הקדמה לנפש אבולוציונית
- אבולוציה אינה "רעיון התפתחותי מופשט". היא סיכום,המתעדכן ברציפות, של מה שאנו לומדים מהסתכלות ומניסויים בענין הקשר בין כל בעלי-החיים (האורגניזמים) בכוכב הלכת שלנו ובענין השינויים המתחוללים בהם במסיבות שונות. ואמנם למדנו ואנו יודעים הרבה בנושא, אך בו-זמנית למדנו גם שכנראה תמיד יגלו בני-אנוש שככל שהם לומדים יותר מתגלה שנותר יותר ללמוד בנושא זה. - אבולוציה אינה מורה על דרך חיים. היא מלמדת מאין בא בעל-החיים ולאן הוא הולך, כולל האדם. יש בני-אדם, לא רבים, שידיעה זו משפיעה על היחס שלהם לחלק או לכל מה שנקרה בדרכם או מתרחש סביבם, והם גוזרים את ערכיהם והתנהגותם בהשפעת ידיעתם זו. רוב בני-האדם, כולל אלו הקרויים "מדענים", אינם מושפעים כך מידיעת אבולוציה, וערכיהם והתנהגותם נגזרים לא מידיעה מדעית אלא מאמונה או מהרגל. ה"מדענים" בקבוצה זו אינם מדענים לפי הגדרת "מדענות" scientism , אלא טכנאים מומחים בשטחי עיסוקם. - מניסיוני האישי ידיעת אבולוציה גורמת תכופות מפח-נפש ותסכול עצום למראה ולמשמע ולקריאה של המתחולל ומתרחש ליחידים ולקבוצות בכל מקום, במעגל האישי והלאומי שלי ובכל אתר ע'פ כדור הארץ. וגרוע מכך, ידיעת אבולוציה גוזרת עלי הרגשת ערך-עצמי אפסי ומבהירה לי לא רק מאין באתי אלא גם בדיוק לאן אני הולך וידיעה זו אמנם משקיטה את רוחי אך גם מבהירה לי שסופי חידלון ושהשלמה עם זה היא חלק מהשקט הנפשי. - הסיבה העיקרית לשילוב של דכדוך עם השקט הנפשי, למי שמתמצא באבולוציה, היא ההבנה איך ומאין צמחה התרבות האנושית על כל רכיביה, ההבנה שכל כולה של התרבות והציביליזציה האנושית היא יציר מוחו של האדם ושסיבתה ומטרתה הקיומיות, לכל קבוצה פנוטיפית של בני-אנוש (קבוצת עם ייחודיות היסטורית/תרבותית), הן לקיים ולרבות את מספר בני-קבוצתם. כואב ללמוד ולהתמצא באבולוציה...