שמנים מזוקקים

שרי30

New member
שמנים מזוקקים

מה ההבדל בין שמנים מזוקקים ללא מזוקקים? ואיזה סוג מהם מוכרים בארץ?
 

נורקס

New member
ההבדל בין שמן מזוקק ושמן לא מזוקק

שמן מזוקק הוא שמן שמופק מצמחים ע"י תהליך של זיקוק (כבישה חמה) כלומר חימום בטמפרטורה של כ-360 מעלות. החימום הגבוה הורס את כל הויטמינים שיש בצמח.ולראייה כל השמנים בכבישה קרה הם בעלי טעם,ריח וצבע דומים. אכילה מרובה של שמנים מזוקקים יוצרת לטווח ארוך פגיעה בקרום התא (שמורכב משומן) כולל פגיעה במיאלין שהוא הקרום שעוטף את תאי העצב.החלשות קרומי התאים חושפת את גרעין התא לפגיעות שונות (כמו שיבוש ב-DNA כלומר: סרטן). שמנים מזוקקים הם השמנים הזולים שנמכרים בסופר: שמן סויה,תירס,קנולה,חריע וכו' שמן לא מזוקק הוא שמן שמופק מצמחים ע"י תהליך של כבישה קרה בטמפרטורה של עד 60 מעלות.כך הערכים התזונתיים שבצמח נשמרים ולכן שמנים בכבישה קרה הם בריאים ומזינים.ניתן לראות הבדל בצבעים וכשטועמים שמנים בכבישה קרה מרגישים את הטעם של הצמח שממנו הופקו.שמן הזית הוא השמן בכבישה קרה הנפוץ ביותר במחוזותינו. יחסית לשמנים האחרים בכבישה קרה הוא גם מתקלקל פחות מהר כשהוא בא במגע עם אויר או בחום. ההמלצה היא להמנע לגמרי משמנים מזוקקים ולצרוך רק שמנים בכבישה קרה. כמו כן רצוי לא לחמם את השמן בטמפרטורה גבוהה מידי וזמן רב מידי כי אז הוא יהפוך לשמן מזוקק. אפשר להשתמש בו להקפצה למשל (כמו בבישול הסיני) ואז החשיפה לחום היא קצרה. באופן כללי רצוי לבשל ללא שמן ואז בגמר הבישול להוסיף מעט שמן בכבישה קרה (כמו שמן זית)
 

נורקס

New member
במשפט הראשון הכוונה כמובן לשמנים

בכבישה חמה ולא קרה שהם בעלי טעם,צבע וריח זהה
 

שרי30

New member
תודה על התשובה ועוד שאלה

הי נורקס תודה רבה על תשובתך המפורטת. ראיתי שיש שמנים בכבישה קרה לא מזוקקים (cold preesed unrefined) אך גם שמנים בכבישה קרה מזוקקים (cold pressed refined). איך את מסבירה את זה? כי בהסבר שלך לא מזוקק/כבישה קרה הם אותו דבר, ואילו אני מבינה שכבישה קרה/חמה זהו התהליך שבו מפיקים את השמן מהצמח ואילו זיקוק זהו תהליך שמבצעים לאחר מכן להוצאת ריחות. כלומר לא מדובר על אותו דבר. בהחלט ראיתי כבר שמן זית בכבישה קרה מזוקק! להלן הסבר שקיבלתי ממישהי בארה"ב: Cold pressed and expeller pressed refer to the extraction method. Refined, unrefined, and partially refined refer to what happens after the oil is extracted; if it goes through any additional processes. So yes, an oil can be cold pressed but refined
 

נורקס

New member
לא נתקלתי בשמן מזוקק בכבישה קרה

האם תוכלי לציין את שם שמן הזית שנתקלת בו. אם אי אפשר בפורום אשמח לקבל את שם החברה במסר כי אני אשית לא נתקלתי בשמן בכבישה קרה שהוא מזוקק כי עצם פעולת הזיקוק היא חימום השמן אז זה לא כ"כ מסתדר לי
 

שרי30

New member
לא זכור לי הסוג

זה היה שמן ספרדי, נדמה לי. אבל השאלה היא אם זיקוק=כבישה. לדעתי לא, לדעתי מדובר על שתי פעולות שונות.
 

נורקס

New member
זיקוק הוא תהליך בו

מתבצעת הפרדה של החומרים השונים ע"י רתיחה בטמפרטורות שונות. שמן זית מזוכך הוא שמן זית שזוקק ודרגת החומציות בו עלתה על 3% (כלומר השמן התחמצן-התקלקל) ולאחר מכן בתהליך כימי כלשהו דרגת החומציות הורדה מתחת ל-3%. בכל מקרה זהו שמן שאינו מומלץ למאכל. שמן הזית המומלץ ביותר הוא שמן זית כתית מעולה- Extra Virgin לאחר מכן שמן זית כתית משובח-Fine Virgin ולבסוף שמן זית כתית- Current Virgin . השמנים מדורגים לפי רמת החומציות שלהם. שמן זית ראוי למאכל בדרגת חומציות של עד 3% ככל שהדרגה נמוכה כך השמן משובח. כאמור שמן מזוכך או מזוקק הוא שמן זית שרמת חומציותו עברה את ה-3% אך באמצעים כימיים הורדה שוב מתחת ל-3%. מקווה שעזרתי
 
למעלה