שני הסנט שלי- האי היקום וכל השאר
דוגרי בהתחלה הסוף אכזב אותי- כפיתרון לסדרת מתח הוא לא אידיאלי אבל כסוף לסדרה שדנה לכל אורכה על הגבול הדק בין מה שאנחנו מחשיבים אמונה למה שאנחנו מחשיבים מדע וגם על מה אנשים יעשו בשם משהו שהם מאמינים בו – זה סיום ראוי ביותר קודם כל, לדעתי אין ספק שהאי אמיתי – התשובה ל"מהו האי" לדעתי מדהימה בפשטותה הוא פשוט אי- אי שהייחוד שלו טמון במשאב המיוחד שעליו – החומר האלקטרו מגנטי. כמו שבחלק מהמקומות יש נפט או גז והאדם רתם אותו לצרכיו כך באי יש משאב חדשני בעל פוטנציאל לרתימה לצרכינו (בין היתר צרכינו לנוע בזמן ובמרחב
) בנוסף, גם לפני אלפי שנים בלי התערבות אדם- מאגר האלקטרומגנטיות גורם לתופעות משונות הניכרות לעין. הסיפור של הסדרה הוא הסיפור של כל מיני קבוצות אנשים שמגיעים לאי. ועוסק בין היתר או אולי בעיקר בטבע האנושי מדי פעם היו מגיעים אנשים וכדרכם של אנשים חלק מהם רצו לחקור את העניין באופן מדעי (האיש השחור ואנשיו, דארמה מאוחר יותר ) לפעמים גרמו בכך לעוד יותר תופעות משונות (דובי קוטב) והיו את האנשים שחשבו שכל דבר מיוחד מקורו ודאי באלוהות כלשהי- כל אנשי האמונה למיניהם (שומרי האי לדורותיהם, המצרים רוב הסיכויים וגם ג'ון לוק) יש אנשים שיראו תופעה מוזרה וירצו לחקור איך זה קורה ולשחזר את האפקט ויש אנשים שיקומו מכסא גלגלים ויהיו בטוחים שאלוהים או הרב רנטגן או ג'ייקוב בחר אותם. תחשבו על זה- שרוב המוצרים שיש לנו היום שפועלים על חשמל (משאב במקור שגילינו דרך הטבע) היו נראים לכל אחד מתקופות קדומות כ"קסם" לא פחות מקפיצות בזמן או ריפוי ספונטני. גם זרם חשמלי בדיפיבלוטור "מחזיר אנשים לחיים" עדיין יש דרך מדעית להבין אותו. זה שלא הסבירו לנו על האי מה זה בדיוק האור- לא אומר שזה לא משאב טבעי לגמרי. זה הקונפליקט המרכזי של הסדרה לדעתי, ולא רק שזה היה הויכוח בתוך הסדרה - זה היה גם הויכוח בין המעריצים של הסדרה ומכאן גדולתה. הסדרה אעפס, תיעתעה בנו בכוונה בקטע הזה- כל פעם שחשבנו שמישהו הוא אלוהים/השטן/אל מצרי - בסוף גילינו שהוא סתם עוד בנאדם שמקבל פקודות ממישהו אחר/מתחזה לאלוהים/לא יודע פאקינג כלום (זה קרה עם בן, עם ריצארד עם ג'ייקוב) כאן אני כבר הייתי בטוחה שהמסר של הסדרה הוא- אין אלוהים, כל מי שטוען שהוא יודע מה ה”מטרה המקודשת” או מוטעה ע”י מישהו אחר או מדמיין או בעל שיגעון גדלות אבל- בסוף הסדרה כן מכריעה בנושא ואומרת שלמרות שכן קיים גם עולם הבא, אבל הוא לא קשור לעולם הרגיל של האי (שבו אכן קרו כל החוויות) ושבעולם הבא הזה חברים ומאהבים מתאחדים ללא קשר לדתם ואם האמינו או לא בדרכו של ג'ייקוב. כל אחד זוכה לכפרה. (ומחזק את זה סמלי כל הדתות מאחורי כריסטיאן בסצנה בכנסייה) בנוסף כל הסצנה עם הרלי שמחליף את ג'יי'קוב ובן שמחליף את ריצ'ארד והדיבור על כך שהדרך שבה ג'ייקוב (כזכור אימפולסיבי ואלים מילדותו) שלט באי אינה האידיאלית או ההכרחית. נראה כי הרלי ובן מעכשיו שולטים בצורה "נחמדה" יותר (בלי רשימות, הריגת מתנגדים ואיסורים שרירותיים על ירידה מהאי)- ייתכן שהמסר של הסדרה הוא- אם אתה כבר מאמין באלוהים או אם אתה בעמדת פיקוד לפחות תהיה נחמד בקשר לזה
והדמות של בן מלמדת אותנו שמי שהולך באמונה עיוורת גם יכול להדרדר להמון אכזריות. משמעות המספרים- מתמטיקה גם היא מסמלת שילוב בין מדע לפילוסופיה. לא סתם רבים מהמתמטיקאים הגדולים משתגעים ויש שמשערים שהם מגיעים לאיזו "הארה". המספרים הם סמליות לזה שהכל רנדומלי אבל אם אתה מאמין- שום דבר לא רנדומלי גם לא זכייה בלוטו. בקיצור האי אמיתי- קסום או לא זה עניין של אינטרפרטציה אבל צריך תמיד להשתמש גם בראש וגם בלב ששופטים כל דבר היום שיש מלא עובדי בהייטק (מדע) שמחלטרים כמטפלים ניו אייג'יים וכו' הגבול לא ברור. נראה לי שהמסר של היוצרים הוא אולי יש קשר לעולם הבא אולי יש דבר כזה אנשים רגישים יותר שמדברים עם מתים כמו מיילס או הרלי (למרות שאני אישית אתאיסטית מוחלטת והם לא שכנעו אותי ) ואולי לא לכל דבר בחיים יש הסבר עדיין לא צריך אוטומטית להקשיב לכל איש "דת" גם אם הוא לכאורה עושה "ניסים" כי אז תגמור כמו בן או לוק מרומה ומסכן וגם לא צריך להתנגד לכל מחקר ושימוש במשאבי הטבע רק כדי לא "לעצבן את האי" (=כדו"א?) כפי שלמדנו מסופו הטרגי של האיש בשחור שרק רצה לגלות את הכוח של האי ונרצח מצד שני אסור להיות חמדנים עם המשאבים של העולם - אולי טיפה מסר ירוק שמתאים לתקופתינו. בגדול נהנתי מהסדרה ונהנתי מפרק הסיום, הייתי רוצה יותר תשובות אבל המסר כפי שתפסתי אותו זה מה שפירטתי בהודעה וזה די מספק.
דוגרי בהתחלה הסוף אכזב אותי- כפיתרון לסדרת מתח הוא לא אידיאלי אבל כסוף לסדרה שדנה לכל אורכה על הגבול הדק בין מה שאנחנו מחשיבים אמונה למה שאנחנו מחשיבים מדע וגם על מה אנשים יעשו בשם משהו שהם מאמינים בו – זה סיום ראוי ביותר קודם כל, לדעתי אין ספק שהאי אמיתי – התשובה ל"מהו האי" לדעתי מדהימה בפשטותה הוא פשוט אי- אי שהייחוד שלו טמון במשאב המיוחד שעליו – החומר האלקטרו מגנטי. כמו שבחלק מהמקומות יש נפט או גז והאדם רתם אותו לצרכיו כך באי יש משאב חדשני בעל פוטנציאל לרתימה לצרכינו (בין היתר צרכינו לנוע בזמן ובמרחב