שלום

הָדָר

New member
שלום ../images/Emo140.gif

ברצוני לבקש הסבר לחוק דקדוקי מסויים- מתי יש להשמיט את המילה "את"? למשל במשפטים- "יש לי הספר", "יש לי האפשרות". ודבר נוסף- מהי המילה הנכונה- כמוהם או כמותם. תודה מראש.
 

גנגי

New member
במשפטים האלה

אין צורך ב"את" מפני שאין שם מושא ישיר. החלק המיודע הוא נושא ולא מושא ("הספר" הוא מה שיש לי, ולכן הוא נושא המשפט. "לי" זה מושא עקיף ולא נושא, כמו שרבים חושבים בטעות), ולכן לא תבוא לפניו מילת יחס כלשהי, וזה כולל את "את". במשפטי יש/אין אין צורך ב"את". במשפטים שיש בהם מושא ישיר מיודע משתמשים גם ב"את" (לדוגמה: מצאתי את העגיל שאיבדתי / ידעתי את כל התשובות / הנחת את הספר במקומו? / וכו').
 

Yuvalenko

New member
הערה/הארה -

למרות דעתי הנחרצת כי זהו שינוי מהותי של חוקי יסוד בשפה העברית, עד כמה שזכור לי כבר דובר כאן בפורום על כך שהאקדמיה אישרה להשתמש ב"את" לפני נושא במשפטי "יש/אין". ככל הנראה שעגת הרחוב אושרה גם מבחינה "חוקית".
 

rhbe

New member
לא, זאת בהחלט שגיאה.

בזמנו, עובד האקדמיה ענה בשרשור ההוא שלא היתה כל החלטה כזאת באקדמיה. כשהעליתי כאן את השאלה הזאת לפני כמה ימים, נזכרתי במחקר שקראתי פעם שבו דנו בנושא הזה. מאחר שלא זכרתי את הפרטים, קיוויתי שמישהו כאן גם קרא אותו, ויוכל להתייחס. בכל אופן, כדי לא לבלבל - תשכחו מהאפשרות הזאת. זאת שגיאה וזהו.
 
למעלה