שרשור שאלות לפסיכולוגית התפתחותית

שרשור שאלות לפסיכולוגית התפתחותית

שלום לכולם, לצערי נבצר ממני לקחת חלק פעיל בפורום בשבועיים האחרונים. נכון לעכשיו,אפתח שרשור שאלות בכל יום ה', שייענו במהלך סוף השבוע. אפשר לשרשר שאלות רלוונטיות להודעה זו. שרית ארביב ימיני.
 

ooochy

New member
מעבר לחיים בארה"ב

שלום לך ותודה מראש על תשומת הלב, אנחנו משפחה קטנה של זוג הורים וילד בן שנתיים כמעט (עוד חודש) ויש לנו כלבה. אנחנו עוברים בעוד שלושה חודשים לארה"ב לכמה שנים, ניפרד מהכלבה בערך באמצע פברואר ובתחילת אפריל מכל המשפחה המורחבת (סבתות / סבים ובני דודים) שהוא מאוד אוהב. אשמח לשמוע הצעות והמלצות איך להכין אותו לפרידות הרבות שמחכות לנו ולמעבר בכלל.... בנוסף, היום הוא במסגרת משפחתון של ארבעה ילדים, בארהב אנחנו מתכננים להכניס אותו לגן גדול יותר עם מספר כיתות גיל, ככל הנראה הוא יישאר איתי תקופה בבית (שבועיים-חודש, אני בנטייה לחודש אשמח לשמוע דעתך) ואז נתחיל להיכנס לגן. האם את צופה קושי מסוים? האם היית ממליצה לנו משהו אחר שאולי לא חשבנו עליו? הבן שלנו הוא מאוד רגיש למעברים ושינויים. אשמח לכל קצה חוט, וגם אם חומר קריאה בנושא - אשמח להפניות. שוב תודה וסופשבוע נעים
 
אנחנו עשינו מעבר דומה

לפני שש שנים. הילדים היו אז בני 7 וכמעט שלוש. אולי אוכל לתת כמה עצות אמא, לא כאשת מקצוע. לאן אתם עוברים?
 
מעבר לארה"ב

ooochy שלום, אין ספק שהשינוי שאתם עומדים לעשות הוא שינוי משמעותי ביותר בעבורכם ובעבור בנכם. מדובר בשינוי כולל של סביבת החיים, השפה, התרבות ובכלל. עם זאת, הגורמים החשובים ביותר בעבור בנכם (אתם) נשארים עמו, כדי לתווך בעבורו ולסייע לו לעבור את התהליך הלא פשוט (אך בהחלט אפשרי) הזה. בשלב ראשון, הייתי מציעה לכם לנסות ולברר כמה שיותר פרטים על חייכם החדשים בארה"ב, על מנת שתוכלו לפרוש בפני בנכם תמונה כמה שיותר מפורטת על העתיד להתרחש. הייתי מציעה שתבנו סיפור בסיסי אודות המעבר, אשר בשלב זה יהיה מצומצם יחסית, כדי לא להעמיס וככל שיתקרב רגע המעבר עצמו תוכלו בהדרגה ובעדינות להוסיף לו עוד פרטים ולבנות אותו מעט יותר.ב"סיפור" הייתי מכניסה את העובדות הבסיסיות ומומלץ מאד לתת מקום גם לרגשות אפשריים בנושא. מאד חשוב לא לנסות ולהפוך את התמונה לורודה מדי ("ניסע לאמריקה במטוס ונקנה מתנות ויהיה נורא כיף"....)אלא לספר גם על זה שניפרד מסבא ומסבתא ומהכלבה ויהיה לנו קצת עצוב ונתגעגע. כשנגור שם בהתחלה לא כל כך נכיר אבל לאט לאט יהיו לנו חברים בבית החדש וכו'. חשוב למצוא את האיזון ולתת תמונה ריאלית, כאמור לא ורודה אך גם לא פסימית מדי. יש לחזור ולטפטף את העובדות, יחד עם חיזוקים והרגעה - "אמא ואבא תמיד אתך ותמיד שומרים עליך", "יהיה לנו עצוב להיפרד מכולם, אבל אנחנו נבוא לבקר והם יבקרו אותנו וכו'". חשוב, במהלך התהליך הזה לתת גם לעצמכם לגיטימציה לחוות עצב או געגוע וכדאי גם להראות זאת לילד, אם כי בעוצמה מרוככת ובדרך שיוכל לתפוש. המלצה נוספת שלי היא להכין מראש תיק קטן לילד ובו דברים שהוא קשור אליהם במיוחד ורוצה שיהיו זמינים עבורו (ולא במזוודות) גם בדרך ובמיוחד בהגעה הראשונית לביתכם החדש (בובה, צעצועים מיוחדים, מצעים שמכיר ויעזרו לו להרגיש בבית וכו'). לנסות ולהנהיג שגרה מוכרת מיד עם הגעתכם לשם ולא לשנות מנהגים מהבית רק בגלל שרוצים "לפצות" את הילד על הקושי שחווה. להיות אמפתיים לרגשותיו של הילד, להבין התפרצויות אפשריות של כעס, בכי וכו' ולשקף לו מצד אחד (" אתה מאד עצוב ומתגעגע לחדר הישן שלך...") ומצד שני לא לוותר על הצבת גבולות ("נכון אתה כועס עכשיו וקשה לך, אבל אני לא מרשה לזרוק דברים" וכו'). לגבי תקופת השהייה בבית עם הילד, לדעתי יש לשריין את מקסימום הזמן האפשרי מבחינתכם, אבל בסך הכל העניין אינדיבידואלי לילד. לאחר שתסיימו את ההסתגלות הראשונית (פריקת ארגזים וכו') ולאחר שהייה ביחד בבית, אפשר להתחיל ולבקר עם הילד בגן החדש, לפרקי זמן קצרים ורק יחד אתך. אם תראו שקשיי ההסתגלות אינם גדולים, אפשר לשקול הכנסה לגן מוקדם יותר מחודש. עם זאת, חשוב להיות קשובים למצבי הרוח של הילד, לדפוסי האכילה, השינה, המשחק ורק כשדברים מתאזנים להתחיל הסתגלות לגן החדש. לסיום, אפשר להכין עם הילד מעין "אלבום מזכרת" של הבית הישן, הכלבה, תמונות המשפחה, וכל מזכרת אחרת.את האלבום אפשר לשלוף הן לפני המעבר והן תוך כדי ואחריו לצורך הסיפור ועיבוד שוב ושוב של מה שהיה ומה שצפוי לקרות. כדאי לעשות זאת לעיתים קרובות יחסית סביב המעבר ולהוריד התדירות בהדרגה, כאשר נראה שהילד לא זקוק יותר לסיפור המתרחש. המון בהצלחה ואת מוזמנת לשאול שאלות נוספות מתי שעולה הצורך (גם מחו"ל..), שרית.
 

פטריקית

New member
גן ובייביסיטר

שלום, אנחנו גרים בחו"ל ויש לנו תינוקת בת 11 חודשים , והיא עדיין מתעוררת בלילה כל שלוש שעות מקבלת בקבוק וחוזרת לישון , עד עכשיו לא יצאנו לבלות אני ובעלי , בגלל שלא רציתי שמישהי "זרה" תוציא אותה מהמיטה בלילה לבקבוק {וגם כי אני עייפה כל הזמן} , אבל עכשיו החלטנו לחפש בייביסיטר , אז חשבתי אולי להביא מישהי לפעם , פעמיים בשבוע שתהיה איתה וכך היא לא תהיה לה "זרה" , אבל אנחנו רוצים גם לשלוח אותה לגן אחרי גיל שנה ורציתי לדעת אם זה בסדר שהיא תלך כמה ימים לגן וכמה ימיים תהיה עם בייביסיטר? {אני חושבת שלי זה יותר קשה מאשר לה}. רציתי גם לדעת , המון בנות מדברות על השיטה של החמש דקות וללמד את התינוק להרדם לבד ולישון כל הלילה, רציתי לדעת אם זה גם שינוי שיקרה מעצמו והיא תתחיל לישון לילה שלם ? והאם אני מזיקה לה כשאני לא מלמדת אותה איך לישון לבד? תודה רבה
 
כמה שאלות

שלום פטריקית, לא תיארת בדברייך את תהליך ההרדמה הראשוני של הילדה. כיצד הולכת לישון? האם יש "טקס" קבוע? היכן היא נרדמת וכו'.לא ברור גם מהן שעות השינה שלה. כמה פעמים בלילה היא מתעוררת? באילו שעות? כמו כן, לא ברורה לי שאלתך לגבי מספר ימים בגן ומספר ימים עם בייביסיטר. האם השבוע אמור להיות מפוצל? באופן עקרוני, כדאי וחשוב ללמד את הילד להירדם לבד, אך לימוד זה צריך להיעשות קודם כל בטקס ההרדמה הראשוני ורק ממנו לעבור להתעוררויות בלילה. נהוג לחשוב שילד בגילה של בתך כבר אינו זקוק לאכילה לילית. לדעתי, הדבר גבולי ויש תינוקות שכן עדיין זקוקים לכך, אך נראה לי בכל זאת שכל שלוש שעות זו תדירות מוגזמת ואני לא בטוחה שבתך אכן מתעוררת לאוכל. ייתכן שנוצר איזשהו הרגל, שקשה בשלב זה לשרשו. אני ממליצה מאד על הספר "לישון בלי לבכות" (אינני זוכרת כרגע את שם המחברת) - האם יש באפשרותך להשיגו? זהו ספר שנותן מקום למספר דרכים אפשריות להתמודדות עם נושא השינה, באופן המותאם לגישתם של ההורים. שיטת חמש הדקות בהחלט אינה מתאימה לכל אחד ולא הייתי ממליצה עליה למי שאינו שלם במאה אחוז עמה. יש בהחלט אפשרויות נוספות. בהצלחה! שרית.
 

פטריקית

New member
תשובות

תודה לך על התגובה, תהליך השינה הוא ככה, היא עושה מקלחת ב19.30 אח"כ בקבוק והיא נרדמת תוך כדי הבקבוק , ואני מעבירה אותה למיטה אחרי 20 דקות +/- . בדר"כ היא מתעוררת ב23.00 , ב2.00 וב5.00 +/-.דרך אגב היא תינוקת לא קטנה היא שוקלת בסביבות העשר קילו, בקשר לגן הכוונה היא לפצל למשל שלושה ימיים תלך לגן ופעמיים תהיה עם הבייביסיטר. האם אני מגזימה בקשר לחשיבות שהיא תכיר את הבייביסיטר? תודה רבה
 
לפטריקית

נראה שבתך (כמו המון ילדים אחרים) פיתחה קשר הדוק בין תהליך ההאכלה לתהליך ההרדמה וזה מסביר את העובדה שכשהיא מתעוררת בלילה היא אינה יכולה להירדם חזרה בלי בקבוק. אני לא תזונאית, אך נראה לי שבגילה ובמשקלה היא בהחלט אינה זקוקה לאכול כל שלוש שעות במהלך הלילה. יותר מכך, הדבר מזיק מאד לשיניים ועלול לגרום לעששת. לדעתי כדאי לנסות ולנתק את הקשר בין שינה ואכילה כבר בהרדמת הלילה. נסי לדבר אתה תוך כדי ההאכלה ולמנוע ממנה להירדם. אם היא נרדמת, העירי אותה בעדינות, נתקי את הבקבוק והשכיבי אותה במיטה , כשאת לידה מנסה להרגיע. אפשר לעשות שלב ביניים ולהרדים אותה על הידיים שלך, בלי בקבוק (אם כי אח"כ תצטרכי "לגמול" גם מכך). ברגע שהילדה תלמד שיש דרך אלטרנטיבית להירדם היא לא תזדקק לבקבוק, או מקסימום תזדקק לאכילה אחת במשך הלילה ולא לשלוש. כדאי כאמור לקרוא את הספר "לישון בלי לבכות" ומומלץ גם ספרו של אבי שדה "לישון כמו תינוק", אם כי שוב אני מסתייגת לגבי שיטת חמש הדקות שלא מתאימה לכל אחד. לגבי הגן, לא הייתי ממליצה על שבוע מפוצל. ילד זקוק לשגרה יציבה וקבועה. מה שכן ניתן הוא לקחת בייביסיטר / מטפלת לחלק מימי השבוע ובמידה שמתאפשר לך להישאר איתה בבית בשאר הימים. כך הילדה עדיין תקבל את מה שזקוקה לו (טיפול אחד לאחד) וגם תלמד להכיר דמות נוספת. כמובן שחשוב שזו תהיה מטפלת קבועה שיש לה נסיון בטיפול בתינוקות. בכל מקרה, יש צורך בתהליך הסתגלות איטי והדרגתי, הן עבורה ולא פחות חשוב, עבורך. התחילי בלהיות עם המטפלת מספר שעות, אח"כ השאירי אותה לבד עם בתך לפרקי זמן קצרים ורק אח"כ תאריכי בהדרגה את שהותך מחוץ לבית. בהצלחה! שרית.
 

happpy

New member
לישון בלי לבכות

נכתב על ידי אליזבת פנטלי The No-Cry Sleep Solutuion By Elizabeth Pantly ספר טוב מאוד לדעתי שעזר לי מאוד בהרדמות של בני
 

KK15s

New member
מנסה שוב פחד מתינוקות

ירדן בן 9 וחצי חודשים. ילד פעיל ,מפותח,אוהב מאוד אנשים,וסקרן מאוד. ירדן נמצא איתי בבית אני מתכונת להכניס אותו לפעוטון לחצי יום כאשר יהיה בן שנה. אנחנו נפגשים פעם בשבוע עם קבצה של כ 10 אימהות עם הילדים (כולם בני גילו של ירדן) כל פעם בבית של משהיא אחרת. מלבד זאת אנחנו נפגשים עוד כפעמים בשבוע עם חברה שגם בנה בגילו של ירדן. עד לפני כשלושה שבועות ירדן הרגיש בנוח עם הילדים הוא שיחק לידם והתעניין במה שעשו. לאחרונה הוא ממש בורח מילדים האחרים. אם ילד זוחל לעברו או מדבר אליו, ירדן פורץ בבכי נוראי ורועד כולו. הוא נשכב על הרצפה מפוחד או שבורח מהר אחורה ומש בהסטריה מחפש אותי וכמובן בוכה ונורא קשה להרגיע אותו. הוא נרגע ומוכן להתקרב לילדים רק אם אני יושבת איתו כשהוא על הברכים שלי וגם זה רק בתנאי שהתינוקות לא מתקרבים אליו.השבוע הוא התחיל לזחול לכיוון ילד ששיחק בצעצוע שלו זה היה אצלנו בבית אבל ברגע שהילד הסתכל עליו הוא פרץ בכי ורעד. מה שמוזר הוא שירדן נפגש אם אותה קבוצה מאז שהיה בן 4 חודשים. ממבוגרים הוא א מפחד כלל להפך הוא נורא אוהב לשחק איתם וצוחק לכל מי שהוא רק רואה. לא שמעתי על פחד מתינקות מה כדאי לעשות? איך אפשר לעזור לו? האם תופעה כזאת היא נפוצה? סליחה מראש על האורך ותודה!
 
למעלה