שמירה על משקל תקין

שמירה על משקל תקין

יש לי באופן טבעי נטיה להשמנה ואני עולה במשקל בקלות רבה. אומנם שנים אני שומרת על משקל תקין על ידי הקפדה על תזונה מאוזנת. בעבר תזונה שלי היתה מבוססת על הרבה חלבונים ( עופות, דגים, ביצים ומוצרי חלב דלי שומן) הרבה ירקות ופירות ומעט מאוד פחממות. תמיד הגדלה כמות הפחממות הביאה לעליה במשקל.

כעת אני אני שלושה שבועות לאחר מעבר לתזונה טבעונית, וכבר עליתי קילו וחצי במשקל. ואני באמת רואה שמאוד קשה לבסס תזונה טבעונית על חלבון, אלה בעיקר על דגנים וקטניות ( פחממות) וירקות. אני עדיין מקפידה על כמויות אוכל מבוקרות, דגנים כמובן מלאים, ללא קמח לבן וללא סוכר. מאוד חסרים לי מוצרי חלב, ולא כל כך בגלל הטעם אלה בעיקר בגלל שבמוצרי חלב יש הרבה מוצרים דלי שומן וקלוריות. כל התחליפים שמצאתי, שהם למעשה מבוססים על סויה, הם מכילים הרבה מאוד שומן ( מעל 15% שזה המון מבחינתי כי בחיים לא עברתי את ה5% ). אפילו חלב סויה מכיל 1.6% כאשר תמיד שתיתי חלב 1%. יוגורטים דלי שומן תמיד היו עבורי ארוחת ביניים מצויינת , וכעת אני מוצאת את עצמי אוכלת לרב פרי ( מה שלבד לא משביע) או פרוסת לחם/ לחמית עם אבוקדו/טחינה/שקדיה /חמאת בוטנים -כולם ממרחים עתירי שומן.
ובכלל אני מרגישה שחסרות לי אלטרנטיביות מספיק דיאטתיות. הכל נראה לי נורא משמין - אגוזים, טחינה, סויה, אבוקדו, דגנים וקטניות בכמות הרבה יותר גדולה מאשראכלתי בעבר. והינה התוצאה כבר נראת על המשקל.
אי אפשר לבסס את מרבית התזונה על סלטים, וירקות. לפחות אני לא מסוגלת.
בקיצור אני מתקשה לבנות לי תפריט שמצד אחד יתבסס על עקרונות הטבעונות ויהיה מגוון ומשביע ומצד שני יהיה מאוזן מבחינת הקלוריות. יכול להיות שאני לא מכירה את החלופות, ויכול להיות שאין חלופות?

מבואסת :(.
 

ladybug6

New member
אל תאמרי נואש


קודם כל דיאטנית מאוד תעזור לך בזה, במיוחד אחת שמבינה בטבעונות ובעלת נסיון.
כמה עצות פרקטיות לבינתיים:
חלב סויה אפשר להכין בבית ולשלוט בכמות השומן והסוכר שבו. אם כי אני לא חושבת שה-0.6% הבדל באחוז השומן הוא שמשפיע על המשקל שלך, יותר סביר שהאשמים הם הטחינה, אגוזים, אבוקדו ולחמים.
גבינת סויה אפשר להכין בבית, או מהחלב שהכנת או מחלב קנוי (ללא סוכר), יוצא מאוד טעים ובלי שומן (אני אוהבת להוסיף גם כף שמן אבל זה לא הכרחי). לוקח 10 דקות להכין את הגבינה והיא מחזיקה במקרר איזה שבוע לפחות. מליטר חלב סויה יוצא בערך 350 גרם של גבינה רכה.
לאכול פחות פחמימות ולחם ויותר קטניות וירקות. הקטניות משביעות והירקות מוסיפים לתחושת שובע כי אפשר לאכול כמות גדולה יותר לעומת דגנים.
על אותו עקרון אפשר להכין גם יוגורט סויה.
הקפידי שהדגנים שאת כן אוכלת יהיו מלאים, כי זה יותר משביע ופחות מעודד תאבון לעומת הדגנים המקולפים (=הלבנים).
חומוס ביתי וממרחי קטניות, במקום להעמיס בטחינה ואבוקדו. כשמכינים אותם בבית אפשר לשים מעט שומן לעומת הקנויים (בחומוס, למשל) והם מאוד משביעים. אפשר להסתפק בפרוסה אחת של לחם במקום 2 או 3, ביחד עם כמות יפה של ממרח + ירקות. זה גם משביע ליותר זמן אח"כ.

בגדול אין כאן קסמים, צריך להעדיף מזונות עם ערך קלורי נמוך ביחס לנפח שלהם, שזה אומר בעיקר ירקות. אפשר לאכול אותם חיים, מבושלים או מרוסקים (=שייק או מרק) וגם לאכול אותם כנשנוש. צריך להמעיט בשמן בבישול ותיבול, להקפיד על אכילה מתונה של אגוזים וגרעינים וטחינה. טחינה אפשר לדלל בהרבה מיץ לימון ומים ולא לאכול אותה ככה גולמית, זה נותן "אשליה" שבה אפשר לאכול יותר, בפחות קלוריות.
את אומרת שקשה לך לבסס את התזונה על ירקות, אבל מנסיון, זה עניין של הרגל. למשל פעם הייתי מכינה אורז עם עדשים כתומות כשהיחס היה חצי כוס עדשים על כוס אורז. לאט לאט שיניתי את היחס והיום היחס שווה אם לא נוטה לטובת העדשים. פעם הייתי מכינה מוקפץ שמכיל בעיקר אטריות וכמות די קטנה של ירקות. היום היחס הפוך. יש בעיקר ירקות והאטריות הן רק חלק מהמוקפץ. כנ"ל בסושי.
 
המלצות מצויינות

וכמובן תמיד רצוי להוסיף פעילות גופנית אם מתאפשר מבחינה בריאותית ולאחר בדיקה עם רופא, במיוחד למי שיש נטייה להשמנה.

כמה הליכות מהירות בשבוע יכולות לעשות פלאים הן לוויסות מנגנון חילוף החומרים וגם להרגשה הכללית.
 
אל תתבאסי!!!!!!!!!!!!!!

עצוב לי כשאחרים מתבאסים...


אני באופן אישי לא צורכת הרבה פחמימות ורוב התזונה שלי מתבססת על ירקות + חלבון ופעם ביום פחמימה (בערב או בארוחת ביניים)

אני אוכלת:
בוקר - סלט ירקות + טופו / גבינת סויה
צהריים - סלט ירקות + טבעול
ערב - ירקות מוקפצים+ מג'דרה או כל שילוב אחר של פחמימה ודגנים / סנדוויץ מלחם קל
לפעמים במקום ארוחה - מעדן סויה / אורז + קוואקר + א. חלבון
פרי 1 ביום
חטיף אנרגיה 1 ביום

המון בהצלחה!!!!!!!
 

vegetalien

New member
ובכן,

הגוף צריך אנרגיה, ואותה צריכים לספק פחמימות ו/או שומן, מה לעשות. חלבון אינו טוב לצורכי אנרגיה.
בתור אדם שמקבל 80% מהאנרגיה שלו מפחמימות ואיבד מעל 50 קילו, התשובה פשוטה מאוד: זה הקלוריות. פחמימות לא אשמות, שומן לא אשם, זה ההכנסה העודפת שמפריעה.

לרוב, מאכלים מלאים טבעוניים מכילים פחות קלוריות לגרם לעומת מוצרי קמח ומוצרים מן החי. העניין הוא מה משביע אותך מהר יותר וגורם לך להפסיק לאכול?
יש אנשים שיכולים לקחת חופן קטן של אגוזים ולשבוע מהם (אני לא). יש אנשים שיכולים לקחת מעט פירות יבשים ולהתמלא (אני לא). ויש אנשים שזקוקים למנה גדולה של סלט כדי לסתום את התיאבון (אני!
).
לכן, הנה מעט עצות שאולי יוכלו לעזור לשמור על צריכה קלורית מתונה:

1. להימנע ככל האפשר ממוצרי קמח יבשים (פסטות, בורגול או כוסכוס זה בסדר, מפני שהם מבושלים במים, מה שמוריד את נפחם הקלורי על כל גרם).
2. שמן (כולל שמן זית) וסוכר - להימנע ככל האפשר. שניהם צפופים מאוד בקלוריות ולא תורמים כלום מבחינה תזונתית.
3. מלח - אוכל מלוח יותר בד"כ מפתה יותר. להפחית בכמויות המלח יכול להוריד (אפילו באופן לא מודע) את כמות האוכל שנצרכת.
4. להתחיל כל ארוחה (או לפחות כל ארוחה גדולה) עם סלט או מנת ירקות (בלי שמן, כן?
). הסלט דל בקלוריות וממלא את הקיבה.
5. אם את חייבת חלבון באחוז גבוה - פתיתי סויה וסייטן הם התשובה שלך. פתיתי סויה מכילים כ- 50% חלבון מנפחם הקלורי, וסייטן בכלל מכיל כ- 80% קלוריות מחלבון, ממש כמו מוצרים מהמת.
 
תודה!

האמת , אני מודה שאכלתי יותר מהרגיל, אולי מתוך איזה תחושה פסיכולוגית שאני אוכלת אוכל ממש בריא ( וממש טעים יש לציין :)) אז ״מותר״ יותר.

אצטרך למצוא את האיזון כפי שמצאתי בתזונה רגילה והתייצבתי על משקל תקין ויציב.

אשמח לקבל הפניה לדיאטנית טובה שמבינה בתזונה טבעונית באזור ירושלים.

וגם אשמח מאוד לקבל הסבר איך מכינים לבד גבינת סויה ואיך שולטים בה באחוזי שומן.

וכמובן אשמח לשמוע עוד דעות ועצות.

שבת שלום.
 

ladybug6

New member
מתכון לגבינת סויה

שמים בסיר ליטר חלב סויה ללא סוכר (האדום של אלפרו או הירוק של תנובה, העמיד).
בנפרד מערבבים בכוס מיץ מלימון שלם, או שניים אם הוא לא עסיסי במיוחד, עם מיץ רותחים בכמות שווה למיץ, ושופכים לסיר עם חלב הסויה. לא מערבבים, רק שופכים בפיזור לתוך הסיר.
מביאים לסף רתיחה, שמבעבע אבל עוד לא רוחש וגועש, מכבים את האש ומכסים את הסיר לחצי שעה בערך.
אחרי חצי שעה תראי שנוצרו גושים שנפרדים מנוזל די שקוף. אם הנוזל עדיין מאוד לבן זה אומר שהוא עוד לא התגבן מספיק ואפשר לטפטף פנימה עוד קצת מיץ לימון, לתת ערבוב קל מאוד, ממש רק להזיז את תוכן הסיר, ולכסות שוב לרבע שעה.
מסננים את תוכן הסיר לחיתול בד או גזה (אם גזה אז כדאי שתיים-שלוש שכבות) ונותנים לנוזלים לרדת. אני עוזרת להם לרדת עם כף ואפילו מרימה את הגזה ומוחצת קלות כדי לעזור לנוזלים לצאת. לא כדאי לסחוט יותר מדי כי את רוצה שיישארו קצת נוזלים כדי לעבד את הגבינה למרקם רך ולא דחוס מדי.
את מה שנוצר מעבירים לכלי ומעבדים עם בלנדר מוט (או רגיל) ביחד עם קצת מלח למרקם חלק ואחיד.
אני אוהבת להוסיף גם כף-שתיים של שמן קנולה, אבל זה לא הכרחי אם את מעדיפה כמה שפחות אחוזי שומן.
אפשר להוסיף לזה תיבול נוסף או להשאיר בטעם טבעי, זה טעים לדעתי גם ככה.
אבל אם את רוצה אפשר להוסיף למשל שום שמיר, פפריקה, עשבי תיבול אחרים, זיתים קצוצים, לימון וזעתר וכו'..

מעבירים לכלי, מצננים ומאחסנים במקרר בערך שבוע.
מדי פעם תראי שנוצרים קצת נוזלים בכלי, שנפרדו מהגבינה, זה בסדר פשוט תשפכי אותם, זה לא אומר שהגבינה התקלקלה (זה קורה גם עם מוצרי חלב-פרה הרבה פעמים).


http://tivonim-blog.co.il/גבינת-סויה-ביתית/
כאן יש מתכון לאותה גבינה בדיוק, עם תמונות והסברים מפורטים. שלבי ההכנה קצת יותר מדויקים ומסורבלים, בפועל לא צריך להוסיף את הלימון בכמה נגלות אבל זה עוזר לדייק בתהליך. לדעתי אחרי שעושים את זה פעם אחת אפשר לשים את הלימון בבת אחת בהתחלה ופשוט לתת יותר זמן למוצקים להפרד מהנוזלים אבל למי שלא בטוח, אפשר ללכת לפי המתכון המדויק.
במתכון השארתי את הגבינה במרקם גושי בשביל מלוי הבורקס, וגם סחטתי אותה מהנוזלים יותר, אבל בשביל הגבינה הרכה כדאי להשאיר יותר נוזלים.
 

awareness3

New member
מבינה אותך, מאוד...

מאז שאני טבעונית (כשנה), בדיקות הדם שלי מושלמות, התחושה הפיזית נפלאה, עור הפנים מדהים ו... עליתי 6 ק"ג

הרופאה אמרה לי שאין לי מה להתפלא, אני אוכלת רק פחממות

כרגע אני בתקופה ניסיונית
לחם רק פעם אחת ביום
מגשים של אנטיפסטי במקרר (כרובית, קישואים, פלפל פטריות וכו')
וצמצום טחינה וחומוס (שאני מכינה בבית, אבל עדיין משמינים)
שקיות של חסה/בייבי במקרר
צנצנת גדולה של רוטב לסלט שהכנתי שתספיק לשבוע+

והגדלתי את כמות הספורט


נראה...
 

nowonder

New member
ממליצה לך על הספר

"לאכול כדי לחיות" של גו'אל פורמן.
הספר מספק יסוד להבין איך לאכול אוכל טבעוני באופן מאוזן ובריא. וגם בסופו יש סידרת חינוך - שורה של תפריטים טבעוניים ברמות שונות של דיאטה שאת יכולה לאמץ.
 

vegetalien

New member
לפי מה שהצלחתי להבין מהשרשור הזה,

הדיאטה של ג'ואל פורמן לא מתאימה לפותחת השרשור. זה יהיה דכאון נוראי בשבילה (נראה לי).
 

nowonder

New member
למה?

יש כמה דברים שמאוד עוזרים לאנשים עם נטייה להשמנה.
קודם כל, הארוחות גדולות מאוד מאוד. רק לראות את גודל הקערות של האוכל, כבר משביע ומנחם.
שנית, התזונה שלו לא נמנעת מקטניות ופחממות, אבל מתמקדת באלו בעלות צפיפות קלורית גבוהה. זה אומר שגם נהנים מפחממה, וגם היא ממלאה יותר את הקיבה.
שלישית, הוא מלמד איך להוריד את תצרוכת השומנים, אלו שלא שמים לב אליהם ובתמורה לקבל את השומנים איפה שכן מרגישים וכן שווה "לשלם" עליהם.
ואחרון, התפריטים שלו מאוד מאוד מגוונים וכיפים.

בקיצור, אנ יעדיין ממליצה.
 

vegetalien

New member
את לא צריכה להמליץ לי,

אני ממילא כבר מיישם המון עקרונות משם (אוכל בעיקר ירקות).
אני יודע שהוא לא נמנע מקטניות ומ.. מה? "פחממות"? רגע, וקטניות מה זה, שומן? (קשה כ"כ להגיד דגנים או ירקות עמילניים?)
בכ"ז, המנטרה של ד"ר פורמן היא Salad is the main dish. בשבילי זה סבבה, ואני חי עם זה. אבל בשביל אחרים זה יכול להיות עינוי.
כיוון שמיד אחרי עצותי (ואם קראת אותן, ודאי הבנת שהשיטות האלה אינן זרות לי) הגיעה בקשה למתכון של גבינת סויה (מוצר עתיר שומן ומלח), אני יוצא מנקודת הנחה שהדיאטה של ד"ר פורמן לא תמצא חן בעיני פותחת השרשור.
 
אני באמת לא מסוגלת לחיות בעיקר על ירקות

מאוד אוהבת ירקות ומאז ומתמיד מכינה מהם שלל סלטים ותבשילים ומוקפצים, אבל לא יכולה לבסס את התזונה בעיקר על ירקות. לכן עם המוצרים מן החי זה היה קל, כי נוח ומשביע וטעים ומגוון לבסס את התזונה על שילובים של חלבונים מן החי וירקות. ככה חייתי שנים ושמרתי יפה ויציב על BMI 20.
כעת אין לי את הצד החלבוני ואני צריכה למצוא לו תחליף, שיהיה מצד אחד טעים ויאפשר גיוון ומצד אחד שיהיה בעל צפיפות קלורית נמוכה. כרגע אני בתחושה שאין דבר כזה, ושהכל בעיקר פחמימתי (או פמחממתי
) ולא חלבוני.
לכן גם ביקשתי הסבר לגבי הכנה של גבינה מסויה, כי אין לי כל קושי בהכנת סלטים ומוקפצים ומרקים - אני לא זקוקה למתכונים מסוג זה כי אני בשלנית טובה. הכנת גבינה מסויה - זה שטח חדש, זה לא מעיד שום דבר על האישיות שלי
.
אני לא רוצה מצד אחד להרוויח את היתרונות של התזונה הטבעונית, אבל מאידך להפסיד בעניין המשקל.
אז דבר ראשון - אני מורידה כמויות, כי כנראה שאי אפשר לאכול אותה כמות של קטניות+פחמימות כמו כמות של חבלון מן החי.
שנית אני מורידה באופן דרסטי את כמות האגוזים כי הם השתלבו לי כל כך טוב בכל מיני מנות וסלטים, שכנראה קצת הגזמתי איתם.
וכמו שחיפושית המליצה לי - אני משנה את היחס בין דגן לבין קטניה ובין ירקות לדגן.
דגנים אני אוכלת רק מלאים בכל מקרה.
נראה מה יגיד המשקל בעוד שבועיים-שלושה.
 

vegetalien

New member
רגע רגע,

קטניות זה גם בעיקר פחמימות.
לא, לא התכוונתי לאישיות, אלא לעובדה שאם אחרי מה שאמרתי לך בפוסט הקודם שאלת על גבינת סויה, הסקתי שדיאטת מזונות מלאים עם צפיפות קלורית נמוכה אינה כוס התה שלך. סליחה אם פגעתי, זה לא בכוונה רעה.

ושוב, אם את צריכה משהו חלבוני כבד, יש סייטן (או פתיתי סויה).
 
למעלה