שליטה

ליפט

New member
שליטה

מתי היא חיונית? מתי היא הרסנית? האם יצא לכם לאמן משהו על שחרור השליטה, איך עשיתם את זה? מה תרם? איפה נתקלתם בקושי חברי פורום יקרים, לאחרונה התגבשה אצלי הסוגיה הזו ואשמח לשמוע מה דעתכם? מה אומרת לכם המילה שליטה. אשמח לדיון פורה כבעבר

צביקה38

New member
שליטה או שלי אתה?

שליטה נכונה לדעתי מדומה לכף יד סגורה שבתוכה פרפר. תסגור חזק מידי הפרפר ימות. תפתח הפרפר יברח. שליטה היא גם עניין של אופי יש במילה שלי חלק מהמילים והצלילים " שלי אתה".אם זו התפיסה היא שגויה מעיקרה. בשורות טובות צביקה ברגמן

שליטהכוחניות או העצמה

שליטה מבחינתי ביטוי דו ערכי: הצד הטוב: שליטה היא המאפשרת לנו להתאמן לשנות ונוע קדימה ולקדם עצמנו - מה שלא בשליטתי אני לא יכולה לשנות כולל הדעות שלי, המקום שלי הרצונות שלי וכו' - זה חלק ממהות האימון נכון? יש כאלה שסמנטית מעדיפים לוותר על המילה שליטה ולחפש מילים מקבילות כי המילה שליטה מבטאת בעיניהם כוחניות. הצד הרע: שליטה על האחר -ללא הסכמתו ובניגוד לרצונו. שליטה על עצמי - אבל כגורם הרסני ומונע התקדמות כמו בכל דבר אחר - הסוד הוא באיזון. סתם קוריוז - רשמתי בגוגל את הערך שליטה: האתרים הראשונים שעלו - כמובן סקס ושליטה. אח"כ שליטה וכפיה. ואז גם הגיעו ההצעות עם מאמרים בנושאי שליטה עצמית וכו' - מישום מה בהקשר של נשים ואז שליטה על מערכות מחשב, שליטה על העסק מרחוק..... וזה גרם לי לחשוב שנית על המושג שליטה ואיזו תחושה גופנית עוברות בי כשאני מעינת בכל האתרים האלה. התשובה היא שהתחושה הראשונית שלי היא של חוסר נוחות, רתיעה כוחניות והתנגדות. ולכן צביקה , תודה לך. התרגיל הקטן הזה הבהיר לי קצת יותר את מערכת היחסים שלי עם שליטה.ואת ההבדל המהותי בין ההתפלספות המוחית לבין התחושה הגופנית (אולי גם זה עניין של שליטה, על המוח והמחשבות אני "שולטת" הגוף שלי פשוט מגיב, חיישן טבעי שכזה) נכון לרגע זה, שליטה הוא מונח שאני מעדיפה למצוא לו תחליף ואודה לקבל הצעות בעניין. ולך..אולי זה רעיון קטן לתרגיל גדול שיכול לפתוח פתח לדיונים רבים ומעמיקים. רוני

Yin

New member
למה יש צורך להחזיק פרפר ביד?

אולי ניתן לו פשוט לחיות איך שהוא רוצה?

צביקה38

New member
פרפר הוא דוגמא

זה יכול להיות גם ילד בן 12 .האם ניתן לו לחיות כרצונו או שנשמור על גבולות ונכוון?

Yin

New member
בסיכומו של עניין

אין באמת אפשרות לשלוט וגם לא לכוון, אולי להמליץ ולתת כלים. גם לילד בן 12. גם אם לרגע נראה שיש שליטה, זו עלולה להיות אשליה - אתן דוגמה: פעם הייתי בקורס קצר של הורות במכון אדלר. לכל מפגש היה נושא אחר ועיקר העיבוד היה דרך חוויות שלנו, ההורים. התברר לי שהדרך (נתיב ההורות) בה בחרו הורים/אנשים שונים ללכת הייתה לעיתים בגלל, לעיתים למרות ולעיתים לא קשורה לדרך בה "חינכו" או "שלטו" או התנהגו ההורים שלהם. שליטה? אם כבר בעניין שליטה. לדעתי, גם על רגשות אי אפשר באמת לשלוט (אפילו שיש מלא מוארים שאומרים אחרת) אפשר ללמוד לחיות איתם, אפשר להבין את הטריגרים אליהם, אפדר להיות נוכח או שלא. בכלל, במקום שליטה אני מציע להשתמש במילה השפעה או השראה. עדי

T a l c y

New member
שליטה - הרהורים

בסוגיה זו, אני חושבת כמו צביקה, יש מורכבות. כאשר אנו מרגישים כי איבדנו שליטה בחיינו (או מאמנים אדם כזה) - המשמעות היא בד"כ ש"אני קרבן לנסיבות ואין לי שליטה בחיי. הדברים קורים לי ואין לי שום אמירה בנושא - או יכולת להחליט ולבחור"... במקרה זה נראה לי חיוני - והייתי דואגת להאיר את הנושא שנקרא - מוקד שליטה - ולעבוד על להחזיר את מוקד השליטה הפנימית לאדם עצמו. לעומת זאת, השליטה ההרסנית בעיני הינה אם האדם מולינו (או אנחנו) רוצים לשלוט באחר, בתחושותיו, במעשיו או באירועים חיצוניים שאין לנו קשר אליהם, או שאינם קשורים לבחירות או למעשים שלנו - אז הייתי עובדת על שחרור הרצון לשליטה מתוך הבנה שאין לנו באמת שליטה על הדברים, ואז חוזרים אל הדבר היחיד שנותרה לנו הבחירה לשלוט בו - התיחסותינו לענין, נקודת המבט שלנו והבחירות שלנו לתגובה רגשית ו/או מעשית. תודה, טל

שליטה זה מושג (שלא אומר כלום)

מה זה אומר במציאות? איך נראית ה"שליטה" בעולמו של המתאמן? מה הוא רוצה "לשחרר"? איך תראה המציאות שלו אם "ישחרר את השליטה"? אלא שאלות שיכולות לתרום וליצור בהירות. אני סבור בדומה ל Talcy - שיש לנו "שליטה" רק על המחשבות, הבחירות, והפעולות שלנו - כאן היא חיונית. מכיוון שאין לנו שליטה על שום דבר חיצוני לנו כאן "אשליית השליטה" היא הרסנית.

שליטה

היא הרגשה - לא משהו מוחשי. כשאנשים מתלוננים על אובדן שליטה, התלונה היא שהם לא *מרגישים* שיש להם אחיזה בעניינים. כדי להרגיש שליטה לומדים להחליט ולבחור... ובעיקר לומדים להחליט ולבחור שוב ושוב בהתאם לנסיבות.

tlingit

New member
ברוכה הבאה בּטטה קרה ../images/Emo140.gif

יופי שאת מצטרפת אלינו לפורום
מרתק לראות עוד ועוד נקודות מבט ומחשבות נוספות לנושא
אני רואה איך אפשר להשתמש בדברים שכתבת כדי להפנות את האנרגיות של המתאמן מהתבוססות בדאגות/כעסים/פחדים אל העשיה שבתהליך האימון. (דרך אגב, מצאה חן בעיני מאד החתימה שלך
) אני מזמינה אותך להציג קצת את עצמך, אם את רוצה
לקרא בדפי הפורום הקודמים, להכיר קצת את הכותבים ואת נושאי הדיונים, ולעיין בכללי הפורום, במאמרים
ובקישורים
שלנו באיחולים לדיונים מרתקים ופורים

Yin

New member
מהי שליטה?

לדעתי שליטה היא סימפטום של פחד, של חוסר, אולי אפילו סוג של קריאה לעזרה. אני לא בטוח אם צריך לעבוד על שיחרור משליטה או אולי על הצגת אלטרנטיבות של בחירה מודעת מתוך עוצמה. בכלל שינוי דפוסים, כמו כל שינוי אחר, מתאפשר רק אחרי שיש אפשרות מוחשית אחרת, לכן אני לא מציע לדבר על היתרונות של אובדן שליטה אלא על תירגול מודלים שונים של התיחסות וניהול חלקם על גבול הפשיזם ואחרים יותר לכיוון האנרכיה ואז לראות. דבר נוסף שעלה לי עכשיו הוא ששליטה סותרת רתימה. עדי

../images/Emo12.gif ככה יעשה לאיש

שמשתמש באופציה "תגובה מהירה" מה שרציתי לשאול הוא איך לדעתך שליטה היא סימפטום של פחד וסוג של קריאה לעזרה? בחיי שלא הבנתי איך שליטה היא סימפטום בכלל? כשאני יודעת על סמך ניסיון חיים שאני מסוגלת לעשות דבר מה (למשל להשיט יאכטה), אני עולה על היאכטה עם איזה ביטחון בסיסי והרגשה שאני שולטת בעניינים, ובעיקר שאני יכולה לסמוך על עצמי שאעשה את מה שצריך כדי שההפלגה תעבור בשלום. להערכתי הרגשה של שליטה קשורה להרגשה של ביטחון. שניהם *רק* הרגשה ולא איזה דבר קונקרטי/מוחשי. הרבה אנשים קושרים בין שני המושגים ונדמה להם שאם תהיה להם יותר תחושת שליטה, הם ירגישו באופן אוטומטי יותר ביטחון... מה שכמובן לא עובד כי מדובר בדברים אבסטרקטיים ואף אחד לא יכול לערוב להם שאם יפעלו בדרך מסויימת תוך שליטה על כל הפרמטרים, אפשר יהיה להגיד בביטחון ההצלחה שלהם מובטחת. תמיד הרי יש איזה פתח לטעות ותמיד צץ איזה פרמטר שלא נלקח בחשבון... לא? לדעתי אין דבר כזה "שליטה" באמת. יש איזו פרשנות לתחושה הזו שמסתובבים עמה. ככל שהאדם יותר בטוח וסומך על עצמו שיוכל להסתגל למצבים חדשים ולהגמיש עמדות בהתאם למה שנדרש ממנו, כך יש סיכוי שהוא יפרש את יכולות השליטה שלו כטובים. נדמה לי ששם המשחק הוא "גמישות" ו"יכולת להסתגל" שמזינים פרשנות חיובית לתחושת השליטה; לעומת זאת הצורך לקבע הישגים וקושי לתמרן בגמישות בין עניין לדבר המזינים פרשנות שלילית לתחושת השליטה.

Yin

New member
אני מסכים שאין כזב דבר שליטה

להשיט יאכטה, להסתדר עם הרוח, הגלים, הדלק ולפעמים המפרשים - זה תוצאה של יכולת זרימה והשפעה ולא שליטה. הרי הים אם רק ברצונו מתעטש והסיפור של היאכטה על משיטייה נגמר. בטחון זה אחלה, רק שהצורך השליטה גובר שיש הרגשה שהדברים נוזלים מהידיים, משהו לא מסתדר, האחר לא יודע לנהוג... ואז מה קורה - בגלל שמפחדים "לוקחים שליטה" ובעצם אומרים "אני לא סומך על...". כשמישהו מרגיש בטחון ויודע שהדברים יסתדרו - אין לו צורך בשליטה, הוא זורם כמו גולש על גל. הדבר היחיד שניתן לשלוט בו הוא ההתיחסות של העצמי למציאות שחיצונית לו, זה נורא קשה אבל משתלם. עדי

שליטה

היא האפשרות להכניס סדר ובקרה בהתרחשויות. היא מאפשרת לנו להתקדם, להשתפר, להתמקד במאמצים שלנו לטובת מטרה. אם מישהו צריך ללמוד לשחרר שליטה, כנראה שהוא עסוק בבקרת-יתר ובפרטי פרטים של קיבוע תהליכים. אז מה מרגיש/ה המאומנ/ת בקשר לזה? כיצד לדעתם חווים אותם הסובבים אותם? את מה משרתת עבורם השליטה? באיזו דרך חדשה ניתן להסתכל עליה? מנסיוני, השליטה הופכת הרסנית כאשר היא מעשה אוטומטי, לא מתוך בחירה, או שהיא בחירה סאדיסטית המבוססת לעיתים קרובות על שנאה תהומית - מצב שרובנו לא נפגשים בו לעיתים מזומנות מדי. בברכה,

שליטה היא כיוון

שליטה היא כיוון, לדעת איפה אני נמצא ולאן אני הולך, מה לעשות ומתי. שליטה זה להחליט בעצמי על גורלי. בעצם, זה לא רע בכלל. אבל יש אנשים שרוצים לשלוט בחייהם של אחרים - להחליט עבורם מהו הכיוון, מה צריך לעשות ומתי. ואז יש קונפליקטים...

PbD

New member
שליטה - מיסטיקה או מטבע עובר לסוחר

שליטה היא הרבה דברים להרבה אנשים. אחד הדפוסים שאני מכיר היא שישנם אנשים שחושבים ששליטה היא משהו שאו שיש לך, או שאין לך. או שאתה מחזיק בו ביד חזק, שלא יקחו לך, או שאתה גוזל אותו מאחרים. ואפשר לעזור להם לגלות שאפשר לגלות הרבה גוונים בין הקטבים. שהם יכולים להעביר שליטה לאדם מסוים, בהקשר מסוים, לפרק זמן מוגדר - ולקבל אותה בחזרה. שהם יכולים לקבל שליטה מאדם אחר, בהקשר מסוים, לפרק זמן מוגדר - ולהחזיר אותה. וכשחוויה של העברת שליטה כבר איננה במרחב של או-או - הרבה יותר קל להתמודד איתה.

אחת הדרכים לבדוק

אם באמת שליטה היא כמו 'מטבע' זה לבדוק אם אפשר להגיד עליה את כל אותם דברים שאפשר להגיד על מטבע... ממש כמו שכשאומרים על זמן שהוא כמו כסף, שמאפשר מיד להגיד דברים כגון: לבזבז זמן לחסוך זמן לאבד זמן להקציב זמן וכו'... אפילו שזמן זה לא איזה דבר שאפשר קונקרטית לעשות לו את כל הדברים הללו. זהו כוחה של מטאפורה.

למעלה