שלום, שאלה לי

שלום, שאלה לי

השאלה שלי היא למה יש פשפוע, למה ריכוז אחד בהרכח יתפזר בריכוז אחר. איך החלקיקים "יודעים" שהם צריכים להסתדר שם? ואני לא מדבר למשל כאשר יש אוויר במקום אחד ומעט במקום אחר אז נוצר לחץ, הרי אם נמוסס תה במים, הריכוז של התה עצמו יהיה גבוה ליד השקיק ובשאר המים לא, אבל אין פה לחץ, כי המים שם, משפעילים לחץ נגדי. מקווה שהצלחתי לשאול ברור, תודה הכל אופן :)
 
שאלה מעולה

התשובה קשורה לכמה מצבים שונים יש שאותם תכנה "התערבב היטב". למשל, קח את החדר שלך. יש הרבה יותר דרכים שהוא יהיה מבולגן מאשר שהוא יהיה מסודר. ככל שיש יותר חפצים בחדר שלך, כך מספר המצבים שתזהה כ"בלגן" יהיה יותר גדול מאלה שתכנה "סדר". נניח שיש 100 דרכים בהן החדר שלך יכול להקרא "מסודר" ו-1000000 דרכים אחרות, בהן הוא יכונה "מבולגן". אם לכל מצב יש סיכוי שווה להיות במצב כלשהו (מתוך 1000100 המצבים) והחדר שלך בוחר את המצב שלו באקראי, אז ברור שהסיכוי שלו להיות במצב מבולגן גבוה בהרבה מהסיכוי להיות במצב מסודר. עוד דוגמא: נניח שיש לך קופסה ובה 100 דבורים. אתה פותח את הקופסא בתוך חדר. הדבורים נעות באקראי. מה הסיכוי שהן יחזרו למצב המקורי (כלומר שכולן יעופו במקרה בחזרה את תוך הקופסא)? אפסי - כי יש הרבה יותר מצבים של "דבורים מחוץ לקופסא" מאשר "דבורים בתוך הקופסא". שים לב שמה שאמרתי כאן חל לא רק על תה במים אלא גם על אוויר בחלל ריק. למעשה, המושג של לחץ קיים רק עבור הרבה מולקולות אוויר והוא בא לתאר את השינוי באנרגיה שם המערכת אם משנים קצת את הנפח שלה. ההסבר שנתתי פה הוא שטחי וראשוני. אם אתה רוצה לקרוא יותר על הנושא, אתה יכול להתחיל בערך בויקיפדיה על אנטרופיה.
 
תודה על התגובה

אני מבין את העקרון שדיברת עליו. העניין הוא שהפיזור של התה הוא כל כך אחיד, כלומר נניח בין כל שני חלקיקי מים יהיה חלקיק תה...זה לא שיש ריכוז פה ריכוז שם...אלא פיזור אחיד לגמרי! בנוסף, אני לא מבין למה חלקיקי המים לא לוחצים על חלקיקי התה שבשקיק לא לצאת. תודה :)
 
למעלה