שרשור תצפיות, צילומים ועזרה בזיהוי 4.3.17

חילוץ גופת עקב עיטי קורבן לבזיארות,בז נודד וסופת שחפים ביקום

מהיומיים הראשונים של השבוע ביקום:
ביום א' 26.2.17 , ערכנו אני ושלמה ביקור ביקום שנועד למטרת מבצע חילוץ עקב עיטי ללא רוח חיים ,מסובך בחבל על עץ. העקב נמצא יום קודם לכן, בשבת, ע"י שלמה , תלוי כשהוא מסובך בחבל במרומי עץ חרוב, כשהוא כבר ללא רוח חיים. החבל היה קשור לרגלו ברצועת עור. העקב חולץ ע"י טיפוס של שלמה על העץ וניתוק העקב מהענף בו היה תלוי ע"י מקל טלסקופי ומשורית.
מידע מלא ומתועד נמסר לפקחים אסף קפלן ואוהד מס מרשות הטבע והגנים.
.לאחר מכן בתצפיות באזור ניראו בעיקר:
זרון שדות נקבה צעירה. נראתה עפה בשולי האגם, ונראתה נוחתת בשדה. בהמשך צפינו בה בעמידה וצילמנו שלל תמונות. נראה היטב קולר לבן רחב ושלם ללא פספוס, כתם לחי כהה המגיע עד ללסת התחתונה,4 אצבעות בכנף, תחתית גוף חלודית חלקה ללא פספוס. איריס העין כהה.
לפחות 4 חופיות אלפיניות. התלוו לכ-6-8 חופיות קטנות בחלק הדרומי ביותר של מקווי המים באזור.
כ-15 חופיות קטנות
כ-20-30 חופמי צווארון
3 לוחמים
2 עיטי צפרדעים
ברווזים צהובי מצח
5-6 טדורנות ירוקות ראש
עקב עיטי
זרוני סוף
ביצניות מנומרות
ביצניות לבנות כנף
קיוויות מצוייצות
שרשירים
ברכיות
מריות צפוניות
ברווזים אפורים
זרעיות השדה
גבתונים עפרוניים
שחפי אגמים בכמות מועטה יחסית
בפרחים ניראו:
מרבדי אירוס הארגמן
ציפורן החתול
תורמוסים
כלניות

ביום ב' חזרנו שלמה ואני לשלולית יקום להמשך מעקב במקום.
המקום נמצא גועש ותוסס כמעיין המתגבר במגוון המינים , התצפיות ,והדינמיקה האקולוגית בשטח.
המחזה הבא בו צפינו נראה כלקוח מסרטי נשיונל ג'אוגרפיק:
סוף סוף אותר הבז הנודד, הציפור המהירה בעולם, המקומי של יקום . לאחר שניראו שחפים מתרוממים מהאגם התגלה הבז הנודד מגיח מגובה נמוך ונכנס בתוך להקת השחפים. חלקו העליון ניראה בהיר במיוחד. השחפים פתחו במנוסה מבוהלת . תעופתם הפכה לסופה סוערת , תוך שמיעת קולות שריקת משק כנפיים של כ-2,000 שחפים בלהקה אחת בו זמנית. סופת השחפים יצרה הדף אוויר שנשב לכיוונינו. הבז הנודד בחר לפתוח במרדף אחר שחף (ככל הנראה אגמים) צעיר. השחף ניראה בתמונה זועק בהיסטריה. בדרך פלא הצליח השחף הצעיר לתמרן ולהתחמק מנחת טופריו של הבז הנודד.
לאחר מכן פנה הבז הנודד לעמוד חשמל מרכזי בשטח ונעמד עליו לשעה ארוכה, ככל הנראה עד רדת החשיכה.
מלבד מחזה זה ניראו:
3 רמיות יחדיו מהן רק אחת צולמה,
סיכוי סביר שנראתה חרטומית גמדית אך לא הספקנו לצלמה. ניראתה בטן לבנה.
לוחם זכר בלבוש מעבר ללבוש קיץ
כ-30-40 חופמי צווארון
קיוויות מצוייצות
ברווזים חדי זנב
ברווזים צהובי מצח
כ-2,000 שחפים, רובם אגמים
מריות
ברכיות
שרשירים
ברווזים אפורים
זרוני סוף אחדים
זרעיות השדה

תצפיות נוספות בסוף השבוע:

ביום ו' יצאנו אני ואיתן לתצפיות בנחל בית עריף שם ראינו את אחד המראות היפים ביותר של נדידת הסתיו - העגורים האפורים - במבנה מרשים של שרשרות מסודרות, בגובה של כ-2,600 רגל. בדממה מוחלטת ניתן היה לשמוע את קולותיהם.
מלבדם ניראו גם פיפיון הרים ,עשרות ירקונים על עץ אחד עם מעט פרושים, גבתונים עפרוניים, פיפיוני שדות ופריחה מרהיבה.
עיט ככל הנראה חורש נראה בגבעת השלושה. זרון סוף צולם בבפטיסטים.

היום נראתה הנדידה מהמרפסת בבית , ניראו בתצפיות לסירוגין כ-300 חסידות לבנות ועשרות דיות בגיזרה שלי.
בחצר אתמול ניראה הפשוש עם חומר קינון....
האביב כבר כאן.

קרדיט צילום: צילומי העגורים הנודדים, וגבתון עפרוני ע"י איתן.

למעלה