שלום, שאלה בקשר לשברי מאמץ

אני רץ מנוסה בן כ 30 למרחקים ארוכים ומעולם לא היו לי בעיות/פציעות מיוחדות.
לפני כמה חודשים התחלתי תוכנית אימונים (אני גם מאמן ריצה בהכשרתי) למרתון המלא הראשון שלי.
כמה שבועות לפני המרתון עצמו, התחלתי להרגיש מין רגישות (ופחות כאב) בשוק התחתונה בצד הפנימי של העצם.
במחשבה שזה כנראה שין ספלינט או שבר מאמץ כלשהו, הורדתי עומסים ונבדקתי על ידי אורטופד.
ביצעתי מיפוי עצמות ותוך כדי קבלת התשובה רצתי את המרתון ללא שום בעיות או כאבים.
בתשובה נכתב שקיים שבר מאמץ קל באותו האיזור.
כרגע במנוחה מוחלטת כבר 3 שבועות, בלי כאבים והגבלות כלשהן ועם טיפה רגישות מקומית באיזור, רק בלחיצה חזקה ונקודתית.
מתשובות שונות שקיבלתי הבנתי שזמן ההחלמה והמנוחה הוא אינדיבידואלי ותלוי גם ברמת הפציעה עצמה.
השאלה שלי היא מהו באמת זמן ההחלמה הרצוי לפציעה מהסוג הזה וברמה הספציפית שלי (שבאמת בקושי הורגשה אבל עדיין היתה קיימת) והאם יש דרך כלשהי לזרז את ההחלמה?

שלום.
במידה והאבחנה היא באופן חד משמעי שבר מאמץ קל, זמן מנוחה הוא בין 4- 6 שבועות. זמן המנוחה הוא חשוב ונועד בכדי לאפשר תהליך ריפוי ובנייה של העצם. בנוסף חשוב גם לברר מה היה הגורם לשבר המאמץ בכדי למנוע פציעה חוזרת- האם זה רק סוג המאמץ מבחינת תדירות ועוצמת הפעילות או האם קיימים גורמים נוספים שיכלו לגרום לשבר כגון- טכניקת ריצה לא אופטימלית או צורך במדרסים כתוצאה ממנח לא נכון של כפות הרגליים.
החזרה לפעילות חייבת להיות הדרגתית בעוצמה ובתדירות. וחשוב לא לבצע פעילות עם כאב.
עם זאת, האבחנה המבדלת בין שין ספלינט לשבר מאמץ היא לעיתים בעייתית, ובמיפוי ניתן לראות קליטה במקום אך קשה לאבחן באופן חד משמעי שזה שבר מאמץ ולא שין ספלינט. ולכן חשוב לעשות אבחנה קלינית מדויקת כדי להתאים את הטיפול הנכון. אם מדובר בשין ספלינט, מנוחה לא תפתור את הבעיה. העובדה שרצת מרתון שלם ללא כאב כלל מעלה קצת סימני שאלה לגבי ההאבחנה של שבר מאמץ.
בכל מקרה, אני ממליצה לך לגשת לעבור בדיקה קלינית גם אצל פיזיותרפיסט בכדי לאבחן את הבעייה. חשוב לבדוק את מנח כפות הרגליים, את הכוח שרירים של כף הרגל (tibialis posterior) והאם יש צורך בהתאמת מדרסים.
רפואה שלמה
בהצלחה.

תודה על התשובה המפורטת

שכחתי לציין שיש לי פלטפוס בשתי הרגליים ואני משתמש במדרסים מותאמים כבר שנים ואיתם לא היתה לי בעיה מעולם.
לגבי האבחנה, בקריאה של המיפוי עצמות נכתב שהודגם שבר מאמץ קל בצד הפנימי של הטיביה הימנית וכמו כן שני אורטופדים מומחים (ביניהם מומחה ספורט) קבעו שמדובר בשבר מאמץ בדרגה קלה, לכן מעניין מה שציינת לגבי הקושי לפעמים באבחנה בין שין ספלינט לשבר מאמץ.
גם לי זה היה קצת מוזר שרצתי את המרתון ללא כאבים (גם לפני לא היו תמיד כאבים אלא יותר רגישות קצת מציקה באיזור, ואולי ההקלה נבעה גם מההורדה בעומס האימונים)
הכאב/רגישות עצמה היא גם בעצם התחתונה באיזור נקודתי ולא בשריר והבנתי שזה יכול לשלול שין ספלינט ולתמוך באבחנה של שבר מאמץ

תודה על התשובה המפורטת

שלום
ייתכן ולא היו לך כאבים בזמן הריצה בגלל שהשבר מאמץ היה בשלבי החלמה. בכל מקרה אני עדיין ממליצה לך ללכת להיבדק על ידי פיזיותרפיסט לצורך בדיקה של כפות הרגליים, כוח שרירים וטכניקת הריצה.
לגבי המדרסים, חשוב שהמידרס יהיה קשיח ולא רך על מנת שיוכל לתמוך בקשת של כף הרגל בזמן העומסים שמופעלים על כף הרגל בזמן עמידה, הליכה ובריצה. בנוסף תבנית המדרס הנכונה צריכה להיעשות ע"י גיבוס וכשכף הרגל היא באוויר !!! ולא בעמידה.
בהצלחה

למעלה