שמעתי משפטים יפים השבוע

שמעתי משפטים יפים השבוע

וחשבתי לכתוב אותם כאן ולראות מה תאמרו. אני אתחיל מראשון, לאו דווקא בסדר כרונולוגי: "אל תיתן למי שאתה לעמוד בדרכו של מי שתוכל להיות". עבורי זה מאוד נכון, משקף בי קונפליקטים עמוקים.

Gilliana

New member
זה לאו דווקא משפט חיובי

האם אדם בעל מוסר גבוה וחוש צדק מפותח למשל, צריך להתעלם מהם על מנת להתקדם בדרגה ולהפוך למנכ"ל בחברה גדולה? סתם דוגמה, אבל אני דווקא רואה במשפט הזה את חצי הכוס הריקה.

0Pandemonium0

New member
אפשר להסתכל עליו לשני הכיוונים.

כאשר מדובר ב"ירידת מדרגה" מבחינה מוסרית, אז המשפט הזה הוא טעות גדולה, לדעתי. אבל אם מדובר דווקא ב"עליית מדרגה"-אדם עצלן במיוחד בעל פוטנציאל אדיר, למשל, אז כדאי להסתכל על המשפט הזה בצורה חיובית.

Free Smile

New member
האמת שזה דווקא משפט חיובי

כי אין אמת ואין חיובי ושלילי יש רק את פרובו ואת המשפט הזה ואת האמת שהמשפט הזה מייצג עבור פרובו

undersun

New member
משפט לעניין

מי שאתה - המצב הנוכחי מי שתוכל להיות - הרצון ל.. בקיצור אל תתן לשום דבר להפריע לרצון שלך ל..

AnnabeI Lee

New member
יש הבדל בין יכולת לרצון

אבל נגיד. מה אם אתה רוצה להיות משהו שהוא לא מוסרי?

undersun

New member
הגבול יכול להיות מאוד דק

במקרה שהרצון חזק. כל אחד אדון לעצמו, אני רוצה להאמין שהשאיפה של הכלל היא לטובת הכלל, קורה שיש יוצאי דופן, אז אנחנו מגדירים אותם לא מוסריים, ולפעמים לא בצדק, הרי כל אחד שופט את העולם דרך העיניים שלו וההתניות שיש לו, המשפט בסופו של עניין מזכיר את "אין דבר העומד בפני הרצון".

Free Smile

New member
וואו מאיפה זה בא?

קצת מזכיר את המחשבה ש"ואהבת לרעך כמוך" זה משפט מסוכן כי אולי אתה אוהב לשרוף איברים בגוף שלך בחייאת!

AnnabeI Lee

New member
מבחינה פילוסופית זה טיעון מצויין.

איך אתה יכול לבסס מוסר על ההעדפות האישיות שלך? ואיתי מה בדיוק המקור להתנשאות הטריה הזו (לא מצאתי תרגום טוב יותר לrecent)?

זה כמו להגיד שהצו המוסרי של קנט

מסוכן. אבל חשוב להבחין שמדובר בהנחה שאמורה לכלול אנשים אחרים וראייה צרה לא עבוד במקרה כזה.

AnnabeI Lee

New member
לאיזה חלק בצו המוסרי אתה מתכוון?

יש את האוניברסליזציה - "מה אם כולם היו עושים את זה". אכן חלק די טיפשי, כי אם כולם היו עושים משהו מסויים העולם היה נופל. אם כולם היו רופאים, משהו שאני לא חושבת שקאנט היה מגדיר כמשהו לא מוסרי, התוצאה גם לא היתה יוצאת מי יודע כמה. לעומת זאת אם כולם היו "גנבים", הנורמה החברתית נגד גניבה היתה משתנה וכולם היו מקבלים את כל הצרכים שלהם, וגניבה לעומת זאת היא מעשה שיוגדר שאי-מוסרי. הכבוד לאוטונומיה והגיון ,לעומת זאת, הוא חלק מצויין בפילוסופיה שלו.

Free Smile

New member
לא כל כך ברורה לי השאלה

ולגמרי לא ברור לי מה שנרשם אחריה

AnnabeI Lee

New member
ב"אהבת לרעך כמוך"

או "אל תעשה לחברך מה ששנוא עלייך" אתה מנסה לתת הכוונה מוסרית שמתבססת על מה שהיית רוצה שיעשו בשבילך. ניקח דוגמא שלא מערבת שריפת איברים: נגיד שמישהו קרוב אליך נפטר. אני אישית מישהי שמתמודדת עם הדברים האלה בצורה מאוד יחידנית, אני כמעט ולא מדברת על מה שאני מרגישה וכ'ו. זו צורת ההתמודדות שלי. האם זה הגיוני שבגלל שאני מעדיפה שיעזבו אותי, אני לא אעזור לך להתמודד עם מה שעובר עליך (בהנחה שאתה מתמודד עם זה על ידי דיבור ותמיכה מאחרים)?

undersun

New member
זאת באמת הייתה הכוונה

"אהבת לרעך כמוך", זה משפט בעייתי.. מאחר ואהבה זה משהו מופשט וכל אחד יכול לתרגם אותו לפי ראות עיניו, עלול לקרות שאתה בטוח שאתה עושה משהו טוב למישהו והוא יקבל את זה הכי לא טוב בעולםם. יכולתי לחפור עוד 10 דפים בנושא, איך זה מתקשר אצלי לשיפוט, ולקבלה וכו.. ובקשר להודעה שלך אנבל, אנחנו די דומים בקטע הזה.. אבל, לפעמים כדאי להוציא החוצה דברים שרצים לנו בראש.. לא לכל אוזן, אבל בטוח שזה עוזר.

Free Smile

New member
הגיוני או לא - זה תלוי בצורת ההגיון

של מי שאנחנו מדברים עליו יתכן ואדם יחשוב לעצמו כי כפי שהוא היה רוצה להיעזב לנפשו במצב מסוים, אחרים גם הם היו מעדיפים להיעזב לנפשם, ואפשרי שלא. בואי נחזור לתחילת התת-שרשור בינינו. לי היה נראה שאת הבעת התנגדות לצד השלילי של המשפט שגיא הביא, לאפשרות שאדם רוצה להיות משהו לא מוסרי ומה שחוסם מבעדו זה מה שהוא כיום = מוסרי. הקשר בין הפוטנציאל הטמון בנו לבין הגדרתו כמוסרי או לא הוא מקביל בעיניי לקשר בין אדם שרוצה להתיחס לאחרים כפי שהיה רוצה שיתיחסו אליו לבין הוא היה רוצה שיתיחסו אליו בצורה שמתאימה לכלל. זה יתכן, זה אפשרי כל עוד אנחנו מתיחסים לזה
נגיד ויש מישהו שאומר לעצמו "אני רוצה להיות אלוף קראטה כדי להכניס לאנשים מכות" אז וואלה, בנאדם כזה אולי עדיף שלא ישמע "אתה יכול! אתה תצליח אם תרצה!" לפני שהוא יקבל טיפול פסיכיאטרי צריך להבין את המשמעות ואת הכוונה שלשמם נאמרים דברים, ונדמה לי שמי שאמר לגיא את המשפט הזה, ידע כי הוא לא ייקח את זה לצד הרע שבו
____ מעבר לכל הדיון הנפלא שמסתתר מאחורי המונח "מוסר"

AnnabeI Lee

New member
אבל אני בוחנת את המשפט, לא את מי

שהציג אותו בפורום. ברור שגיא לעולם לא יזיק לזבוב (
)...

Free Smile

New member
בוחנת את המשפט

לא ברור לי מאיזה/לאיזה כיוון את בוחנת את המשפט הסימפטי הזה אני רואה במשפט הזה חומר מועיל למחשבה, שאפשר להיעזר בו, שאפשר לקחת אותו, להשתמש בו כדי להבין טוב יותר את המקום שלנו, את המצב שלנו (למי שהמשפט מתאים כמובן)

למעלה