שתי שאלות...

Cartman

New member
שתי שאלות...

1) האם אליס בארץ הפלאות נחשב ספר פנטזיה, או סתם סיפור אגדה? מהם בעצם הקריטריונים לסיפור פנטזיה, שמבדילה אותו מסיפור אגדה? האם פנטזיה ואגדה זה אותו הדבר? 2) טוב טוב הגמד. לפני שבוע בערך הייתי בחנות ספרי בקניון רחובות וראיתי שם ספר על גמדים ושדונים בעובי של כל הכרכים של אנציקלופידה בליטניקה ביחד. רפרוף קל הראה לי שהספר מספר על גמדים ואורח חייהם. הגמדים שם היו אותם גמדים מטובטוב הגמד, הסדרה המצוירת הישנה, וזהו ספר רציני, לא ספר ילדים, אפילו מראים שם גמדה עירומה (למרות שהראו גמדה עירומה גם בסדרה המצוירת...). האם מישהו יודע אם לטובטוב הגמד יש ערך סיפורי חוץ מסדרת הטלוויזיה לילדים? האם יש סיפורי טובטוב המכוונים לקהל מבוגר יותר?

tsahee

New member
שתי תשובות

וואוו. זאת הייתה כותרת מקורית. 1) נראה לי שכן. כלומר, כל אחד מגדיר אחרת מה זה אגדה ומה זה פנטסיה, אבל כל ז´אנר הפנטסיה, וזה ברור לחלוטין, מקורו באגדות עם ולמרות שאליסה היא לא בדיוק כזאת היא בהחלט משתלבת מצויין בקטגוריה בין "זהבה ושלושת הדובים" לסיפור על מי שזה לא יהיה שהביא לבני האדם את האש. 2)טוב טוב הגמד היא סדרת פנטסיה מלאה ועשירה בפני עצמה. במהלך הסידרה ניתנו המון נתונים על גמדים כגון גובה (עם ובלי כובע), משקל, סוגים, מנהגים, ומבנה בית כולל מידות. בחופש הגדול האחרון הייתי נשאר לצפות בסדרה כמעט בכל פעם שנתקלתי בה במקרה וזה בהחלט השתלם. בהחלט יש שם פניה מאוד חזקה לקהל חובבי הפנטסיה המבוגרים יותר.

galahead

New member
רק הערה קטנה

מי שזה לא יהיה שהביא לבני האדם את האש=פרומתיאוס שמרד באלים ושיתף את האדם במתנת האש ועל כן נענש בכך שנקשר לסלע גדול וציפור טרף גדולה הייתה באה פעם ביום ומנקרת את הבפנוכו שלו, ללא סוף. :)

preacher

New member
אליס, עד כמה שידוע לי, מקוטלגת כ

ספרות נונסנס. יש כאלה שמחשיבים את אליס כפנטזיה אבל לדעתי היות שהספר כל כך שונה במהותו מכל ספר אחר שמקוטלג כפנטסיה, לשים אותו תחת אותה כותרת יהיה חסר משמעות. ההבדל בין אגדה ופנטסיה הוא די דק אבל הייתי מציין כמה הבדלים: דבר ראשון, פנטסיה כז´אנר ספרותי היא בהכרח יצירה כתובה. אגדה היא יצירה שקיימת גם בעל פה ולרוב נועדה שיספרו אותה. לרוב לאגדה יש מסר להעביר מעבר לסיפור עצמו. ודבר אחרון, אגדה לא מנסה לבנות עולם ספציפי ומפורט עם הגיון פנימי אלא משתמשת במוטיבים כלליים יותר - ממלכה רחוקה אי שם, יער עבות, המלך והמלכה, ולא "ממלכת מורדור" או "יער ארדן" או "הקיסר טורטאליק". כל אלה כמובן לא הגדרות חצובות בסלע אבל הן עוזרות בזיהוי. כשאתה אומר שהגמדים היו אותם גמדים מ"טובטוב הגמד" אתה מתכוון ממש עם אותם שמות או סתם מצוירים בצורה דומה?

Cartman

New member
אותם גמדים בדיוק!

זה לא היה ספר עלילתי אלא ממש ספר מחקר ולכן לא היו בו שמות, אבל הם היו לבושים בדיוק אותו הדבר כמו הגמדים בסדרה ועל הכריכה יש את טובטוב מקדימה ובפרופיל.... ושאלה לא קשורה בהחלט: מישהו פה יודע מה זה קונספט ארט? שאלתי בפורום אמנות ולא ענו לי.... ועוד משהו: צבע הכשף זה ספר טווווווב! מישהו פה יודע איפה אני יכול למצוא שרטוטים ומפות גיאוגרפיות, דברים כאלה, שעולם הדיסק, באינטרנט?

hazgul

New member
אכן ספר טוב, כמו

שאר הסדרה, כנס ל L-Space (בקישורי הפורום) יש שם הכל על עולם הדיסק. האזגול

למעלה