שמשון הגיבור?

Ragamala

New member
שמשון הגיבור?

שלום, אני בור מוחלט בסיפורי התנ"ך. יצא לי לקרוא שוב את שופטים פרקים י"ד עד ט"ז ולא כל כך ברור לי למה התחיל הסכסוך בין שמשון לפלשתים. בתחילה הוא התאהב בנערה פלשתית. אחר כך חד חידה והתערב עם באי המשתה שלא יענו עליה. כשענו (בעזרת אשתו שבגדה בו) הלך והיכה 30 איש על מנת לשלם את ההתערבות. לאחר מכן שרף את ערי הפלשתים בעזרת שועלים בוערים, וזה התדרדר למלחמה כוללת של הפלשתים נגד שמשון עד לקטרזיס שבהתאבדות. אני מסר את זה מבולבל וחסר, אבל זה מה שהבנתי. מישהו יכול לסדר לי את הסיפור בראש? בתודה מראש

shushu10

New member
צריך לקרוא כולה 4 פרקים כמה פעמים

ואז זה יותר פשוט מפשוט. בהצלחה

יוסי ר1

Active member
שמשון ופלישתים

מספיק פסוק אחד - שופטים פרק י'ד פסוק ד "ואביו ואמו לא ידעו כי מד' היא כי תואנה הוא מבקש מפלישתים, ובעת ההיא פלישתים מושלים בישראל". יש לזכור שהסיפור של שמשון מופיע בזמן השופטים, כשיש מלחמה מתמשכת בין פלישתים ושאר העממים ובין ישראל. שמשון אהב התחכמויות, ולכן חיפש כל פעם תואנה אחרת. בסופו של דבר, הוא נולד מראש על מנת להושיע את ישראל מהפלישתים.

שוחר1

New member
הרקע למאבק: מדיני

הפלשתים ועם ישראל ניהלו במשך תקופה ארוכה מלחמות. על השליטה בארץ ישראל. יותר מאוחר יש את הסיפור של דוד וגוליית, זוכר?? וכן המלך הראשון שאול נחלם עימם, ואף מת , יחד עם בניו, בקרב נגדם

Ragamala

New member
שאלתי היא לא על הרקע בלבד

אלא על הסיפור כולו. לאחר קריאה בלינק לויקיפידה הבנתי יותר. השפה התנ"כית פשוט משאירה אותי עם הרבה סימני שאלה בדרך כלל. ולאחר שהבנתי (מעט) את הסיפור יש לי שאלה אחרת: על פי פירוש הפשט, הסכסוך בין שמשון לפלישתים החל עקב הפרת הבטחת אביה של אהובתו. כלומר, אין כאן רקע מדיני אלא אישי! קראתי קצת פרשנויות אבל אני עדין לא מבין מדוע נהיה שופט? האם הסיבה היא שהוא הכה את הפלישתים?

usa2003

New member
נידרש לקרוא בין השורות ....

ולהבין בעיקר את הרקע לסיכסוך עם הפלישתים . 1- הפלישתים היו בעצם יוונים שגורשו מנחלתם סוג של פליטים מעמי יוון שלא מצאו להם נחלה באיים היוונים ( בעצם גורשו מנחלתם על ידי ערי המדינה היווניות )ואז פלשו דרך הים לתחומי ארץ ישראל . 2.ברור שהיה מאבק תמידי בין שבטי ישראל לפולשים שהתנחלו ושיעבדו את הישראלים כדי שיהיו העבדים שלהם. 3. על רקע זה הייתה מושתת כל תקופת השופטים , כלומר התקפה פלישתית ---> התושבים הישראלים מתארגנים ומוצאים איזה מתנדב ( שופט) שיציל אותם מהפלישתים עד שהעסק נירגע ומצליח וחוזר חלילה . בנוסף ברור מכאן כי המלוכה בישראל צמחה בגלל האיום החיצוני על הקיום הפיזי של העם בנחלתו . אחרי כל המלחמות הרבות מול הפלישתים העם בהסכמת הנביא מגיעים להחלטה כי נידרשת מלוכה ובעיקר צבא סדיר ולא צבא מזדמן(שופטים ) . 4. שימשון השופט משבט דן - כידוע השבש שסבל הכי קשה מהפלישתים ובעצם כל הנחלה שלו ניכבשה על ידי הפלישתים ולכן נדד מאיזור גוש דן של היום לצפון הארץ תל דן , נחל הדן .... 5. דרך פעולתו של שמשון חריגה . עד כמה שאני מבין מדובר כאן בעצם במלחמת יחיד מול הפלישתים . אולי מנסה הוא לסגור איתם חשבון על רקע מוצאו השבטי ( שבט דן ) 6. שיטת הפעולה של שימשון היא על ידי התחברות לתוך הפלישתים כלומר להתחתן עם נשים פלישתיות ודרכם לבצע את פעולות הנקמה . שמשון בעצם חודר לתוך הפלישתים עצמם והוא חלק מהם רק שהוא פועל כנגדם. 7. מדוע ואיך ניהיה שופט ---> על פי הסיפור אימו כשהרתה ידעה כי הוא יהיה כזה ובעצם גידלו אותו כדי שיבצע את מה שעשה . בניגוד לשופטים אחרים שהעם ביקש מהם להנהיגם בעת צרה . שימשון נולד עם המסר של הנקמה בפלישתים ואולי שוב מכיוון שהוא משבט דן . מקווה שעזרתי ....

Ragamala

New member
מעולה! תודה

אם לא אכפת לך, אשמח לשמוע עוד על התקופה מבחינה היסטורית ועל חלוקת ספרי ההמשך לתקופות. חסר לי ההקשר ההיסטורי לסיפורי התנ"ך וכיוון שאת השפה התנ"כית אני מבין בקושי, כל מידע יוסיף לי המון. אם אי אפשר בפורום, אז אולי אם תפנה אותי למאמרים בנושא בתודה מראש

למעלה