שם הפועל של נמס

jonatanbien

New member
שם הפועל של נמס

אתמול השלג נמס, מחר השלג צריך ל_____ לדעתי מכיוון שהשורש מ.ס.ס והבניין נפעל זה צריך להיות כמו נשבר - להישבר, אך בגלל התלכדות הסמ"כים נדמה לי שיש שילומים...

אסופית02

New member
נראה לי צ"ל לְהִמֵּס

כי צורת המקור של נפעל היא הִמֵּס. שם הפועל הוא בעצם ל+צורת מקור בבניין של הנטייה (לכל בניין צורת מקור שונה). וכמובן שיש לומר נמֵס בעבר+בבינוני. אני תמיד שוכחת...

or99

New member
אכן להימס...

"כְּהִנְדֹּף עָשָׁן תִּנְדֹּף, כְּהִמֵּס דּוֹנַג מִפְּנֵי-אֵשׁ יֹאבְדוּ רְשָׁעִים מִפְּנֵי אֱלֹהִים." (תהילים סח,ג) אבל בעבר: נָמַס "...וְחַם הַשֶּׁמֶשׁ, וְנָמָס." (שמות טז,כג) כמו נָשַׁם נָמַק נָדַם.

אסופית02

New member
והאקדמיה מתירה את שניהם

כמה מפתיע.. אני רואה מגמה של יישור קו עם ל' העם.

or99

New member
אני הבנתי משם שבעבר...

הצורה הנכונה היא נָמַס בלבד, ואין פלא שהרי כך הוא בתנ"ך. *בבינוני* האקדמיה מתירה את שתי הצורות: נָמֵס + נָמָס (כמו שבשלמים נפעל שווה בבינוני ובעבר, למעט הפתח שהופך לקמץ).

אסופית02

New member
בדיוק מה שכתבתי

לאחר בדיקה באתר, ראיתי ששתיהן מותרות. אבל זו החלטה של השנתיים האחרונות, ולפי המקורות שלי, היה תקין קודם רק בצירה.

or99

New member
על איזה זמן את מדברת?

מה שאת אומרת (שתי הצורות הותרו לאחרונה) נכון **לבינוני**. לא לעבר. אני הבנתי מדברייך שבעבר שתי הצורות מותרות: "וכמובן שיש לומר נמֵס בעבר+בבינוני.", וזה אינו נכון לע"ד. בעבר רק נָמַס.

אסופית02

New member
אה, וואלה, עשיתי בלגן.. סליחה!

מהודעתך התקשיתי להבין מתי התכוונת לזמן עבר הדקדוקי, ומתי לזמן עבר הכרונולוגי. לפי מקורותיי השורש מס"ס חריג בזה שצורת נפעל בעבר+בינוני היא בצירה, כלומר: אתמול הארטיק נמֵס וגם עכשיו הארטיק נמֵס לעומת הדגם נסַב בעבר ונסָב בבינוני. אבל לפי החלטות האקדמיה מסתבר שזה כבר לא תקף..

or99

New member
מתברר שאת צודקת.

כלומר, בטוח שבעבר גם הצורה נָמֵס נכונה. (לא יודע אם לפי האקדמיה, אלא לפי האמת...): "וְהָיָה כִּי-יֹאמְרוּ אֵלֶיךָ, עַל-מָה אַתָּה נֶאֱנָח; וְאָמַרְתָּ אֶל-שְׁמוּעָה כִי-בָאָה וְנָמֵס כָּל-לֵב וְרָפוּ כָל-יָדַיִם וְכִהֲתָה כָל-רוּחַ, וְכָל-בִּרְכַּיִם תֵּלַכְנָה מַּיִם--הִנֵּה בָאָה וְנִהְיָתָה, נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה." מצד שני נראה לי שגם הצורה נָמַס נכונה: "רָשָׁע יִרְאֶה וְכָעָס שִׁנָּיו יַחֲרֹק וְנָמָס, תַּאֲוַת רְשָׁעִים תֹּאבֵד." (תהילים קיב,י) דווקא נָמֵס בהווה איני יודע מה מקורו.

למעלה