שלום

שלום../images/Emo53.gif

עלה אצלנו ויכוח בכיתה
מתי אומרים שיקר אותה ומתי ואמרים שיקר לה
בדקנו במילון ונכתב שם כי שיקר אותה אומרים בלשון הדיבור
אשמח לקבל הסבר ודוגמאות לעניין

python 4

New member
אני חושב שאומרים שיקר לה,

כאילו הפועל לשקר מקבל מושא עקיף, לא? 'שיקר אותה' נשמע לי שפת רחוב. לזה הכוונה כשאומרים בלשון הדיבור?

רענן2

New member
מילונים יכולים להיות משעשעים מאוד..

לא מדובר על "מתי אומרים", אלא יותר על מי אומר. אנשים שונים ישתמשו במילות יחס שונות לפעלים שונים. יש שיגידו גם "שיקר עליה"... (ולא מדובר בעולים חדשים). מה לעשות - זה קיים, בין אם זה כתוב במילון ובין אם לא.

הכימאית

New member
לפי ספרי הדקדוק

יש לומר "שיקר לה". "שיקר אותה" היא לשון מדוברת (ולדעתי, מכוערת מאוד. אבל איני רוצה לעורר את זעמם של ידידיי הבלשנים התיאוריים...
). בכל מקרה, במקום לומר "שיקר לה" או "שיקר אותה", האם לא יפה יותר לומר "סיפר לה את כל האמת"?

or99

New member
עפ"י המקורות שמביא אב"ש:

לִשְׁקֹר (בבניין קל): ל - "...אם תשקור לי ולניני ולנכדי..." (בראשית כא,כג) על - "השוקר על שותפו..." (דרך ארץ רבה) ב - "אשרי אדם באמיתך לא שָׁקָר" (משה בן עזרא) לְשַׁקֵּר (פיעל): ב - "לא תגנובו, ולא תכחשו ולא תשקרו איש בעמיתו." (ויקרא יט,יא) למרות זאת, בכללי ההטיה, אין הוא כולל את "לשקור על-", ומוסיף את "לשקר ל-" ללא מקור.

john1987

New member
אולי

[הערה: גם אני לא אוהב את שפת הרחוב, אבל זה-מה-יש] נניח ונוצר מצב שבו יש בעברית 3 אלוסמנטיות: לשקר ל, לשקר את ולשקר על. בלשנות היסטורית מלמדת אותנו שמצב כזה (או לדוגמה שיש כמה מילים בשפה עם אותה משמעות) יקרה אחד מן הבאים: 1) הם יתחילו לקבל משמעויות שונות 2) כולם יפלו משימוש חוץ מאחד. כבר היום אפשר לראות הבדל בשימוש אצל צעירים. _לשקר ל_ שומר את המשמעות הרגילה בעוד ש_לשקר את_ מקבל משמעות פג'ורטיבית חזקה מאוד. יש לנו אפקט phrasal verbs כאן, שהמשפט _הוא שיקר אותה_ = _הוא תחמן אותה בזדון_. באופן אישי, במושג _לשקר על_ נתקלתי רק שהמושא הוא הנושא עליו משקרים.

קוגני

New member
תגובה מהאו"ם

ואולי כדי לא לעורר שוב את הוויכוח אם כך או כך על כל השלכותיו,נאמר שזו דוגמה נהדרת לסוציולינגויסטיקה,למשלבים ולחלוקות כך ש:שיקר ל. היא הצורה התקנית,שיקר את. נציג העברית הבינונית,הסטנדרטית ושיקר על. תת תקני

רענן2

New member
כבר יודעים שאת לא מהאו"ם...

אם כי יפה לראות שהתפתח פה איזשהו סוג של כבוד הדדי בין המחנות (אני מקווה), וכולם נזהרים לא "לעורר את הוויכוח" (לפחות בינתיים...)

למעלה