שלום!!!

bitbit17

New member
שלום!!!../images/Emo140.gif

אהלן לכולם! רציתי להציג את עצמי, וגם לשאול שאלה, ברשותכם: אני תלמידת כיתה יא שממש אוהבת היסטוריה, במיוחד מלחמות - אבל כמה שיותר קרובות לימינו, וכמובן שמתוקף היותי תלמידת כיתה יא, אני גם לומדת לבגרות. יכול להיות שהייתם מצפים שתלמידה נורמלית שלומדת 4 שעות שבועיות היסטורה לבגרות, לא תרצה להתעסק בזה גם מחוץ לשעות הלימודים, אבל הנה אני... בכל אופן, מכיוון שאני בכל זאת לומדת לבגרות, אני מתעסקת יותר בנושאים אותם אני לומדת מנושאים אחרים, ו... יש לי שאלה: דוקטורינת טרומן ותוכנית מרשל (או משהו כזה, לא בטוחה) - אם מישהו יכול לפרט לי על מהן התוכניות האלו, ומה הן נועדו להשיג ולמה היה צורך להוציא שתי תוכניות(ככל הידוע לי הן נועדו לאותה מטרה)?

לביט-תוכנית מרשל

היתה תוכנית העל לשיקום אירופה אחרי מלחמת העולם השניה שבמסגרתה הוזרמו לארצות אירופה המוכות כסף וסיוע בעיקר כדי לעצור את הקומוניזם. שלך חנה גונן

bitbit17

New member
תודה...

באמת תודה, אבל אם מישהו יכול לפרט קצת יותר... הכספים הוזרמו מארצות העולם החופשי, נכון? ו... למה היה צורך בשתי תוכניות?

bogun

New member
=>

אם אין לך בעיה לקרוא אנגלית וזה ממש מעניין אותך כנסי לפה יש שם את הכל על מה דוקטרינת טרומן ותכנית מרשל ולמה היה צריך את שניהם:

Presto

New member
תשובה

אני נמצא באותה "בעייה" כמו שלך. גם לי יש בגרות השנה על אותו החומר. ממה שהצלחתי להבין דוקטורינת טרומן ותוכנית מרשל דיברו למעשה על אותו דבר. מדובר על הזרמת כסף (סכום עצום של כ-120 מיליארד דולר) מארה"ב לאירופה. המטרה הייתה לשקם את אירופה ולעצור את התפשטות הקומוניזם בה. בפועל המדינות שנהנו מתוכנית זו היו רק מדינות מערב אירופה וצפונה (וזו אחת הסיבות לכך שכיום מערב אירופה מפותח הרבה יותר מהמזרח). הרוסים אשר שלטו למעשה במזרח אירופה מנעו מהזרמת הכסף למדינות המזרח משום שלא רצו השפעה אמריקאית במזרח אירופה. כמו כן הקומוניזם תפס טוב יותר במדינות עניות ולא מפותחות ולא התאים לתושבי מדינות עשירות. לגבי ההבדל בין שתי התוכניות אני משער שדוקטורינת טרומן כללה את הרעיון האידיאולוגי הראשי ותוכנית מארשל פירטה את דרכי ביצוע הדוקטורינה. בהצלחה בבגרות

לוו

New member
דוקטורינת טרומן

דוקטורינת טרומן ב-1947 החליט הנשיא טרומן לצאת כנגד התפשטות סובייטית והחל בגיבוש מדיניות הבלימה שלו . מדיניות הבלימה היא ביטוי למוערבות הולכת וגדלה של ארה"ב באירופה ובעולם כולו. מדיניות שנבנתה ע"ס ההנחה שברה"מ.מסיבות שונות. שואפת להתפשט ולהנחיל את הקומוניזם לשאר חלקי העולם ותפקידה של ארה"ב. כמעצמה מערבית מובילה הוא לבלום שאיפות התפשטות אלו. (ז´ורז קאנן מזכיר המדינה) על בסיס מדיניות זו הוקמו סוכניות/מוסדות שתפקידם היה להיאבק בהתפשטות הקומוניסטית בעולם ולעצב מדיניות חוץ ובטחון שתתאים לכך ה´ cia והמועצה לביטחון לאומי הם דוגמאות לשינוי המערכתי שביצעה ארה"ב. "דוקטורינת טרומן" היא ביטוי לתרגום מדיניות הבלימה למעשה ביוון הוכרז על הקמת משטר דמוקרטי נגדו פרצה הפיכה קומוניסטי.(מסתבר כי למהפכנים לא היה קשר לברה"מ) יוון קיבלה סיוע מבריטניה ונאבקה במהפכנים. במקביל הפעילו הסובייטים לחץ כבד על טורקיה, בדבר אפשרות שליטה על הדרדנלים והיו מוכנים להפעיל כוח לשם כך. הבריטים פנו לאמריקאנים בבקשת סיוע.האמריקאנים הסיקו כי אם יון תיפול לידי הקומוניסטים ההתפשטות הסובייטית למזה"ת מובטחת ועל כן יש למנוע בכל מחיר התפשטות זו במיוחד עקב הלחץ בדרדנלים. בנאום שנשא טרומן בפני שני בתי קונגרס ביקש מחברי הקונגרס לסיוע לכל עם חופשי הנלחם נגד כוחות המנסים לסכן את חירותו. הנאום היה מאין הצהרת "מלחמה קרה" על ברה"מ. ארה"ב הבטיחה עזרה לכל מדינה שתחפוץ לבלום השפעות קומוניסטיות בה (בפועל הבטחה זו לא ממש קוימה. לדוגמה בהפיכה שארעה בהונגריה ב-1955 ) עוד מהנאום היסטוריה של טרומן אחד היעדים העיקריים במדיניות החוץ של ארה"ב הוא יצירת תנאים אשר בהם נוכל אנו ואמות אחרות ליצור אורח חיים חופשי מכפיה. נצחנו מדינות אשר ביקשו לכפות את רצונן ודרך חייהן על אומות אחרות! תהא זו טרגדיה אם יוון וטורקיה יפסידו את הנצחון אשר למענו הקריבו כה הרבה . התמוטטות של מוסדות חופשיים ואובדן החרות יהיו בגדר שואה לא רק להן, אלא לעולם כולו. לכן אני מבקש מן הקונגרס סמכות לסייע ליוון וטורקיה בסכום של 400 מיליון דולר. אנו חייבים לשמור תקווה זו בחיים. המשך יבאו אשמח לקבל תגובות

דוקטרינות ותוכניות

דוקטרינת טרומן הייתה בעצם תוכניתה של ארה"ב אחרי המלחמה. כאמור זו הייתה מבוססת רבות על מה שנקרא "דוקטרינט מונרו" על פיה ארה"ב אינה צריכה להתערב בסכסוכים אשר אינם פוגעים בה או באינטרסים שלה באופן ישיר. (כך נכנסה ארה"ב למלחמה- בעקבות פרל הרבור) לעומת זאת דוקטרינת טרומן אמרה כי ארה"ב צריכה לראות את מערכת הכוחות הפועלים בעולם (על פי תפיסתה הקומונזם מול הדמוקרטיה הליברלית). לוו הסביר את רוב הדוגמאות, אך ניתן גם לציין גם את מלחמת קוריאה שהייתה ההתגלמות ההמשית של הדוקטרינה הזו - בדם. תוכנית מארשל הייתה אמורה לשקם את גרמניה המערבית ואת שאר אירופה על מנת שאילו לא יפנו לכיוון הקומוניסטי. כלומר כסף כזרז לשינוי אידיאולוגי. על פי תוכנית מארשל גם היה פירוז של גרמניה המערבית דה נציפיקציה וכו´ וכו´. תוכנית מארשל היא התוכנית ל"סיוע" למערב אירופה (הכסף בא רק מארה"ב) ואילו דוקטרינת טרומן הייתה האידיאולוגיה שעמדה מאחוריה. מאיר

טוב, הדיכוטומיה בהתנהגות האמריקאית

הן ביחסי חוץ והן ביחסי פנים, בין אידיאליזם ברמה שהעולם טרם פגש לפני כן מצד מעצמה לבין חישובים מאד אנוכיים, קרים ואפילו קטנוניים, מהסוג המתאים לחנוונים קטנים, היא נושא לספר עב כרס, כך שלא ארחיב על כך את הדיבור הפעם. מה שכן, נזכרתי במעין אנקדוטה בנוגע ל-CIA. הידעתם (במיוחד אתה, לוו), שבמהלך כל שנות ה-20´ ותחילת ה-30´ לא הייתה לארה"ב סוכנות ביון? פשוט לא הייתה. והקטע המגניב באמת היה הסיבה: "ג´נטלמנים אינם מרגלים זה אחר זה".

לוו

New member
בטח אני יודע ש-CIA קמה רק

אחרי המלחמת העולם השניה

למעלה