שמות זהים של עסקים שונים!!

never007

New member
שמות זהים של עסקים שונים!!

היי, האם אפשר שיהיו שני עסקים שונים לגמרי עם אותו שם? ואם אני רוצה להיות יותר ספציפי, האם אפשר שיהיה אותו שם של אתר באינטרנט ועסק שלא שייך לאינטרנט שהם שונים מבחינת השירות או המוצר? כמו שאני יודע שאי אפשר לעשות שום עסק ולקרוא לו קוקה קולה!! תודה רבה על כל תגובה שתתקבל.

nirdagan

New member
שמות עסקים

זו עובדה שיש עסקים עם שמות זהים או מאוד דומים. הדבר איננו אסור במסמרות. יש ענין של סימן מסחרי. הרעיון היסודי הוא שעסק לא יכול להשתמש בשם הדומה לזה של עסק קיים אם יש בכך כדי להטעות. דוגמא בה זה לא יכול להטעות למרות שהשם דומה הוא שהעסקים הינם בתחומים שונים ביותר.

ONE IN A MILLION

גניבת עין היא עוולה עפ"י חוק העןןלות המסחריות. שורשה של העוולה במשפט המקובל של אנגליה והיא בת 400 שנה. הפסיקה הישראלית החדשה אומרת בעצם שמה שהיה לפני האינטרנט, יהיה גם בעתיד. שימוש בשם של עסק, מוצר או שירות מוכר לציבור או אפילו בשם דומה, עלול להטעות את הציבור לקנות מוצרים ושרותים שאין להם שום קשר לשם המסחרי הידוע לציבור. דוגמאות: פעם היה ניסיון לשווק אופניים תחת השם קודאק. התאגיד הבינלאומי הענק קודאק עוסק בתחום הצילום ומעולם לא עסק באופניים. בית המשפט פסק שאסור לאדם לשווק אופניים תחת השם קודאק, כי שיווק האופניים גורם לדילול השם המסחרי. מקרה נוסף הוא מקרה של מברה שרשמה שם מתחם בשם easy realestate בית המשפט אסר את השימוש וחייב את העברת שם המתחם לחברה שניהלה עסקים תחת השמות easy jet easy rent a car חברת נסיעות, שמעולם לא ניהלה עסקי מקרקעין. בית המשפט קבע שאותו אדם שפתח את האתר לעסקי מקרקעין, פגע ניסה להיבנות מהשם והמוניטין של חברת easy jet עכשיו אני מגיע ל ONE IN A MILLION זהו שמו של ספסר שמות מתחם אנגלי שהבין מה זה אינטרנט לפני אחרים והזדרז לרכוש שמות מתחם כמו marks and spencer, virgin ועוד שמות של תאגידי ענק, מתוך תקווה שהתאגידים האלה יעדיפו לשלם לו כמה אלפי סטרלינגים עבור השמות. ולא יפנו לבתי המשפט. אלא מה, התאגידים האלה לא התעצלו ולא נכנעו לסחתנות ופנו לבית המשפט. בית המשפט קבע שאותם אתרים שהקימה חב´ ONE IN A MILLION הן מכשיר לגניבת עין וחייב אותה למסור את האתרים לבעלי השמות. בארצנו יש כבר פסיקה מעניינת בנושא, פסקי הדין הראשיים הם פסק דין לשכת עורכי הדין נגד בן דוד (בעניין אתר "הפרקליט") פסק דין נענע דיסק נגד נטוויז´ן (בעניין השם נענע) ופסק דין עיריית קרית מוצקין (בעניין השם מוצקין) תוכל לראות פסקי דין אלה באתר www.law.co.il ראה קישורי הפורום. בכל מקרה, בית המשפט בודק אם למבקש יש באמת שם מסחרי שבו הוא בשקיע כדי לבססו, ואם כן, הוא נותן לו הגנה. קיימת בעיה עם שמות כלליים, מילים של מילון, מה שנקרא באנגלית generic למשל, אם אתה רוצה לפתוח אתר ששמו הוא מילה כללית, נניח אתה רוצה למכור באינטרנט פיצה (זו סתם דוגמא, קשה למכור מזון באינטרנט) אם המתחם pitza.co.il פנוי, תוכל לרשום אותו על בסיס העיקרון של כל הקודם זוכה, ואיש לא יוכל לטעון שהמילה פיצה שייכת לו, כי כעיקרון מילים מהמילון לא שייכות לאף אחד. שמתם לב איך קוראים לאתר הזה? תפוז. מילה מהמילון. אני מקווה שהצלחתי לתמצת כאן את העקרונות של הסוגיה. אם משהו לא ברור, אתה כמובן מוזמן לחזור ולשאול.

never007

New member
תודה רבה

קיבלתי את התשובה עם קצת בונוס. אבל עוד הבהרה קטנה, עקרונית אני יכול לפתוח עסק או מוצר בשם "קוקה קולה" עד שחברת קוקה קולה תראה שזה מפריע לה ותתבע אותי. נכון? ואם זה נכון, למה אין באופן אוטומטי הגנה או משהו שאומר אסור שיהיו שני עסקים שונים באותו שם! כמובן גם לגבי שמות שמטעות. תודה.

אתה יכול לנסות....

תבין שני דברים (אל תקח את זה אישית): אתה יכול לעשות הרבה מאד דברים (מערכת המשפט איננה יכולה למנוע בדרך כלל ביצוע עבירות ועוולות,) אדם יכול לגנוב, לרצוח וכד´ אבל זה אסור מי שעובר עבירה פלילית צפוי לעונש, מי שעושה עוולה צפוי לעמוד לדין ולשלם פיצויים לניזוק. תביעה בגניבת עין עוסקת לא רק בצווי מניעה אלא גם בתביעות פיצויים, אם תפתח עסק בשם קוקה קולה אתה צפוי לא רק לתביעה לצו מניעה ואולי אפילו להחרמת סחורות אם יש סחורה מפירה סימן מסחרי, אלא גם לתביעת פיצויים לחברת קוקה קולה, על דילול השם המסחרי.

למעלה