שלום
אולי תוכלו לעזור לי...

g a g a

New member
שלום ../images/Emo13.gif אולי תוכלו לעזור לי...

אני עושה עבודה על תכנית האב של העיר אשדוד (העקרונות יפורטו בהמשך הודעתי) ואני מעוניינת לדעת האם העקרונות הללו מומשו (אין לי אפשרות להיעזר בספרים מהספרייה כיוון שאין ספרים משנת 2003- עד כמה שידוע לי- שמכילים את המידע הזה); להלן עקרונות תכנית האב של העיר אשדוד: 1) הפרדה מוחלטת בין אזורים בעלי תפקוד שונה: אזורים המיועדים למגורים, לתעשייה, לתעשייה קלה, למסחר, לתחבורה, לנמל, לעורף הנמל, לתחנות הכח, לחוף הים, לאזור תיירות וקיט, לחינוך גבוה, לספורט ולבית חולים. 2) מערכת של כבישים עורקיים בעיר, המפרידים בין האזורים והרובעים ומאפשרים תחבורה מהירה ונוחה. הפרדה בין תנועה מהירה של כלי רכב בכבישים עורקיים לבין תנועה איטית בין מרכזי הרובעים ובתוכם. 3) בינוי המאפשר איכות חיים גבוהה לתושבים: צפיפות נמוכה יחסית, שמירה על מעבר מרווח בין הבתים ועל תצפיות נוף מהם, השארת תצפית אל נוף הים באמצעות בנייה לא גבוהה לאורכו ושטחי ירק מרובים, המאורגנים בפארקים ובפסי ירק, המשתרעים למרחקים ארוכים במעברם דרך קבוצות של רובעים ולאורך נחל לכיש. 4) מניעת תנועת כלי רכב בתוך רובעי המגורים. מסלולים חופשיים להולכי רגל ולרוכבי אופניים. שטחי חניה מספיקים לכל הצרכים ומניעת סתימה של רחובות ומדרכות במכוניות חונות. 5) פיצול המרקם החברתי של האוכלוסייה לרובעים של 12000-20000 תושבים. הרובעים מופרדים זה מזה בכבישים עורקיים. כל אחד מהם יתוכנן כך שתתקיים בו אינטגרציה חברתית ושיסופקו בו כל צורכיהם של התושבים ברמת המשפחה. 6) צירוף מגורים ממגוון רמות כלכליות במסגרת הרובע, כדי למנוע קיטוב בין מגורי עשירים למגורי עניים או ריחוק בין יוצאי ארצות שונות או בין בעלי אוריינטציה דתית שונה. 7) פיזור מתוכנן מראש ומאוזן היטב של מוסדות ציבור בעלי חשיבות ראשונה במעלה: בתי ספר, גני ילדים, מוסדות דת, מרפאות, מוסדות שלטון, מועדוני נוער ומועדני קשישים. 8) שימוש במבנה הטופוגרפי של העיר למטרת תכנון נכון. שני רכסים של גבעות כורכר עוברים בכיוון צפון – דרום. פס התעבורה הפנימי יעבור בגיא שבין הרכסים. הכביש הבין עירוני יעבור ממזרח לשני הרכסים. המגורים, המבנים המסחריים והמוסדות למיניהם ימוקמו בהתאם לטופוגרפיה זו. העמק המישורי, החוצה את האזור ממזרח למערב ומבטל את גבעות הכורכר משני עברי נחל לכיש, ישמש תוואי למסיות הברזל ולכבישי הגישה העיקריים לנמל ולעיר. 9) הרחקת האזורים הבנויים משפת הים כדי 250 מטר עד 400 מטר, כך שייווצר פס רחב פתוח, כדי שלא לחסום את מראה הים והחוף ולאפשר פיתוח תיירות וקיט לעתיד. תכנית האב הראשונית כללה גם היבט תיירותי, אך מכיוון שבתכנון הרשמי הכללי של המדינה לא נועדה אשדוד מלכתחילה להיות עיר תיירות, לא פותחו התכניות המקוריות. עם זאת, הוקצה הפס הרחב והנראה של שפת הים כאופציה לפיתוח קיט ותיירות בעתיד. 10) שלושה מוקדי משיכה חיזמים פרטיים: א. הנמל. ב. גוש הבנייה הציבורית למגורים, מוסדות ומסחר. ג. מרכז העיר (ה"סיטי"). 11) שמירה על אתרי טבע והסטוריה ושימורם; הבלטתם של אתרים אלה ושילובם בבינוי: גבעת יונה, נחל לכיש וגדותיו, חגורת עצי השקמה הקשישים, בית גידול בחולות, שמורת השיטה המלבינה, אתרי העתיקות אשר בגבעת מור, במבצר, בתל אשדוד, בשטחי הדיונות בדרום, ועוד. 12) מניעת זיהומם של האוויר, הים נחל לכיש ומי התהום. --------------
בתודה מראש
 

shagam11

New member
../images/Emo5.gif הייתי מאד שמח לעזור לך,

רק שתחום ההתמחות העיקרי שלי קשור בגיאוגרפיה היסטורית, היקף הידיעה שלי בכל הקשור לגיאוגרפיה עירונית, תכנון עירוני, אינו רחב. עם זאת, לפי מיטב ידיעתי, ישנם חברי פורום העוסקים בתכנון עירוני שיוכלו להגיש לך עזרה. בהצלחה!
 

שי רגב

New member
תכניות אב ומימושן...

1. "תכנית אב" הנה תכנית מנחה ולא מחייבת (אין לה מעמד חוקי/סטאטוטורי). כוחה בא מתוקף היותה "מוסכמת" ו-"מקובלת" על מספר רב של גורמי תכנון רלוונטיים. 2. שלב ראשון ב-"מימוש" עקרונות תכנית האב, אמור להיות יצירת תכניות סטאטוטוריות: החל בתכנית מתאר וכלה בתכניות מפורטות. לכן - עלייך לבדוק את כל התכניות המפורטות שאושרו (ושתוכננו) באשדוד, החל ממועד "אישורה"/סיום הכנתה של תכנית האב. 3. שלב נוסף בבדיקה צריך להיות: בדיקת פרוייקטים ושכונות שנבנו בפועל, עפ"י תכניות מפורטות שאושרו החל ממועד סיום הכנתה של תכנית האב.
(יש לך מעט עבודה לעשות, אבל בהחלט לא משהו "יותר מדי קשה"!) אגב, אני מבין שאת לומדת באונ' חיפה...
 
מה עושים במקרה כזה ..

לכתוב מחקר על דברים בהתהוותם- בעיה. היא נפתרת כשפונים לעריית אשדוד ולמועצה המקומית ומחפשים אנשים המתעסקים יום יום במימוש המדיניות . רובם אקדמאים גאוגרפים ,מתכנני ערים ,אדריכלים . אולי לשי יש קשרים. זו עבודה אמיתית ,אם היא לתואר מתקדם היא יכולה להשפיע על המדניות תוך כדי מימוש...ולהשתלב בה.
 

שי רגב

New member
ששת, כפרה: כבר עניתי לה...

אכן, מדובר ב-"עבודה אמיתית" (ונראה שהמרצה שביקש אותה "בחר היטב" דווקא במטרה זו...
), יחד עם זו - מי שיכין (היטב וביסודיות!) עבודה כזו - יזכה ל-"קפיצת מדרגה" משמעותית-מקצועית בנושא הבנת המשמעויות (ואולי אפילו- הפוליטיקה) של התכנון. העבודה יכולה להתאים לתואר ראשון וגם לשני (היא "על הגבול", לדעתי...
). בכל מקרה: עבודה מעניין מאוד והתוצאות מאוד מאוד מסקרנות (למרות שאין לי שום קשר/נגיעה לאזור אשדוד).
 

שי רגב

New member
נ.ב: אשמח לשמוע על התוצאות!

(של העבודה). על מידת ההטמעה של מדיניות תכנית האב - "בפועל"/"בשטח". הערה: כהצעה לסמינר מחקר לתואר שני, אני הייתי מוסיף ומבקש לנתח את הממשעויות - לבחון ולמפות את הכוחות שפעלו והשפיעו על "התוצר הסופי" של התכנון (בהשוואה לעקרונות תכנית האב).
 
בסעיף 12 לא הצליחו לעמוד

יש זיהום אוויר חמור באשדוד, בעיקר בחלק הצפוני הקרוב לנמל ולאזור התעשייה. תל אשדוד, בכלל לא נמצא בתחום העיר, אלא בתחום מוא"ז באר טוביה, הוא מגודר ומשמש למרעה בקר. מצודת אשדוד-ים ("המבצר"), מגודרת ודי מוזנחת ולא בולטת. נחל לכיש - הוקם פארק (לא טיפלו באיכות המים בנחל עצמו). תל מור בפעם האחרונה שהייתי בו, היה די מוזנח (למרות שהמקום מוגן), וגם החולות עדיין לא יצאו מכלל סכנה. הרחקת בנייה משפת הים - בד"כ זה נכון, יש מקומות כמו "הקיוסק הגדול ביותר בעולם", בהם זה לא התממש. ולדעתי - הכי טוב, לנסוע לאשדוד למספר ימים/ביקורים, ולהתרשם לבד. יש גם פורום אשדוד בתפוז.
 

g a g a

New member
תודה רבה לכולם ../images/Emo140.gif אגב, אני לומדת

לתואר ראשון באוניברסיטת ת"א
וכאשר אקבל את התשובות באימייל, אשמח להודיע לכם
אז שוב - תודה רבה על הרצון הטוב ועל העזרה והמשך יום נעים לכולכם
 

g a g a

New member
מדבור בקורס שמוגדר כ"תרגיל כללי"

ושם המרצה הוא מר אמיר פורת. הפגישות נערכות אחת לשבועיים ולא ניתן לנו חומר על מנת להכין את העבודות. התרגיל נועד יותר ללמד אותנו על אופן ההגדרה של "שאלת מחקר" ואופן הגשת עבודה אקדמאית בהיקף מצומצם (כולה 6 עמודים
).
 

שי רגב

New member
לדעתי: יש כאן "הסחפות קלה"...

העבודה, כפי שהגדרת אותה, "גדולה בכמה מספרים" על מטרת התרגיל... הבעיה שלי היא שאני פרפקצוניסט. לא הייתי מסוגל להכין עבודה כה חשובה ומעניינת ברמה כה רדודה (6 עמודים...!??). טוב, אם כך - צמצמי ב-60% את היקף החיפושים והמחקרים.
 

שי רגב

New member
מבחנה של תכנית אב...

אינו נבחן בטווח המיידי ("מהיום למחר"), אלא בפרספקטיבה של זמן. מבחן "מיידי", יחסית, של תכנית אב הנו תכניות סטאטוטוריות שנגזרות ממנה ושנוצרות ומתאשרות לאחריה. עניין זיהום אוויר הוא מסובך הרבה יותר, בין היתר משום שהוא תלוי בגורמים וגופים "חיצוניים" ובעיות כלכליות (למשל: משרד איכות הסביבה, שיכפה תקנים ומתקנים שונים על המזהמים, מערכת המשפט שתכפה על המזהמים לעמוד בתקני המשרד לאיכות הסביבה, ועוד...). ככה שלא הייתי נחפז להגיע למסקנות, בעניין סעיף זה, בשלב כה מוקדם (לפי מה שהבנתי - הכנת התכנית הסתיימה רק בשנה 2003. לא??...)
 
האם ניתן לתוכנית תוקף סטטוטורי../images/Emo35.gif

שלום לך, שי רגב האם פספסתי משהו? כתבת כאן ש-'הכנת התכנית הסתיימה רק בשנה 2003'. האם התכנית הופקדה, אושרה, וקיבלה תוקף חוקי? האם ניתן לתוכנית תוקף סטטוטורי, ויש לה כבר מעמד מחייב? קצת רקע: תוכנית המיתאר למרחב התיכנון המקומי אשדוד האחרונה קיבלה תוקף במאי 1960. (ז"א, רק 4 שנים אחרי שנוסדה). היו אז באשדוד רק מבנים בודדים, מחנה אוהלים ופחונים, מעט תושבים, והרבה חול. בסוף שנות ה- 80 הוכנה בעירייה תוכנית מיתאר חדשה (השניה!). מאז הכנתה לא נדונה התוכנית בוועדה המחוזית, וממילא לא הופקדה ולא אושרה. מינהל התיכנון במשרד הפנים מינה ועדת היגוי במטרה לגבש תוכנית-אב לאשדוד. בוועדת ההיגוי השתתפו נציגי העירייה, ונציגי משרדי הפנים, הבינוי והשיכון והתחבורה, וכמו-כן נציגי מינהל מקרקעי ישראל, החברה להגנת הטבע ואיגוד ערים אשדוד - שמירה על איכות הסביבה. בישיבתה בינואר 1996 דנה ועדת ההיגוי בשינוי תוכנית המיתאר המוצעת מסוף שנות ה-80. נציגי העירייה הביעו התנגדות למתן תוקף סטטוטורי לתוכנית. פעולה לפי תוכנית-אב, שאין לה מעמד סטטוטורי, (הדרך בה נקטה העירייה במשך כל השנים האלה) מהווה למעשה עקיפה של הוראות חוק התיכנון, הקובעות את הדרך לאישור תוכניות במרחב התיכנון. עד כאן ציטוטים מדו"ח מבקר המדינה משנת 2001 - דוח על הביקורת בשלטון המקומי התש“ס-2000 דוח מס` 4 - אשדוד (ראה עמ' 107). האם יש כבר לתוכנית תוקף סטטוטורי, ויש לה כבר מעמד מחייב? בברכה, אריה מלך החיות
 

שי רגב

New member
מניין לי לדעת???

כל הידוע לי (כמעט) על "תכנית האב לעיר אשדוד", ובוודאי לגבי מעמדה הסטאטוטורי או לא, לקוח ממה שנכתב כאן בפורום. ראה קישור.
 

שי רגב

New member
אגב: "מעמד תכנית אב"

כפי שכבר כתבתי בשירשור זה ממש, תכנית אב אינה מקבלת מעמד סטאטוטורי בשום אופן, כוחה מגיעה מעצם היותה מקובלת על גופי התכנון ומוסדות התכנון השונים (כולל, כמובן הרשות המקומית). אתה מוזמן לקרא שוב את הודעותי כאן בשירשור. אגב, לפי מיטב ידיעותי, תכנית האב של אשדוד אמורה היתה להיות שונה וייחודית לעומת שאר/רוב תכניות האב במדינה, בכך שעורכיה התיימרו להציגה כ- "תכנית גמישה". תמהני האם הצליחו לעמוד במטרות וביעדים שהם הציבו... האם מישהו יודע
 
תודה לכם, חברי פורום גיאוגרפיה

ותודה מיוחדת לעמית מהשרון, על שהפנתם את g a g a לפורום אשדוד. זה גרם לדיון בנושא הזה (ולא רק בנושא הזה) שם, ולהודעה שלי עם קישור לפורום מכובד הזה והמלצוה שלי לבקר בו.
ברכות לכולכם עם פתיחת פורום גיאוגרפיה, ובמיוחד, למנהל פורום shagam11
בברכה, אריה מלך החיות
 
למעלה