'עיט ניצי ' נתן תשובה מדויקת לנסיבות..אבל אהמר על עקב מזרחי
וכמו ששמת לב שקורה אצלך ,האינטואיציה הראשונית נכונה כבר בכותרת ..
לדעתי זה כן עקב מזרחי .
אז למה התשובה של 'עיט ניצי' טובה ? כי ישנם טפוסי מעבר ואולי אף הברידים ,בין שני (תתי) המינים ,חורף buteo ומזרחי vulpinus ולא ברור אם המזרחי זה מין רשמי ש''הוספלט" לגמרי ,למרות שבמגדירים החדשים זה מוצג כך .
זאת ועוד - יש לנו גם מין שלישי , עקב עיטי - יציב נפוץ למדי בכל הארץ ובוודאי בכרמל .
למה זה עקב מזרחי ולא חורף ? הנצוי לגמרי של מזרחי ולא של עקב חורף . הזנב החלודי מאוד חשוב פה באבחנה .
למה זה מזרחי ולא עיטי (הנצוי שלהם דומה מאוד ,בעיקר למופע החלודי ,לא הקלאסי הבהיר ,של עקב עיטי ) ? - 1.אין כתם כהה גדול ב'מפרק' סוככות הכנף; 2.נראה קומפקטי למדי וכמו שאתה עצמך כתבת -קטן ,אבל את זה רק אתה ראית בשטח .( זה גם תומך נוסף בשלילת אפשרות של עקב חורף רגיל ) ;
3. דגם הכנף - האצבע החמישית קטנה ולא בולטת כמו של עקב עיטי .
מה הבעיתיות בקביעה שלי שזה עקב מזרחי ?
מבחינת הזמן עוד מוקדם מאוד נדידת העקבים המזרחיים עוד לא החלה ממש.
באילת ,שבה כבר החלה נדידת האביב של עיטי הערבות ,עברו עד עכשיו 14 עקבים מזרחיים בלבד .רק בעוד חודש וחצי חודשיים (התפר בין מרץ לאפריל) יהיה השיא .מדובר במספרים של עד 400.000 פרטים בנדידת האביב .
בארץ ישנם גם מספר מועט ביותר של זוגות מקננים של 'עקב חורף ' שמבחינת הנצוי שלהם קרובים יותר לטיפוס המזרחי אבל כל עוד לא נעשו בדיקות גנטיות קשה לקבוע . כמו שכבר ציינתי עצם האבחנה המדעית בין עקב חורף ועקב מזרחי היא עדיין בעייתית מבחינת קביעת מין עצמאי (יש אנשים מקצועיים ,ולא הדיוטות כמוני, שבטח יוכלו לספר יותר על הנושא הזה ), וישנם טפוסי מעבר בין האוכלוסיות ה'ארופאיות' של עקב החורף והאוכלוסיות ה'רוסיות\סיביריות' של העקב המזרחי , בוודאי ברוסיה האירופית וגם באוכלוסיות המעטות יותר שמקננות דרומה משם ,בתורכייה ובמזרח התיכון עד לצפון ישראל .
באביב לפני 7 שנים צפיתי בזוג כזה בהתנהגות קינון בעכברה - היו להם אפיונים גם של עקב חורף וגם של מזרחי .
השורה התחתונה - מהמר שזה עקב מזרחי ,מהמספר הלא גדול מאוד של עקבים מזרחיים שעוברים את (צפון ומרכז) הארץ דרומה בסוף נדידת הסתיו - שנשאר לחרוף בארץ .