שמות המלאכים .

Elvador

New member
שמות המלאכים .

מיכאל , נוריאל , גבריאל , רפאל - סיומת זהה בכל השמות . כעת מתווסף גם סמאל ידידינו , שכמובן גם הוא סוג של מלאך . אני מאמין שסיומת ה " אל " איננה מקרית בכל השמות - האם משמעותה פשוט קיצור לשמו של אלוהים ? ולגבי שאר ההברות בשמותיהם , לולא תוספת האל - האם יש קשר ביניהם , משמעות כלשהי , או שמדובר בשמות בעלי סימות זהה ותו לא ? אלוודור .

תשובה:

אחת התפיסות היא שמלאך הינו שליח האל. ("מלאך" זה גם שם נרדף ל"שליח"). על פי זה, לכל מלאך יש שם על פי תפקידו. רפאל - הרפואה של האל (מלאך הרפואה). גבריאל - הגבורה של האל (מלאך הגבורה). וכיוצא בזה... לפי אחת התפיסות התפקיד נושא את השם, אך המלאך עצמו מתחלף כל הזמן (כך שהיום יש מלאך מסוים הנושא את השם רפאל, ומחר יהיה זה מלאך אחר).

Elvador

New member
המם ...

אז מהי משמעות יתר שמות המלאכים ? אתה יכול לפרט ? והאם מיכאל אקראית נבחר להיות המלאך האחראי על ישראל ?

masorti

New member
ואם עסקנו בגבריאל...

תוך פירוק ל-"גבר"+"אל"... אולי זכור לך פרופ. חיים גבריהו ז"ל (שהיה כותב את השאלות לחידוני התנ"ך). זאת אומרת: קיימת גם הצורה "גבר"+"יהו", שבה הגבורה מיוחסת לאל היהודי. אלא שגם האדומים חשבו על הפטנט, והיות והאל שלהם היה קוס (qos) - אחד ממלכיהם נקרא "קוסגבר". (= "קוס"+"גבר").

masorti

New member
אני מניח שהיו להם עוד אלים...

אלא שקוס היה ייחודי להם, וכנראה גם האל הראשי בפנתיאון.

masorti

New member
לשאלתך ענו כבר העמונים...

ראה בתחתית הלינק את רשימת מלכי בני עמון (מתוך הממצאים הארכיאולוגיים). תוכל להבחין במלכים: Pada'el, Barak'el, Hissalel כלומר: פדאל = פדה אל, ברכאל = ברך אל, הצלאל = הציל אל.

masorti

New member
ואם אנו כבר דנים בשמות תיאופוריים..

ראה את השם האחרון ברשימת מלכי בני-עמון: Baal'yasa כלומר בעל-ישע. תחליף כעת את ה"בעל" ב"יה", ותקבל את הגירסה העברית/יהודית לשם זה: ישע-יה. השם ישעיה (או ישעיהו) מצלצל לך מוכר?

masorti

New member
ההודעה האחרונה שלי שגויה.

הלינק הטעה אותי. השם אינו "בעלישע" אלא בעליס, וידוע מהמחקר שזהו שם אחר. (אבל העקרון של החלפת אלוהות בתוך השם כדי לקבל גרסאות של עמים שונים -עדיין נכון)

L e s t a t

New member
שמות תיאופוריים

להכניס שמות של אלוהויות, במרומז-מקוצר או את כל השם, לשם של אדם נקרא "שם תיאופורי". כמו שהסבירו, במקרה שלך מדובר באל היהודים, שמות כמו "גבריאל" וכו' (שנפוצים יותר אצל יהודים-דתיים ושם באמת יש מגוון של שמות תיאופוריים). זה לא דבר כל כך נדיר וגם לא מוגבל למזרח התיכון. בארצות הגרמאניות הקדומות ואצל האסאטרוארים\היית'ניארים של ימינו מקובל לערב שמות של אלים מסויימים בשמות של בני אדם. לדוגמא: "Þórrson" ("ת'ורסון", כלומר "בנו של ת'ור").

masorti

New member
"אל" אינו אל היהודים...

במקור שימש המינוח EL לתיאור אלוהות מסופוטמית מסוימת. בגלגולו העברי (והעמוני/מואבי/אדומי) הוא שימש ומשמש לתיאור כללי של יישות אלוהית. היות ובמקרה המונותיאיסטי "אל" יכול להיות רק אלוהות אחת, הרי ששמות עם "אל" ביהדות מתארים בברירת-מחדל את האל היהודי. כדי להכניס ישירות לתוך שם את האל היהודי - מוסיפים בתחילתו או בסופו "יה" או "יהו".

arifell

New member
כמו כן

נחמד לזכור שיש קשר בן המילה אל, לבין שם החיה: אָיַל כמו כן, קשור גם הביטוי "איל-..." (למשל איל נפט, איל הון, איל עיתונות...)

אלי ו.

New member
אשמח אם תפרט

באבן שושן לא כתוב על כך כלום. כתוב רק שמקור המילה אכדי.

arifell

New member
סביר להניח שמקור השם הוא דומה

ואף משותף בשלב כלשהו, שהרי האיל ידוע בעוצמתו. דברים חזקים נקראו, ומדי פעם נקראים אילים (גם איל ניגוח). המילה אל מרמזת על עוצמתו של GOD.

אלי ו.

New member
יש לך בלבול קל

השם איל ניגוח מקורו אינו עברי ואינו קשור לאל. Battering Ram נקרא כך פשוט בגלל שבקצהו היה לעתים גילוף של ראש איל. כמו בתמונה המצורפת. לא ידוע לי מה מקור הביטוי "איל הון" או "איל נפט" באנגלית הביטוי יהיה Mogul שאינו קשור לאיל. אולי המקור בשפה אחרת.

arifell

New member
אני חושב שטעות בידך

לאיל הניגוח, היה בקצה גילוף של ראש של איל, בגלל שהאיל הוא סמל לכוח, לעוצמה, לא להיפך (ניתן להפוך את זה לשאלת הביצה והתרנגולת, כלומר האם זה נקרא Battering Ram בגלל ראש האיל, או ששמו שם ראש של איל בגלל הRam? בכל מקרה, הראש היה שם, בגלל הפגנת כח). אתה צודק בנוגע לתרגום, אבל זה מאושש את טענתי על עוצמתיות האיל, ולא להיפך

אלי ו.

New member
באנגלית RAM אינו שם לאל

לא ידוע לי על שימוש באיל ניגוח במלחמות ישראל כך שהשם כנראה לקוח משפה זרה.

למעלה