שמירת שבת

guylev2

New member
שמירת שבת

קודם כל, אני רוצה להגיד שאני יהודי מאמין, אך לא שומר.. ולשאלה: המצאת החשמל (או לפחות שימושו בציבור) אינם בני יותר ממאה שנה. לכן לא ייתכן שחז"ל, או הרמב"ם, או כל גדול אחר בתורה מהעבר פסק כי אסור להשתמש בהם בשבת. אז מי כן פסק את זה? ולמה? ועוד שאלה בנושא: למה מותר להסתכל על הרמזור משנה צבע, מותר להסתכל על השעון אבל אסור להסתכל על הטלויזיה? תודה רבה

BaaMan

New member
ברשות הרב

בס"ד זה נכון מאוד שהרמב"ם וגם לא חז"ל לא ידעו על קיומו של החשמל(או אולי כן אך לא ידעו כיצד להשתמש בו) אבל היות ואנו לא קראים וגם אנו לא הופכים את התורה שבע"פ למשהו שלא ניתן לשינוי והולכים רק ע"פ המילים הפשוטות. אלא גם על פסקי הלכה מתקופות עברו חידשו גדולי ישרא-ל בהתאם לדורנו. ההלכה זה דבר גמיש מאוד אך כמובן שצריך לפעול בגדרים כלשהם ולא לחרוג יותר מדי אלא ע"פ מה שגדולי ישרא-ל יקבעו לנו בבחינת "ככל אשר יורוך" ולא כמו הרפורמים שממש שינו לגמרי. בקשר לשאלתך. רמזור זהו דבר שפועל באוטומט מסכים איתי? אם כן ברגע שאין פה פעולה של אדם זה בסדר(כמו שעון שבת שמכוון את האור/מזגן/כל דבר חשמלי אחר להדלק/להכבות ע"פ איך שאני מכוון את השעון) שעון בדומה לרמזור עובד בצורה אוטומטית ללא מגע יד אדם. אבל! כאשר אתה מדליק את הטלויזיה בשבת אתה גורם לזרימת אלקטרונים לאותו מקור שמושך אותם אליו וע"י גורם ליצירת דבר חדש , וזהו למעשה האיסור בגלל שיצרת דבר חדש אם טעיתי אני הקטן שמישהו יתקן אותי... בהצלחה

asaf2000

New member
אסור גם אם הדלקת לפני שבת

שהרי צוות הטלויזיה עובדים בשבת ואסור להנות מחילול שבת של יהודי. כמו כן נראה לי שזה גם עובדא דחול, הכוונה שזה לא כבוד שבת לראות טלויזיה. ואפילו אם אתה רואה ערוץ מחו"ל או וידאו יש בעיה של מראית עין שיראו אותך רואה טלויזיה ויחשדו בך ויבואו להדליק גם כן. וחשמל זה עובד אוטומטי ויש כאלה שבאמת מחמירים גם לא להשתמש בחשמל בשבת ומשתמשים בגנרטור.

guylev2

New member
וגנרטור זה לא חשמל?

נראה לי דיי סלקטיבי הקטע הזה- רמזור ושעון זה הכרחי, אז מותר, אפשר להסתדר בלי טלויזיה - אז אסור?

guylev2

New member
לא הבנת כל כך...

את הדוגמה של הרמזור.... נגיד שאני מדליק את הטלויזיה לפני כניסת השבת, כמו הרמזור, ואז בעצם היא פועלת לבד, ומדי פעם אני פשוט מתיישב וצופה בה (אין צורך להדליק אותה, ואני לא מעביר ערוצים וכו'). מה הבעיה במקרה כזה?

בת יפתח

New member
אבל ככה תפספס את כל הפואנטה

שביום השבת . נגיד שאתה צודק ולראות טלוויזיה שהודלקה לפני כניסת השבת זה כמו להסתכל על רמזור. יום שבת הוא יום שבו אתה אמור לעזוב הכל ולהתרכז ברוחניות , בעבודת ה' ,במשפחה וכו'. ברגע שאתה צופה בטלוויזיה , אז אתה בעצם מגביל את שאר הדברים. למשל מהפן המשפחתי, זה שכולם יושבים ובוהים בקופסא, זה לא כל כך תורם, במיוחד אם הם יריבו על השלט. תסכים איתי שפעילות משפחתית משותפת זה לא אולפן שישי ( בכלל חדשות בשבת ) לעומת זאת ללכת ביחד לבית הכנסת ואחר כך לעשות סיבוב קטן בשכונה -כן. כאשר משתמשים ברמזור, אז הוא לא מגביל אותך בשום מובן. הטלוויזיה היא מכשיר בידור יותר מאשר היא מכשיר שעובד על חשמל. רמזור\שעון לא. צריך גם לחשוב על הרעיון היפה שעומד מאחורי האיסור, אחרי הכל הוא רק לטובתך. אף אחד לא מקיים מצוות מתוך מזוכיסטיות.

asaf2000

New member
לא נראה לי

הרי טלויזיה זה גם עונג שבת למה שיהיה אסור? ההסבר הוא כי כשאתה רואה טלויזיה אתה נהנה מחילול שבת של יהודים שעובדים בשבת וזה אסור.

בת יפתח

New member
אז תראה CNN

או אלג'זירה . אני בספק אם יש יהודים שעובדים שם. כמו שאמרתי קודם, טלוויזיה זה לא עונג שבת כי כולם יושבים ובוהים במכשיר וככה הם מפספסים את כל מהות השבת היפה. מה גם שאם רואים חדשות למשל , אז מתעצבנים ומתחילים להתעסק בכל הגועל נפש של הפוליטיקה , ושוב , מהות השבת מתקלקלת.

BaaMan

New member
יש פסוק בישעיה שאומר

בס"ד "וכבדתו מעשות דרכך ממצוא חפצך ודבר דבר" מעשות דרכיך- לא יהיו דרכיך כמו חול טלויזיה וכד' כרגע זה החלק בפסוק שמעניין אותנו אם תרצה פירוש על החלק השני של הפסוק אז אני אשתדל לכתוב

הפוסקים בדורות האחרונים.....

נאלצים להתמודד עם הקדמה, ולנסות להבין ולהתאים עם מה שכתוב בתורה. בניגוד למה שנראה לכאורה כאילו הדלקת חשמל בשבת הינה אסורה משום "מבעיר אש", הרי שהאמת היא, שהדלקת חשמל נאסרה בשבת משום "בונה", שכן ע"י הפעלת המתג נבנה מעגל חשמלי. ברכה והצלחה.

למעלה