שמעתם על הנער שמעצבן את חברת MDK

שמעתם על הנער שמעצבן את חברת MDK

"זירת מלחמה צרכנית" - מאת: גילי סופר, פורסם ב- חיים ברשת, מגזין נענע, ב- 24/12/2002 כותרת משנה: "אדם אחד שנפגע מיחס של חברה יכול לנצל את האינטרנט ולעשות הרבה רעש, וגם לגרום הרבה נזק וכאב ראש לחברה. הנה סיפור על ילד בן 17 שהצליח לעצבן מאוד חברה גדולה למוצרי חשמל." מה דעתכם? הנער בדרך להסתבך בתביעה של החברה נגדו? היו כבר מקרים (בעולם) שחברות תבעו (או איימו בתביעה) גולשים על ביקורת שהשמיעו כנגדן. פה, לא מדובר רק על ביקורת במסגרת קבוצת דיון כלשהי, אלא באתר שבנה הנער (בנוסף על כל האימיילים שהוא שלח). הוא, אגב, טוען שהאתר לא יועד לפגוע בחברה, אלא לשתי מטרות אחרות: 1. לאסוף עדויות של אנשים נוספים שנפגעו מהחברה. 2. לספר על המקרה שלו (מעין שיתוף, דיווח). בארץ היה המקרה עם "פזית בניזרי", שנתבעה ע"י זוג פירסומאים, בשל ביקורת שכתבה על פרסומת שלהם. נדמה לי, ששמוליק שמחוני הלך הרבה יותר רחוק מאותה "פזית בניזרי", ולו אין אפילו את עלה התאנה של "ביקורת לגיטימית בעיתון."

מדוע עלה תאנה?

מדוע ביקורת לגיטימית בעיתון היא "עלה תאנה" בעינייך? ולמה את חושבת, שלמבקר בעיתון יש יותר זכויות מאשר למבקר ברשת? ובאשר לשאלתך: כיוון שהנושא תחת שיפוט (סוב יודיצה), לא ראוי, לדעתי, לדון בו כאן. הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

אמרתי "עלה תאנה",

כי "פזית בניזרי" לא זכתה להגנה של הגוף ("וואלה!") בו היא כתבה את הטור שלה. אולי טעיתי בבחירה של הביטוי, והיה יותר מתאים להגיד "עלה נידף"... זו לא אני שחושבת שלמבקר בעיתון יש יותר זכויות מלמבקר ברשת. פשוט, לעיתונאים יש (או אמורה להיות) הגנה של העיתון, ואת זה אין לגולש הפשוט ברשת. זו לא שאלה של זכויות, אלא של הגנות. וראה פה, ההודעה והשירשור הקטן אחריה.

פרסום ביקורת פרטית מול עיתונאית

אני ממש לא יודע אם החברה הזאת תתבע את המבקר. יש הבדל בין ביקורת עיתונאית לבין ביקורת של אדם פרטי. עיתונאי אמור לעבוד בכפוף לאיזושהיא אתיקה, שבין היתר כוללת חובה ליתן לצד המבוקר זכות תגובה. לצורך העניין, לא משנה עם העיתון עשוי מנייר או שהוא וירטואלי. לעומת זאת, הודעות בפורומים ניתנות לפרסום באנונימיות ולרוב לא מובאות לידיעת המבוקרים דבר היוצר מצב של חוסר איזון וחוסר הגינות. אני רואה כמעט מידי יום הודעות בסגנון "חב´ XXX גנבים" אילה הודעות שלדעתי מבחינה משפטית חובה למחוק אותן מהפורומים כדי לא להסתכן בתביעות לשון הרע.

למעלה