שלום

j i m m y

New member
שלום ../images/Emo13.gif

אני מחפש מיתולוגיות ואגדות הקשורות לשערים. תוכלו לעזור לי? (זה לא חייב להיות דווקא שער פיזי, זה יכול להיות גם כל דבר אחר הקשור לאמצעי-מעבר סטאטי ממקום אחד למקום שונה לגמרי, כמו למשל הנהר סטיקס, או המראה של אליס או המערה של אליס...)
 

סקיפי

New member
הגיע ../images/Emo8.gif

יאנוס הוא אל השערים וההתחלות במיתולוגיה הרומית. יאנוס מתואר כאל בעל שני פנים, אחד מביט לעבר והשני לעתיד. בתיאורים מוקדמים, אחד מפרצופיו של יאנוס היה מזוקן והשני מגולח למשעי, דבר שככל הנראה ייצג את השמש והירח, או את הנעורים והזקנה; בתיאורים מאוחרים יותר הוא מזוקן בשני הפרצופים. בפסלים מתקופות מוקדמות יותר הוא מתואר כבעל ארבעה פנים. שני הפנים מייצגים הרהורים על אירועי השנה החולפת בצד ציפייה לשנה הבאה. תפיסה זו נובעת מהמחשבה שדלתות ושערים פונים לשני כיוונים בו זמנית. יאנוס נחשב גם לאחראי על התחלות חדשות, מכיוון שהכניסה למקום חדש כרוכה במעבר דרך דלת או שער. בתקופה המוקדמת הרומאים האמינו שיוכלו להבטיח לעצמם סופים טובים אם יתחילו תקופות משמעותיות בתפילה לאל יאנוס. תחילת כל יום לוותה בתפילה ליאנוס, ציינו את שמו בתחילת כל חודש, בראשית עונות הנטיעה והקציר ובאירועים חשובים בחיי האדם המסמנים התחלות חדשות, כמו לידה ונישואים. באופן טבעי קראו הרומאים לחודש הראשון בשנה על שמו: ינואר. אחת האגדות המתארות את מוצאו של יאנוס מספרת שהוא היה בן תמותה, שליטה של לאטיום, ושהעניק מקלט לסאטורן כאשר זה ברח מיופיטר. מסופר שיאנוס דאג לתקופת שפע גדולה לנתיניו, הידועה בכינוי "תור הזהב", בה השתמשו לראשונה בכסף ועיבדו לראשונה אדמה. מקדשים רבים ברומא הוקדשו ליאנוס, החשוב שבהם הוא "יאנוס ג'מינוס" (Ianus Geminus) - מבנה בעל שני שערים, אחד מהם פונה לכיוון מזרח והשני לכיוון מערב, כלומר לתחילתו וסופו של כל יום. המבנה עמד במקום ממנו יצאו הלגיונרים הרומאים לקרב. לשערי המקדש היה תפקיד סמלי - בעיתות שלום הם היו סגורים ובעיתות מלחמה היו נפתחים. יאנוס נחשב לשולט בכל הדברים שיש להם שני קצוות בחיים, ואף מייצג את המעבר בין פרימיטיביות לציוויליזציה. דמותו של יאנוס כאל זכתה לכבוד רב מהרומאים הקדומים, ודמותו בעלת שני הפנים חקוקה בשערי הכניסה לרוב הערים וכן על גבי המטבע הרומי.
 

Thestral

New member
לא ידעתי שיש אל שערים../images/Emo108.gif../images/Emo182.gif

והתחלות
 

סקיפי

New member
מיצר בוספורוס

מהיכן קיבל את שמו - לא בטוחה עד כמה זה יועיל לך, אבל בכל מקרה זה סיפור נחמד. איו הייתה נאיאדה (נימפת מים), בתו של אינכוס שהיה אל הנהר (הקרוי על שמו) בארגוס (לפי דעות אחרות הייתה בתו של פיירן). זאוס חשק בה ולקחה לעצמו עד שהרה כמעט תפסה אותם יחד. כדי למנוע מהרה לתופסם זאוס הפך את עצמו לענן לבן (או שהוריד ענן לבן לארץ והתחבא בתוכו), ואת איו הפך לעגלה(פרה) לבנה יפיפיה. כל זה קרה באי שזאוס קרא לו על שם המאורע "איובאה" - "אי הבקר" (היום הוא נקרא גם אוויאה או אויאה). על פי אפולודורוס איו הייתה בתה של איאסוס (נכדו של אינכוס) והיא כיהנה ככוהנת של הרה (פעמים היא מוזכרת בשם קליטיאה) עד שזאוס ראה אותה והתאהב בה. הוא לא הצליח להערים על הרה שחשדה בעגלה והיא בקשה ממנו את העגלה כמתנה. כיוון שלא רצה לעורר את חשדה הוא הסכים ונתן לה אותה. הרה מינתה את ארגוס (המפלצת בעלת מאה העיניים) לשמור על איו רחוקה מזאוס. זאוס, שביקש להציל את איו, פקד על הרמס להרוג את ארגוס. הרמס הרדים את כל עיניו ואז היכהו באבן. (לאחר מכן הרמס לקח את העינים ועשה מהם את זנבו של הטווס). כשהרה נוכחה לדעת שאיו חופשיה היא שלחה את זבוב הבקר שעף בעקבות איו ועקץ אותה ללא הפסקה עד לחוסר שפיות, כך גרמה לאיו לברוח ולנדוד ללא מנוחה. איו נדדה בבריחתה באזור החוף המערבי של תורכיה (אזור אנטוליה) שבעקבות זה בעת העתיקה נקרא על שמה - איוניה. לבסוף איו עברה מים מרמרה לים השחור דרך מצר הבוספורוס - אירוע שהעניק למצר את שמו - משמעות המילה "בוספורוס" היא "מעבר השור".
 

סקיפי

New member
ונהר הסטיקס, כמובן

במיתולוגיה היוונית, סטיקס ("נהר השנאה") הוא שם הנהר אשר שימש כגבול בין הארץ לשאול, ממלכתו של האדס. הוא מקיף את השאול 9 פעמים. סטיקס, פלגתון, אקרון וקוסיטוס מתמזגים במרכזו בביצה גדולה. נהרות חשובים נוספים הם לתה וארידנוס. סטיקס נשמר על ידי פלגיאס, אשר מעביר את הנשמות מצד אחד של הנהר לשני. בגרסאות אחרות, פלגיאס שמר על פלגתון, נהר ראשי אחר, אך דנטה אליגיירי שם את פלגיאס לשמור על סטיקס. האלים כיבדו את הסטיקס והטילו קללות מחייבות הקשורות בו. זאוס נשבע לתת לאלקמנה כל מה שחפצה בו, ולכן נאלץ לעשות זאת גם כאשר התוצאה הייתה מותה. הליוס הבטיח באופן דומה לפתאון כל מה שחפץ בו, דבר שהוביל גם כן למותו. אלים אשר לא ביצעו את שבועתם חויבו לשתות מן הנהר, דבר אשר גרם להם לאבד את קולם ל-9 שנים. סטיקס היה מאפיין מרכזי בעולם הבא של המיתולוגיה היוונית, אך הוא תואר גם כמאפיין הקיים בגיהנום של הנצרות, במיוחד בקומדיה האלוהית. בעת החדשה דעה רווחת היא שמשיט המעבורת כארון הוא זה שהעביר את הנשמות של המתים החדשים מעבר לנהר אל השאול, למרות שלמעשה כארון שט בנהר האכרון ולא בסטיקס. סטיקס הוא גם שמה של אלה קדמונית אשר ייצגה את הנהר. היא הייתה בתם של ארבוס וניקס. עם פאלאס, היא הייתה אמם של זלוס, ניקה, קרטוס וביה. מקור: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A1%D7%98%D7%99%D7%A7%D7%A1
 

לגוטל

New member
בקרוב יהיה להם...

כמות השערים שהיא תקבל במונדיאל הקרוב מברזיל תהיה מקור לאגדה ולשיר
 

0Pandemonium0

New member
המ...יש את הטורי...

טורי (torii, אפשר לחפש בגוגל ולמצוא בקלות איך זה נראה) הוא שער שנמצא בעיקר בכניסה למקדשים. בכל מקדש יכולים להיות יותר מאחד, ובמקדש פושימי אינארי ישנם אלפי טורי. הטורי נצבעים בדרך-כלל באדום. מסופר שהטורי הראשון נבנה כאשר אלת השמש, אמאטראסו, כעסה על אחיה, סוסאנואו, התחבאה במערה והביאה חשיכה על העולם. בהצעתו של איש זקן אחד, בנו האנשים מרפסת לציפורים ועליה הניחו את כל תרנגולי הכפר. התרנגולים קראו ואמאטראסו הציצה מן המערה. אז מיהר לוחם סומו להזיז את הסלע שבעזרתו חסמה את פתח המערה, וכך חזרה השמש לעולם (מזכיר לכם סיפור אחר?). זה כל מה שאני יודע, מצטער
 
למעלה