תשובות (ארוך עם הרבה סיפור אישי)
אני אספר פה את הסיפור האישי שלי, שמאד דומה ברקע שלו למה שתיארת, ואשיא לך את העצות הקטנות שלי, אני מקווה שתוכלי ללמוד דבר או שניים מהסיפור שלי. אני באה ממשפחה קשה גם כן, ועזבתי או הועזבתי איך שתרצי להתייחס לזה את הבית בגיל 18.5 עם סיום הבגרויות... שנה עשיתי שנת שירות שכללה מגורים במכינה קד"צ חילונית למנהיגות חברתית מיצר, שסיפקו לי גם אוכל וגם מגורים... וכשסיימתי אותה עברתי לגור בת"א. כיוון שאני פציפיסטית גם לי יש פטור משירות בצבא, וחיכית לצערי שנה עד שהתחלתי את השירות הלאומי שלי. בשנה הזו עבדתי בת"א בכל מיני עבודות בעיקר מלצרות, והתחלתי לחסוך לשירות לאומי כי לא ידעתי אם בש"ל אני אוכל לעבוד, ואיפה ומה יהיה מצבי. על הנקודה הזאת אני רוצה להתעקב. כתבת שאת מרגישה שמוקדם לך מידי להתמקד על נושא אחד, שאת מרגישה צעירה ולא סגורה על עצמך. הצעתי אלייך נסי לעשות שירות לאומי. גם אם יש לך בעיה בריאותית (תהה אשר תהה) אין סיבה שלא תעשי שירות לאומי שגם יכול לתרום לך וגם יכול כמובן לתרום למדינה ולהקנות לך זכויות כמו של כל חיילת משוחררת. משמע אומר, מענק+פקדון והטבות מס (גם למי שעושה שנת שירות לאומי אחת בלבד) וגם עבודה מועדפת (למי שמסיימת שנתיים) [עוד על ההטבות אשמח לספר לך בפורום 893]. אני לא יודעת אם את יודעת, אבל שירות לאומי זה לא רק לדתיים ודתיות וגם חילוניים יכולים לעשות שירות לאומי, דרך עמותות כמו שלומית ושל. מעבר לכך יש אפשרות בשירות לאומי לקבל דירת שירות, או לגור בתנאי פנימייה במקום בו עושים את הש"ל. דבר שיכול להקל על ה"הלם" של היציאה מהבית. ועכשיו נחזור אלי... אני לא הלכתי לגור בפנימייה ולא בדירת שירות מהסיבה המאד פשוטה - לא היה לי לאן לחזור. כמו שכתבתי למעלה עזבתי / הועזבתי את הבית. ובש"ל את לא יכולה להישאר בדירת השירות (ואני לא שירתתי בפנימייה) בסופ"ש ואת חייבת לחזור לאן שהוא. כיוון שאני הספקתי לעזוב את הבית שנתיים לפני שהתחלתי את הש"ל צברתי רכוש לאן קטן, שלא יכולתי לטלטל איתי ממקום למקום (על זה גם נפלו הפנימיות), ולעבור כל שבוע מידיד לידידה לא היה אופציה. אי לכך המשכתי גם במהלך השירות לשכור דירה בת"א (בדירת שותפים), וחיפשתי מקום שירות שאשרת בו 5 ימים בשבוע בשעות נוחות, ושיהיה לא רחוק ממקום מגורי, כדי שאוכל ללכת ברגל ולא לבזבז את זמני וכספי בנסיעות. מהשירות לאומי מקבלים דמי כיס כל חודש (משהו מאד זעום, שאשמח להרחיב עליו שוב בפורום 893 במידת הצורך) וכיוון שהיה לי גם אוכל לקנות, גם שכ"ד לשלם, וגם חיים לחיות, הצלחתי להשיג אישור עבודה מהשירות לאומי, שאיפשר לי לעבוד בערבים. וכאן התחלתי לחסוך שוב כסף. את כותבת שאת רוצה לגור לבד. דעי לך שזו מכשלה די גדולה, כי קשה למצוא דירות יאות למגורים באיזור טוב, במחירים נוחים. בשביל לגור לבד צריך כסף. אני התחלתי את מגורי בת"א בחדר של 220$ בדירת שותפים עם עוד 2 שותפות, ועם הזמן והכסף עברתי לחדר גדול של 240$ עם עוד שותף ושותפה. אלו מחירים שהם יחסית מגוכחים לת"א במיוחד לאיזור טוב כמו זה שאני גרתי בו, וגם באופן כללי... למצוא חדר טוב בפחות מ250$ עם שותפים נחשבת מציאה בת"א... ככה שלגור לבד לא יעלה לך פחות מ300$ לדירת חדר שזה בכלל לא משהו... מה שמיקר מאד את העלויות של כל הסיפור. אני צימחונית כבר למעלה מ10 שנים, ואני רוצה לספר לך סוד קטן... להיות צימחוני זה זול! להיות טיבעוני זה אפילו עוד יותר זול! העניין הוא ללמוד איך לבשל בריא בזול. ציינת שאת אוכלת תחליפים, לא חייבים לקנות טבעול יקר, אפשר להכין שניצל סויה בעצמך, משניצלי סויה גולמיים שקונים בחנויות טבע, כל שניצלון כזה עולה כמה עשרות אגורות, ואת פשוט מכינה אותו עם ביצה ופירורי לחם ויש לך מוצר טעים וזול, אותו הדבר אפשר לעשות עם פתיתי סויה שמתאימים לבר-בורגרים
, לסויארמה(על משקל שווארמה) וכ"ד... מתכונים אין סוף (למעלה מ20 קטגוריות מתכונים שונות) ל
דברים כאלו תוכלי למצוא בפורום צימחונות וטיבעונות (301). זה באשר לתחליפים. לגבי שאר אוכל צימחוני, לקנות קטניות זה לא דבר שעולה הרבה כסף, וזה הדברים המזינים ביותר מבחינת וויטמנים חומצות אמינו, ויסודות שאדם צריך, ובמיוחד צימחוניים וטיבעוניים. ק"ג של אורז, סויה, עדשים, שעועית, קוואקר, בורגול עולה בממוצע כשלושה שקלים. ק"ג גרעיני חומוס עולה בסביבות 5 ש"ח למיטב זיכרוני, וטחינה גולמית עולה 7 ש"ח. זה דברים שהם באמת זולים, ואם את לא חובבת עטיפות יפות של סופר מרקטים, בשוק המחירים שלהם ממש מצחיקים... הבעיה היא בכל הנוגע לפירות וירקות, שכדי להוזיל קניה שלהם חייבים ללכת לשוק. מה לעשות פירות וירקות זה דבר יקר.
אבל תזכרי
זה אף פעם לא יקר כמו בשר
לגבי ויטאמינים ותוספי מזון. חבילה של 100 כדורי מציצה תת לשוניים (1000MC) של B12+חומצה פולית עולה בין 40 ל70 ש"ח (תלוי איזה חברה ואיפה את קונה) וזה מספיק בערך לשנה. (אם אין לך מחסור לוקחים פעם או פעמיים בשבוע). תוסף חשוב נוסף לצימחונים הוא הברזל, אם את מבקשת מרשם מרופא המשפחה שלך, את יכולה לקנות במחירים מסובסדים דרך הקופ"ח שלך. אני קונה 30 כדורי ברזל ב14 ש"ח... בכל פארם רגיל זה עולה פי שתיים ולפעמים פי שלוש, ואין סיבה להוציא על זה כ"כ הרבה כסף. שאר הויטמינים את צריכה לקחת רק אם בדיקות דם מראות שיש לך מחסור (וכדאי לעשות בדיקה פעם בחצי שנה), אלו הויטאמינים היחידים שכדאי להקפיד עליהם כך או כך... ואם את אוכלת נכון ומעשירה את התזונה שלך בקיטניות לא צריכה להיות לך כל בעיה. כמו שאמרתי לך כבר קודם, גם אני באה ממשפחה קשה, וגם אני הולכת לטיפול פסיכולוגי. אבל לא כל טיפול פסיכולוגי צריך לעלות אלפי שקלים... אני הולכת לקליניקה הפסיכולוגית של אונ' בר אילן, ועלות של בין 4-5 פגישות פסיכולוגית לחודש עולה שם 240 ש"ח בלבד. באוניברסיטת ת"א אני יודעת שיש הסדר דומה ב90 ש"ח לפגישה... קיימים מרכזים נוספים כמו "המרכז לייעוץ לאישה" (ברמת גן) "המכון הפסיכולוגי של התנועה הקיבוצית" (ת"א) ומרכזים נוספים שברגע זה פרחו לי מהראש אבל תוכלי לקבל עליהם מידע ב
עצה - המרכז הישראלי לעזרה עצמית והדדית (שם אגב עשיתי את השירות הלאומי שלי) שמספקים שירותים פסיכולוגיים ברמות הוצאה שונות, לפי מדרגיי שכר. כך שגם טיפול פסיכולוגי לא חייבת להיות הוצאה כזו גדולה.