שלום

שלום

אני כותב את ההודעה הזאת עם מעט חשש, כי אני לא רגיל לשתף אנשים במחשבות שלי. במקרים המעטים שכן יצא לי אז במקרה הגרוע הרגשתי שהעמדתי את הצד השני באיזו מבוכה, ובמקרה יותר טוב נכון שזכיתי באמפתיה אבל גם בחוסר יכולת לעזור. חשש אחר שלי הוא שמעקב קצר אחר הפורום גרם לי לשים לב שיש כאן בעיקר נשים, ואני מאמין שכגבר החוויה שלי מעט שונה. בכל מקרה אני רוצה לשתף כי קיים אצלי רצון לשפר את המצב ולהשיג אולי יותר יציבות.
הסיפור בקצרה -

חזרתי לארץ אחרי כמה שנים של נסיעות ועבודות זמניות. מצאתי דירה, עבודה והתחלתי ללמוד. די מהר התחלתי להרגיש תחושה של ריקנות שהכרתי אצלי כבר; ירידה דרסטית באנרגיה שמתבטאת בחוסר מוטיבציה ותפקוד בכל מיני תחומים (מהשקעה בלימודים ועד להכנת אוכל), עצבות, בעיות בשינה ואי-סדירות בארוחות. בסוף הסמסטר הגעתי למצב של חוסר תפקוד טוטאלי, חשבתי לעזוב את הלימודים ובאופן כללי הכל נראה שחור. אחרי כמה ימים של מחשבה וקצת עזרה מחברים עברתי את זה. החלטתי להפחית את העומס בלימודים והורדתי כמה קורסים, בנוסף אמצתי גישה של לבחון את המציאות בכמה רבדים ולא רק באופן שלילי ופסימי כמו שאני רגיל. עוד דבר זה שנהייתי יותר סלחן כלפי עצמי והפסקתי קצת פחות להאשים ולכעוס על עצמי. ניסיתי לקבל את המצב כמו סוג של כאב כרוני, הרי אם היו לי כאבי גב ברור שלא הייתי מאשים את עצמי בחוסר תפקוד כתוצאה מכך.
למרות השיפור בהרגשה עדיין נשארו דברים לא פתורים שיוצרים אצלי תסכול הולך וגובר, אני מרגיש שהדבר יכול להוביל אותי שוב למקום רע. למשל שבוע הבא יש לי בחינה, לא ממש הצלחתי ללמוד כמו שצריך למרות שהקורס הזה מעניין אותי מאד. באופן כללי הלימודים זה אחד הדברים החיוביים אצלי בחיים כרגע. אני מרגיש שהלימודים מעניינים אותי אבל לא יכול לנמק ולזכור למה. הריכוז שלי הולך לאיבוד לתוך איזה חור שחור, אני לא חושב על שום דבר באמת, פשוט נמצא באיזה ריחוף וחוסר מיקוד. זה נוגע כמעט לכל דבר. הדברים האלה מעוררים בי כעס ואי שקט עצומים. אני מוצא את עצמי נרדם בחמש בבוקר ביום שאני צריך להיות בעבודה בשמונה או שאני הולך ברחובות שעות רק בשביל להוציא אנרגיות. איבדתי עניין בדברים שאני הכי אוהב; ספרים, קולנוע ומוסיקה, המקרים היחידים שאני כן מתעסק בהם זה אם הם כוללים התייחסות לאלימות וחוסר שליטה עצמית, שני דברים שאני נהיה יותר מזוהה אתם.
אני נוטה פחות לפגוש אנשים וגם שאני פוגש אז הרבה פעמים האינטרקציה מעיקה עליי ומועררת בי כעס. כשאני כן יוצא עם חברים תמיד זה מערב אלכוהול וסמים ואני לא מרגיש שהמפגשים האלה ממלאים אצלי איזשהו צורך חברתי אלא רק מגבירים את האי-שקט שלי. לפגוש אנשים חדשים או בחורות הפך למשהו מאד טעון עבורי, כי מצד אחד יש לי רצון לקשר עמוק וממלא ומצד שני אני רואה חוסר יכולת ומשמעות בלבנות קשר כזה.

יש בי רצון לשפר את המצב, כי לכל מקום שאני הולך אז מלווה אותי המשקולת המנטלית הזאת. העניין הוא שיש לי חוסר אמון בפתרונות שהציעו לי: לגבי טיפול פסיכולוגי, הניסיון שעשיתי בעבר, אמנם שהייתי נער, לא הניב תוצאה חיובית למצוקה שהייתי בה באותה תקופה. טיפול בתרופות זה משהו שנוגד את דרך חיים שלי, בעיקר בכך שהן נוסו על בעלי חיים.
אני אשמח לשמוע תגובה לגבי חוויות של אנשים עם דילמות דומות, ובמקרה שהם בחרו בטיפול פסיכולוגי/תרופתי מה הציפיות שהיו להם טרם הטיפול ואם הן התממשו או לא.
תודה.
 

Lady Stark

New member
היי

ברוך הבא לפורום :)
אני רוצה להרגיע אותך שאנחנו רגילים למידע יותר אינטימי ממה שכתבת, כך שאתה באמת לא צריך לחשוש.
אכפת לך שאני שואלת אם עניין הכעס שאתה מדבר עליו מתבטא ביצר אלים או במחשבות טורדניות על יצר אלים? כי יש הבדל גדול מאוד בין השניים. בדרך כלל כשזה מגיע בטורדנות גבוהה (התעסקות של שעות במחשבה מפחידה) אז יטש סיכוי שזה בכלל לא יצר אלים אלא טורדנות כפייתית, ואז לרוב אין שחר למחשבות האלה.
ואם אתה מרגיש שהכעס שבך אצור כל הזמן, אני מאוד רוצה להציע לך לעשות התעמלות גופנית כדי לשחרר את הרגשות האלה.
בנוסף, חשוב לי לומר שזה שהיה לך ניסיון לא טוב עם פסיכולוג בשנות נעוריך, לא אומר דבר על הפוטנציאל הגלום בטיפול פסיכולוגי חדש.
כשאנחנו טינאייג'רים אין לנו כלים מתאימים לרוב לטיפול. כשאנחנו בגילאי 20 פלוס, יש לנו ראייה רחבה יותר, בגרות, וגם לרוב אנחנו כבר מרוחקים מהסיטואציות הטראומטיות (בד"כ מחוץ למשפחה כבר). אז ממליצה בחום לא לוותר על זה. על מנת שתוכל להבין את עצמך הכי טוב ולשפר את איכות חייך באופן ניכר, למצוא דברים שמעניינים אותך ולהתקדם הלאה בכל תחום שתרצה.
 
היי

לא, זה לא מחשבות טורדניות. אני גם לא יודע אם אפשר לקרוא לזה יצר אלים, זה לא שאני הולך ברחוב ומחטיף מכות לאנשים (-:
אני חושב שהמשיכה לאלימות נובעת מהרצון לחוויה חזקה שתגרום לי להרגיש שאני חי, אז זה מתבטא בחיפוש אחר ריגוש כלשהו; נסיעה מהירה או מוסיקה יותר "קשה".
בקשר לפעילות גופנית שהצעת, זה רעיון מעולה לדעתי. הבעיה היא שהסדר יום שלי השתבש לגמרי ואני לא מצליח לישון טוב ולאכול כמו שצריך, מה שדי חשוב בפעילות גופנית.

לגבי טיפול, אני פתוח לניסיון נוסף. אני רוצה לקבל מושג כלשהו לגבי מה לצפות מהטיפול ומהמטפל ולמה לא, בחירה במטפל, סוגי גישות לטיפול וכדומה.

תודה רבה.
 

Lady Stark

New member
טיפול

קודם כל, הבנתי עכשיו קצת יותר את הכוונה שלך. לא הייתי קוראת לזה יצר אלים. אולי רצון לריגושים (אדרנלין, למשל). ומוזיקה רועשת או "אלימה" ממש לא בהכרח מעידה משהו על יצר אלים. האמת היא שהכרתי בחיי כמה אנשים שאוהבים מטאל שהיו כולם נפשות עדינות, צמחונים ופעילים חברתיים. אז באמת שאין השלכה מזה על אופי אגרסיבי.
אגב, עניין האדרנלין הרבה פעמים חזק יותר אצל אנשים שחווים חרדות או דיכאון - פשוט בגלל שרק כשיש סכנה ממשית הראש מצליח להירגע. חומר למחשבה...

לגבי ציפיות מהטיפול - נהוג מאוד שבתחילת טיפול אתה מגדיר ביחד עם המטפל שלך את הציפיות והמטרות.
אם אתה שואל אותי מניסיוני, בשבילי טיפול פסיכולוגי עזר הרבה יותר מכל כדור פסיכיאטרי.
הלכתי על טיפול שלא מגדיר את עצמו כהתנהגותי-קוגנטיבי (מה שנקרא CBT), אבל הוא מאוד קרוב לשיטה הזאת. טיפול פסיכולוגי יכול להיות מהיר יחסית (התחלתי לראות שיפור בשלב די מוקדם של הטיפול. תוך כמה פגישות), אבל בטווח הארוך עבודה על בעיות ששורשיהן עמוקים לוקחת זמן. אין מה לעשות.
הטיפול לא ישנה אותך, הוא יגרום לך להבין את עצמך. מה גורם לך לעיוותי התפישה שלך? מהם בכלל אותם עיוותים? איפה הם התחילו ואיך אפשר לעבוד עליהם? וכו'...
 
עיוות תפיסה

אני כן נהייתי קצת יותר אגרסיבי וחסר סבלנות, אמנם לא יוצר עימותים אבל אני גם לא ממהר לסיים אותם ויש לי מן תחושת שמחה שהם קורים.

תיאום ציפיות נשמע כמו רעיון טוב.
יש לך אולי איזשהו קישור לאתר שמסביר את הגישות והסוגים השונים של טיפול? זה יחסוך לי את הגוגל ואת האופציה שאני אפספס משהו.

קצת קשה לי עם צמד המילים "עיוות תפיסה". לא מאמין שיש איזושהי תפיסה נכונה ולא נכונה ובגלל זה גם לא יכול להיות עיוות. אני כן חושב שיש דפוסי חשיבה שאפשר להגיד שמבחינת ה"מוסכמות החברתיות" הם נתפסים כשליליים וחיוביים, אבל לייצר דיכוטומיה ברורה ביניהן זה לא משהו שאני מאמין בו. המציאות יותר מורכבת לטעמי. אולי בזה התפיסה של מעוותת? (-:
 

Lady Stark

New member
עיוותי תפישה

מבינה את הקושי בהזדהות עם המושג הזה בגלל כל עניין היחסיות ושאלת הנורמטיביות.
״עיוות תפישה״ נחשב לעיוות משום שהוא השלכה לא בריאה של מקרה מסוים.
אתן לך כמה דוגמאות כדי שתבין את הכוונה ברמה הפסיכולוגית.

לדוגמא, אתה עומד בתור לקופה במכולת. מגיע תורך והאדם שעומד מאחוריך התקדם במקומך ותפס לך את התור.
במקרה הרצוי ונטול דעות קדומות, תגיד לעצמך: איזה חצוף האיש הזה. אין לאנשים נימוסים יותר וכו׳...
אבל במקרה בו אתה הורגלת בבית להתעלמות או יחס משפיל, תאמר לעצמך: שוב אני שקוף. לאנשים אין כל הערכה כלפיי. המין האנושי מזלזל בי ולא מכיר בקיומי. וזה יכניס אותך לדכדוך גדול ולמשבר ביטחון עצמי.

עוד דוגמא:
אתה נבחן באוניברסיטה. קיבלת ציון נמוך מהרגיל. מחשבה בריאה תביא אותך לבדוק שוב את המבחן כדי ללמוד היטב מהטעויות שלך. אולי תחליט לעבור מועד ב׳ כדי לשפר את הציון. אולי תיגש למרצה ותנסה להתמקח על הציון.
אבל במקרה של עיוות תפישה, תשליך מהציון הזה על כל היכולות שלך ועל רמת המשכל שלך. על רצונך בכלל ללמוד את המקצוע אותו אתה לומד ועל התאמתך לעולם הקריירה.

עוד דוגמא:
הלכת ברחוב וראית מישהו דוחף קשיש במעבר חציה. ראית שאנשים עזרו לו לקום ובגלל שמיהרת לתפוס את האוטובוס המשכת הלאה. ואחרי זה לא הפסקת לחשוב כמה רע אתה ושבגללך הקשיש הזה מרגיש לבד בעולם. כשלמעשה, היה מי שיעזור לו והאחריות על תחושותיו של הקשיש לא באמת חלה עליך.

מקווה שהמושג מובן יותר.

לגבי מידע על שיטות טיפול, בשעות הקרובות אשים פה לינק.
 
עכשיו מובן

עכשיו הבנתי את המושג.

אם את יכולה בבקשה לצרף את הלינק אני אשמח.
תודה.
 

Lady Stark

New member
הנה קצת מידע

אלה שני הטיפולים הכי נפוצים (תיאורית שמצאתי ברשת):

טיפול פסיכודינמי

טיפולים פסיכודינמיים מתבססים על התיאוריה הפסיכואנליטית שניסח לראשונה זיגמונד פרויד, ושממשיכיו פיתחו.
תשתית הטיפול הפסיכואנליטי מציב את המטרה של ניסיון להגיע להבנת הבסיס המודחק של המצוקות הנפשיות, ולמקור של מצוקות אלו ביחסים המוקדמים בחייו של המטופל.
פגישות הטיפול הפסיכודינמי מובלות על-ידי הדיבור החופשי של המטופל והאסוציאציות שהוא מעלה.
טיפול פסיכודינמי מתאים למי שבעיותיו אינן בתחום ספציפי, אלא הן כלליות ומופשטות יותר, כמו חוסר אושר או חוסר סיפוק בחיים, קושי במערכות יחסים וכו'. הטיפול מסייע לרדת לעומקן של החוויות הנפשיות ולפתור את הבעיות דרך הבנה עצמית ודרך הגברת המודעות לעולם הפנימי.


טיפול קוגניטיבי-התנהגותי

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT - cognitive behavioral therapy) מוכוון לפתרון של בעיה מוגדרת, ונעשה בעזרת התמקדות בשינוי התנהגות ובשינוי דפוסי חשיבה.
בגישה זו, פסיכולוג הוא לרוב המכוון של הפגישות הטיפוליות. בעזרת מטלות ותרגילים שונים מסייע המטפל למטופל להיפטר מהתנהגויות שגורמות לו מצוקה ולאמץ התנהגויות חדשות ובריאות יותר.
ההיבט הקוגניטיבי (מחשבתי) של הטיפול קשור לתמיכתו של המטפל בבחינת דפוסי מחשבה הפוגעים בתפקוד, ולמאמץ להחליפם בדפוסי מחשבה מקדמים.
מחקרים רבים הראו את יעילות ה-CBT בפתרון של תסמינים והפרעות ספציפיות. רוב הטיפולים בשיטה זו הם קצרי טווח ומיועדים במיוחד לסובלים מבעיות ממוקדות ומוגדרות, כמו פוביות מסוגים שונים, דיכאון וחרדה.

בנוסף, יש טיפולים ממוקדים יותר כמו NLP (שהוא חלק מזרם ה-CBT ומטפל בעיקר בפוביות), נוירופידבק שמטפל בעיקר בבעיות קשב וחרדות וטיפול באמצעות היפנוזה.
 

מיצי2013

New member
כמה דברים

קודם כל, אני יכולה להגיד לך שלאחרונה כשעברתי תקופה קשה, בשיא המשבר (שהיה דכאון, חרדה, חוסר מוטיבציה אפילו להכין לעצמי אוכל כמו שאתה מתאר...) נהייתי הרבה יותר אגרסיבית וחסרת סבלנות ממה שאני באמת. הייתי עצבנית, הייתי מתווכחת למען הויכוח ושואבת מזה סיפוק כלשהו, כנראה פשוט צורך להתפרק עם רגשות שכבר לא יכולתי לשמור בפנים. אולי זה דומה למה שקורה לך.

שנית, מאוד קל להיות שבויים בתפיסות מבלבלות בימינו (פוסטמודרניות, בלה בלה בלה). המוסכמה החברתית עצמה היא זו שאומרת לך שאין דיכוטומיה, שאין שחור ולבן, נכון ולא נכון. זו חלק מהבעיה של ימינו, ואז אנשים נהיים מבולבלים, כי במקום הגדרות הכל נזיל. כל התשובות נכונות וכל התשובות לא נכונות.
 

Lady Stark

New member
מיצוש!

 

מיצי2013

New member
היוש


לא הייתי על המחשב כמה ימים טובים, נראה שהיה פה די סוער בזמן הזה....

'געגעתי
 

Lady Stark

New member
כן, נקווה לימים רגועים

אני לא אתלבש פה על השרשור אז כותבת לך מסר
 
תודה על השיתוף

מצאת מוצא כלשהו מזה או דרך למתן את האי-שקט?

ולגבי החלק השני בהודעה שלך. מסכים שגישות מבלבלות ופוסט מודרניות הן, ובכן, מבלבלות. אבל יש סיבה שהן צמחו - אם המודרניזם היה כזה נהדר ומספק כנראה שלא היה צורך בפוסט מודרניזם.
הבלבול לא נובע לטעמי מגישה שמבקשת לערער בכוונה על נכון ולא נכון, אלא מכך שנולדנו למציאות שבה כבר הגדירו בשבילנו מה נכון ומה לא, ושאתה מוצא את עצמך לא מתחבר להגדרות האלה, ולא מוצא דרך אלטרנטיבית להן, אז נוצר הבלבול.
בכל מקרה אני מזדהה עם מה שאמרת, אבל גם מוצא את זה קשה מאוד לצאת מהמצב.
 

מיצי2013

New member
הממ

אני התחלתי לקחת ציפרלקס וזה עזר להוציא אותי מהמצב הזה. ואני מגיעה ממשפחה שמאוד נגד תרופות, והיה לי מאוד קשה להתחיל לקחת וזה אחרי שכמה פעמים האופציה של טיפול תרופתי עלתה על הפרק ולא הסכמתי (="אם אני לא נורמלית טבעי אז מה זה שווה"). הפעם פשוט סבלתי כ"כ שהייתי מוכנה לנסות. חבל על הסבל. בכל מקרה, אני מרגישה יותר טוב. חוצמיזה אני גם בטיפול פסיכולוגי ומשתפת את המטפלת שלי במה שעובר עליי. זה עוזר לי גם לדבר על הדברים, ובפרט בגלל שאני חושבת שמצאתי מטפלת טובה.

המודרניזם לא נהדר אבל עצם זה שאתה יכול לכתוב בהודעה שלך "אתה מוצא את עצמך לא מתחבר" זה בגלל שמישהו שם החליט שבנאדם חייב להתחבר (בעע) לכל מה שהוא עושה. אחרת הוא לא יהיה מסופק. ואז כולם מתגרשים וכולם עושים סדנאות ג'וינטים במדבר וחיים בבלבלה הזאת. כמו שאמרת זה הופך את החיים להרבה יותר מסובכים ו-וואלה, עוד לא עלו על הפתרון אז קטונתי.
 
למעלה