יש עוד כמה דוגמאות: הקטלבלאקים, מאשה הדל וסבא של רולף ספייסר
מציאותית, בימי הביניים אכן לא היו שמות משפחה לפשוטי העם. עם המודרנה והתיעוש, העניין השתנה עד למצב שבו המדינה
כפתה על אנשים לקחת להם שמות משפחה. המטרה היא מרשם אוכלוסין, שהכרחי לשליטה במנגנוני גביית מיסים, גיוס חובה, ושאר הטלת חובות מצד המדינה על האזרח הפשוט. במדינה קדם מודרנית עדיין נגבים מיסים ועדיין יש גיוסים, אבל החזקת מנגנון ביורוקרטי שכל תפקידו רישום מידע לשליטה באנשים נחשבת לכאב ראש גדול ולא משתלם: בעל הנחלה הפיאודלית (או נושאי משרה כמו סוכן משק הבית שלו) יכול להכיר אישית את כל הצמיתים שלו, וצבא לאומי פשוט לא קיים. בערים אדם יכול "להיעלם", אבל מספר הערים בחברה ימי ביניימית קטן מאוד (בכל ווסטרוז יש משהו כמו שש ערים, ובאזורים גדולים כמו ארצות הסופה אין ערים בכלל). התהליך של אימוץ שמות משפחה היה איטי ולא קרה ביום אחד או אפילו במאה אחת. האצולה הייתה הקבוצה הראשונה שאימצה שמות משפחה, והעירוניים העשירים אחריה. למעשה, דווקא בגלל היעדר יכולת של השליט להכיר את כל תושבי העיר, בניגוד לשליט כפרי שלא נזקק למרשם אוכלוסין תואמת את העובדה שמעט פשוטי העם שיש להם שמות משפחה הם תושבי ערים. דוגמאות לפשוטי עם עם שמות משפחה בששאו"ק:
- גא'נוס סלינט: פשוט עם שהועלה לתפקיד בעל חשיבות, ויתרה מזאת, פשוט עם עירוני. לא פלא שהוא אימץ שם משפחה עוד לפני שהצטרף לאצולה.
- טובהו מוט: במקור מהגר מהערים החופשיות, ככה ששם המשפחה שלו יכול בהחלט להיות ייבוא של מנהג זר, אבל בערים החופשיות אי אפשר לשלוט בנתינים רק בהיכרות אישית כמו בחברה כפרית.
- מאשה הדל: בעלת הפונדק על דרך המלך שקייטלין הכירה עוד מילדותה. היא לא עירונית אבל היא צאצאית לאביר שאיבד את מעמדו, כנראה במרד השני של הבלאקפייר. אז היא לכל דבר ועניין פשוטת עם, אבל שומרת על זכותה מלידה לשם משפחה.
- אוזוול קטלבלאק: אביהם של אוזמונד, אוזפריד ואוזני. אוזמונד טוען שנמשח לאביר ע"י רוברט אבן, כלומר זכותו להימנות על האצולה מגיעה משם - אבל העובדה היא שגם לאביו ולאחיו יש שם משפחה. שוב, מדובר במשפחה שנמצאת בשירות אצבעון, שידוע שהוא נעזר בשירותיהם של המוכשרים ביותר ולא של המקושרים ביותר, ושהתחיל את הקריירה בתור ממונה על המיסים בעיר שחף, אחת מהערים הבודדות בווסטרוז. כלומר ישנה סבירות גבוהה שמדובר במשפחה עירונית במקור.
- בית ספייסר: רולף ספייסר, מנהל המשק של בית ווסטרלינג ואחיה של סיבל ספייסר, אשתו של גאוון ווסטרלינג ואמהּ של ג'יין ווסטרלינג, שניהם שייכים לאצולה, אבל סבתם היא מאגי הצפרדע, אשתו של סוחר תבלינים מלאניספורט (עיר!). אף אציל לא יעסוק במסחר, וכמובן השם ספייסר (תבלינאי) הוא שם של מקצוע. אז אביהם של רולף וסיבל, בנהּ של מאגי ייסד את בית האצולה, אבל לאור השם, ייתכן בהחלט שכמו ג'אנוס סלינט, גם סר ספייסר המשיך להשתמש בשם המשפחה הקודם שלו, עוד כשהיה פשוט עם.
- מאנס ריידר: לא ברור, אבל נפתח עליו שרשור. ייתכן ש"ריידר" הוא מעין שם ממזרות שאנשי המשמר מעניקים ל"ממזרים" מקרב הפראים, אולי כבדיחה. "ריידר" קרוב בהגיה שלו (אך לא בכתיב) ל"פושט", מקצוע נפוץ בקרב הפראים.
- הוזכר כאן כבר דנקן טאטל, דודו של גארד טאטל מהמשחק של טלטייל. שוב, מדובר בפשוט עם שקיבל תפקיד חשוב (והאחיין שלו נעשה נושא כלים, כלומר מועמד לאבירות שהיא הדרגה הנמוכה ביותר באצולה). כמובן אפשר להתייחס בספקנות למשחק כאל מקור לא קאנוני, מה גם שבריקוד בית פורסטר נמנה לא כבית אצולה רגיל אלא כאחד השבטים הצפוניים - אבל סביר יותר להניח שבית פורסטר קטן מספיק ולא מוכר מספיק והטעות בהבחנה היא של אנשי סטאניס ולא של יוצרי המשחק.
בקיצור, כנראה שהכלל לפיו לפשוטי עם אין שמות משפחה הוא כלל נזיל, כמו בכל מאפיין של חברה קדם מודרנית. לפשוטי עם חשובים (כמו סלינט או טאטל) יש שמות משפחה.
כדאי לעיין בשרשר הזה:
http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/99144-smallfolk-surnames/
נ.ב.
היה שווה לסמן
בראש השרשור, כי שרשור כזה יעניין מעט מאוד את הבלתי טמאים, וסימון נאות יאפשר חופש דיון מירבי. אני נאלצתי לתקן ניסוחים למעלה כדי שלא לתת ספוילר ממשי. אם תרצה, אוכל לשרשר את הדיון הזה להודעת
ולתקן זאת בדיעבד.