יוכלו לתת לך המלצות לגבי יצרנים ספציפיים שניתן להשיג בארץ - היצרן חשוב לא פחות מהתוסף. גם בתוספים, כמו באוכל, מסתובב הרבה זבל שהערך התזונתי שלו מוטל בספק, וחשוב לקנות מיצרן איכותי ואמין. אבץ שניתן על קיבה ריקה גורם לפעמים לכאבי בטן, ולכן כדאי לאכול קודם. כדאי גם להפריד אבץ מהמינרלים סידן, ברזל (שבין כה וכה לא לוקחים בלי מירשם), מנגניז, סלניום ונחושת (שאותה ברוב המוחלט של המקרים לא כדאי לקחת בכלל). לעומת זאת, חומצות אמינו מסייעות לספיגה, ולכן כדאי לקחת עם אוכל המכיל חלבונים (למשל בשר ועוף). בהצלחה.