שמות פעולה

איליה.

New member
זה די פשוט, הנה הרשימה.

קל -> קטילה (סגר -> סגירה). נפעל -> נקטלוּת (נמרץ -> נמרצות) או היקטלות (נדחף -> הידחפות). פיעל -> קיטול (סיפר -> סיפור) ואני לא בטוח אם גם קַטָּלָּה נחשב שם פעולה (ביקר -> בקרה). פועל -> מקוטלות (לא מוצא אף דוגמה כרגע, כנראה שלא משתמשים בזה הרבה). הפעיל -> הקטלה (הנשים -> הנשמה). הופעל -> מוקטלות (שוב לא מוצא אף דוגמה). התפעל -> התקטלות (הסתכל -> הסתכלות). מקווה שלא שכחתי אף משקל.
 

איליה.

New member
המשקלים הם אותם משקלים

אבל בגיזרה מסוימת יכול להיות שגם המשקל מתנהג בצורה מיוחדת. למשל, השורש ש.י.ר במשקל קטילה יוצר את המלה שירה.
 
האם ישנן טבלאות

הממחישות ומפרטות את המקרים המיוחדים של הגזרות וכיצד מתקבל שם הפעולה עבוד כל שורש ושורש בכל הבניינים ובכל הגזרות? למשל, בטבלאות נטיית הפעלים של ברקלי (לוח הפעלים השלם) ושל צדקה (לוחות הפעל) לא מצאתי כיצד לייצר שמות פעולה. האם ישנו מקור ממנו ניתן לקבל מידע כזה?
 

doronr64

New member
הקשר בין הפועל לבין שם הפעולה

אני כה אוטומטי, כפי שהדבר נראה ממבט ראשון, וראה מאמרה של דורית רביד, "שמות הפעולה בעברית החדשה - עיון מורפולוגי", בלשנות עברית 45 (חשוון תש"ס), עמ' 78-61 (ושם יש גם ביבליוגרפיה נוספת). ובכל מקרה יש לדון בכל מילה לגופה ולא לקבוע קביעות גורפות. מעבר לכך, מערכת מן הסוג שאתה מנסה לפתח פועלת כבר בפרויקט רב מילים.
 
תודה

אעיין במקורות. פרוייקט רב מילים הוא פרוייקט מסחרי וכל הידע שנצבר בו אינו בידי הציבור ואף לא בידי החוקרים. המערכת אותה אני מפתח תהיה פתוחה לכולם, כולל כל מסמכי התכנון, מאמרים, תיעוד, קוד התוכנה ומידע נלווה. המערכת תוכל לשמש כתשתית למערכות ממוחשבות לעיוד עברית. להבדיל, חברת מלינגו, גובה תשלום לא מבוטל בעבור שימוש במערכות התוכנה אשר פותחו במסגרת פרויקט רב מילים, ואף בוחרת שלא לשרת לקוחות מסויימים מחשש ל"יציאת ידע".
 
למעלה