שפות יחודיות

שפות יחודיות

בכל איזור גיאוגרפי קיים מיעוט או עם כלשהו שדובר שפה שונה מבני המקום. באירופה המקרה מאוד נפוץ. לדוגמא: פינלנד אשר שוכנת לצד רוסיה ולצד מדינות סקנדינביות מדברת שפה שאיננה קשורה או דומה לשכנותיה. למרות שאסטונית היא שפה מקורבת לפינית - שנים רבות תושבי אסטוניה אולצו לדבר רוסית. שפות יחודיות שונות: רומאנש (אמנם איננה שפה שאינה קרובה לשפת השכנים) יחודית ומיעוט מדבר אותה בשוויץ. ארמית בתוך סוריה.
 

מור ד

New member
גם הונגרית!! שפות שמוצאן מהודו!!!!

ולגבי רומאנש יש בה שורשים לטינים כמו לשפות סביבה!!! חוצמזה שיש כ-ל כ-ך ה-ר-ב-ה ה-ש-פ-ע-ה על שפות קטנות שפשוט בעעעעעעע!!!!!!!!!!! תראה כמה מילים בשבדית תמצא בסלנג הפיני וכמה גרמנית יש ברומאנש (_גרמנית היא המדוברת שבשפות שוויץ)
 
מור.. מאז ומתמיד שפות השפיעו

אחת על השנייה - גם שפות גדולות על קטנות וגם שפות קטנות על גדולות. אפילו באנגלית יש כמה מילים שחדרו מעברית - בעיקר מילים הקשורות לדת. דוגמא מובהקת: Sabbatical כמילה למקומות שלא פתוחים בשבת/ יום ראשון. מקומות שכן פתוחים בשבת או בראשון נקראים Non Sabbatical. המקור הוא מהמילה העברית שבת. יש אפילו מילים בערבית שחדרו לשפה האנגלית. זה משום שהבריטים שהו כאן שנים רבות ואימצו מספר מילים מערבית. אמנם אנחנו לא בקיאים ברזי השפה השבדית אבל אני בטוח שיש גם כמה מילים מפינית שחדרו לשפה השבדית. שבדיה המדינה הגדולה והרעה שניסתה להתלבש על פינלנד מספר לא מבוטל של פעמים בהיסטוריה אכן הצליחה להחדיר הרבה תרבות שבדית לפינלנד. הפינים לומדים גם שבדית בביה"ס כשפה שנייה חובה. מה שיאמר על הפינית וההונגרית והאסטונית הוא שהן אכן יחודיות. ומוזר איך רק שם נוצרו השפות הללו בלי רצץ גיאוגרפי ניכר, אלא מקוטע לחלוטין.
 

Aldaris

New member
יוונית

גם כן יוצאת דופן משכנותיה...ובכלל היא לא שייכת לאף משפחת שפות... אבל מה שבטוח הוא שיש השפעה תורכית על היוונית המודרנית, בהמון מילים, למשל- המילה Klouvi...שיש לה גם דימיון למילה בעברית בעלת אותה משמעות בדיוק- כלוב!
 
יוונית כשפה בפני עצמה

יוונית היא אכן שפה בפני עצמה, אך מכיוון שאינני יודע מה המקור של היוונית אשמח אם תחדדי לנו קצת לגבי השפה והאם בעבר היו שפות אחרות שהיו דומים ליוונית. בכל מקרה יוונית היא שפה שהשפיעה ועדיין משפיעה על כל תחומי החיים - משום שיוון בעבר היתה אימפריה בדומה לארה"ב של היום ואולי אף יותר. הרבה מונחים חדרו לשפתנו מיוונית ובעיקר מדובר בשימוש ביוונית בתחומים אקדמאים כגון פילוסופיה, אומנות, ארכיטקטורה, וגם מדעי הרפואה והכימיה. במידה ויש מידע על השפה היוונית, התפתחותה והמשפחה אליה היא שייכת ברשת - אשמח אם תפרטי לנו או שתצרפי קישור להודעה.
 

Aldaris

New member
אני לא יכול לחדד יותר מידי...

אבל אני רק יודע שיש מלא מילים שממש דומות לעברית, ולא ממש ברור מי השפיע על מי, כי גם יוונית וגם עברית שתיהן עתיקות...ולא ברור ממתי העברית נשמעה כמו היום...למשל- שבת - savvato ובטח שעוד מילים...וגם הכתב, יש אותיות שהן פשוט זהות...
 
למיטב ידיעתי ותקנו אותי אם אני טועה

הכתב הרוסי הושפע בחלקו מהכתב היווני. גם בגלל שיוכה של הכנסייה הרוסית לזרם הנצרות האורתודוכסי יווני. האות ברוסית "ש" דומה מאוד ל-"ש" שלנו ואני מניח שיש כאן אנשים עם פונט רוסי שבשמחה ידגימו לנו את ה-"ש" הרוסית.
 

Aldaris

New member
השפעה יוונית על הכתב העברי, או ההפך

יש אותיות ביוונית כמו:דלתא-δ שנראית בדיוק כמו ל בכתיב, או למדא λ, שמזכירה את האות ג, ψ שגם קצת מזכירה ש' ו π שאני לא צריך לספר לכם מה היא מזכירה...
 

איליה.

New member
יוונית שייכת למשפחה ההודו-אירופית

אמנם אין שפות שקרובות אליה מאד, אבל כל השפות ההודו-אירופיות הן קרובות משפחה של היוונית.
 

איליה.

New member
השפעת סוגי הכתב זה על זה

ההשפעה הולכת בצורה הבאה: 1. הכתב היווני נוצר מהעברי. 2. הכתב הלטיני נוצר מהיווני. 3. הכתב הקירילי (הרוסי) נוצר מהיווני. אין לי ידע מפורט לגבי שתי ההשפעות הראשונות, אבל לגבי הכתב הקירילי - הוא נוצר ע"י שני נזירים Kirill (מכאן השם של הכתב) ו-Mefodiy בסוף המאה ה-9. עד כמה שידוע לי, בולגריה נחשבת למולדת הכתב הקירילי. קיריל ומפודי ביססו את הכתב החדש על הכתב היווני, שבו היו כתובים כתבי הקודש האורתודוכסיים, והמציאו על בסיס הכתב היווני כתב שיתאים לשפה הסלאבית. לאחר מכן הם תרגמו את כתבי הקודש מיוונית לסלאבית. הכתב הרוסי בן זמננו הוא אבולוציה של הכתב הקירילי. לגבי יצירת הכתב היווני מהכתב העברי, אם משווים טוב את שמות האותיות, שמים לב שהיוונים לקחו את כל האלף-בית העברי לפי הסדר, פרט לכמה אותיות שהם לא היו צריכים (כגון ו', צ'), ולאחר מכן הוסיפו בסוף האלף-בית חמש אותיות נוספות: אִיפסילון, פִי, חִי, פּסי ואומגה.
 

Nomaed Dominus

New member
הכתב היווני לא בא דווקא מעברית.

הוא בא מהפיניקית, שהם עוד עם כנעני בזמנו, כמו שהעברים. אגב, הכתב הכנעני מבוסס על ההרוגליפים המיצריים העתיקים, בצורה מאוד מופשטת. אני אחפש איזה אתר שמדגים את האבולוציה. מעניין. גם ה-פות'ארק העתיק (Elder Futhark) מבוסס איכשהו על הכתב הלטיני, למרות שלא מצאו קשר יותר מדי הדוק, חוץ מכמה אותיות בודדות כמו Fehu, Tyr, Raidho, וכו'. וחזרה לנושא, השפה האטרוסקית היתה שונה מכל השפות באיזור, ולא היתה קשורה לשום קבוצה מוכרת עד היום אפילו אאל"ט. חוץ מזה, הא"ב האטרוסקי שהתפתח מהא"ב היווני, היה המקור לא"ב הלטיני. ועוד קישור לאתר מצויין: http://www.omniglot.com
 

python 4

New member
יש לי שאלה -

מי קבע את סדר האלף-בית ולמה זה מסודר ככה?
 

Nomaed Dominus

New member
אני חושב שזאת שאלה שאין עליה תשובה

אני חושב שזאת שאלה שאין עליה תשובה חד משמעית. בשפות השמיות, שהן די המקור לא"ב הלטיני בדרך זו או אחרת, היו 2 סדרי א"ב. היה את הכנעני, כמו עברית ופיניקית, שזה א-ב-ג-ד-ה-ו-ז-ח...וכו'. והיה את הערבית, ששם זה שונה. לפני מה שאני זוכר, אף אחד לא יודע בדיוק למה הסדר, איך ומה. אאל"ט, הסדר הנפוץ הכנעני, בכלל איכשהו בא ממצרית עתיקה כאשר המציאו את הא"ב שחלקו מוכר לנו היום כעברית (והוא מבוסס אאל"ט או שמבחינה פונטית, או מבחינת משמעות אותיות על ההירוגליפים המצריים - בצורה מופשטת)
 

איליה.

New member
לגבי שבת

המלה "שבת" נכנסה לשפות רבות באירופה. ההשפעה היא כנראה דרך התנ"ך שהוא ספר קדוש גם בשביל הנוצרים. ברוסית שבת = subbota, בספרדית sábado, ובאנגלית קיימת המלה sabbatical שפירושה שבתון. (אם מישהו יכול לפרט יותר, זה יהיה נחמד)
 
למעלה