תאומים בני שנתיים

skibs

New member
תאומים בני שנתיים

שלום לכם,
אני אמא לתאומים בני שנתיים - בן ובת. אני חוששת שעד עתה לא עשינו עבודה מספיק טובה בחינוך ובכלל בגישה לילדים. כנראה שאנחנו לא יודעים כיצד לגשת אליהם, כיוון שבכל יום אנחנו צריכים להתמודד עם ויכוחים רבים והרבה "דווקא", וזה לגבי כל דבר.
בכל יום אני לוקחת אותם ומחזירה אותם מהגן. כמעט תמיד יש ריבים בדרך לגן (באוטו שלי או באופניים הזוגיים שלהם - אנחנו גרים במושב). בגן תמיד יש סצינה כשאני הולכת, וגם כשאני מגיעה לקחת אותם אחרי צהריים, כמעט תמיד מישהו מהם או שניהם מצוברח, ומיד כשאני מגיעה רוצה מוצץ + ידיים, ואז השני גם רוצה וכאן מתחילה הבעיה. המטפלות אומרות שעד שאני מגיעה הכל בסדר, ואז פתאום הם משנים את ההתנהגות, ונראה שהם עצבנים/עצובים. אז גם הדרך לגן וגם הדרך הביתה לא נעימה. אני מנסה כל מיני דרכים ליצור מצב שאנחנו הולכים ברגל, בלי שאחד מהם יהיה על הידיים ויגרום לשני לקנא. אני מסבירה, אני מנסה לשכנע, אני מציעה אלטרנטיבות (למשל נגיע הביתה וארים אותך), אבל זה לא תמיד עוזר, ובמקרים רבים יש בכי ותסכולים לאורך הדרך הביתה.
לאחרונה התחלתי פשוט להסביר להם בבוקר איך צריך להתנהג. "אומרים שלו לאמא ונותנים נשיקה וחיבוק. לא רבים בדרך לגן. כשאמא באה לקחת מהגן אנחנו שמחים ולא כועסים, נותנים יד והולכים". נראה שזה עוזר, אך אני שואלת את עצמי איפה אני טועה בגישה אליהם. אולי אני לא מדברת איתם מספיק? אולי הם מבינים יותר ממה שאני חושבת? אולי הם לא יודעים איך הם אמורים להגיב כשאני מגיעה אחרי הצהריים לקחת אותם מהגן, וכך הם בעצם משדרים לי שהם התגעגעו אליי, או שהיה להם קשה היום?
באמת שאשמח לטיפים, כי אני פשוט שמה לב שזה רק אצלי. אני רואה את הילדים האחרים שמגיעים לגן, ושבאים לקחת אותם, ורק אצלי זה כך. נראה שזה בדרך כלל זורם אצל הורים וילדים אחרים, ואצלנו זה תמיד מרגיש קשה, מתסכל ולא נעים. איך עושים שיהיה יותר נעים? פחות מריבות, פחות בכי ותסכולים.
הם מבקשים כל דבר בבכיינות, לא סבלניים ולא מחכים לרגע, גם כשמסבירים להם שהם צריכים סבלנות ולחכות, ובכל פעם אנחנו מזכירים להם שצריך לבקש במילים ולא ביללות.
ממש קשה לי כך ואני יודעת שגם אם הטמפרמנט שלהם קשה יחסית (כך אומרים משפחה, חברים והמטפלות), עדיין המפתח לשינוי בידינו ההורים.
תודה שהקשבתם
אביגיל
 
שלום אביגיל,

אתחיל מהסוף - לא נכון להתייחס להתנהלותך עם ילדיך כעבודה חינוכית לא מספקת או גישה לא נכונה. אני מניחה שאת ובעלך עושים כמיטב יכולתכם, מתמודדים עם שני ילדים (הנאה כפולה, אך גם קושי כפול), אולי אלו הילדים הראשונים שלכם ואתם בעצמכם לומדים ומפתחים את הזהות ההורית שלכם במקביל אליהם, גיל שנתיים הוא לרוב גיל לא פשוט, קיימת בו הנטייה להפגנת עצמאות (אותה התנהגות "דווקאית" שציינת, לא סתם הוא נקרא "גיל שנתיים הנורא") וגם מזג הוא דבר מולד. קל "להצליח" (המרכאות בכוונה) בחינוך ילד בעל מזג נוח, הרבה יותר קשה ומאתגר כשמדובר בילד עם מזג בעייתי, על אחת כמה וכמה כשמדובר בתאומים.
אני הייתי ממליצה לך לקחת כמה מפגשים עם יועצת משפחתית/הדרכה הורית, כדי שתכיר טוב יותר את הדינמיקה המשפחתית ו"תתפור" לכם תכנית והמלצות אישיות שתתאים לצרכים שלכם.
ובכל זאת, פנית אלינו לייעוץ, אז אנסה על קצה המזלג לעזור בטיפים כלליים יותר:
בחינוך, לצד הרוך והענקת החום, יש לנהוג בעקביות ובהחלטיות. תשבי עם בעלך ויחד תסכמו על מה אתם לא מוכנים לוותר ומה כן פתוח למשא ומתן. כך למשל, אם החלטתם שלא מרימים יותר את הילדים על הידיים בחזרה מהגן, פשוט לא מרימים. אצמד לדוגמת הידיים (קשה לי אפילו לדמיין אמא מרימה תאומים בני שנתיים על הידיים + תיקים..): בארוחת הערב המשפחתית (אם אין כזו, כדאי מאד להתחיל ולסגל את המנהג הנפלא הזה), אתם מודיעים לילדכם שמהיום, כשאמא מחזירה אתכם מהגן, היא לא תרים אתכם יותר על הידיים. אתם כבר ילדים גדולים וחוץ מזה, לאמא מאוד קשה וכואב לה הגב (אם משפט זה מתאים לרמת ההבנה שלהם, אחרת פשוט לומר שמהיום אמא ואבא החליטו שהם גדולים והם מסוגלים ללכת בכוחות עצמם מהגן עד הבית). כאן המקום גם להוסיף אופציה של בחירה, כדי לשדר להם שיש להם גם יכולת השפעה כלשהי. למשל, "אתם תבחרו אם אתם רוצים ללכת יד ביד עם אמא, ללכת ליד אמא בלי לתת לה יד, להחזיק בובה שאתם אוהבים ו/או לשים מוצץ בפה עד שמגיעים הביתה". "אתם גם יכולים לבחור שיר שתשירו בדרך חזרה ביתה ביחד, איזה שיר שתבחרו, כל יום ילד אחר יבחר את השירים שהוא רוצה". ממש להפוך את החזרה הביתה לחווייתית. בדרך הזו למעשה הבהרת מה את לא מוכנה לעשות, פתחת למשא ומתן מה כן אפשר לעשות (ונתת המון אופציות!) ואפילו הפכת את החזרה מהגן לבית למשהו חווייתי-משחקי.

אותו דבר גם לגבי הבקשות שנעשות באופן מתבייכן. לומר במפורש שתינוקות בוכים וחתולים מייללים. הם ילדים גדולים ויכולים להשתמש בפה החמוד שלהם כדי לבקש בקשות. אפשר גם להמציא סיפור שתקריאי להם לפני השינה על ילד וילדה שכל פעם שרצו דבר מה היו בוכים להורים.
הנה דוג':
פעם היו זוג ילדים חמודים - רונית ורונית (להמציא שמות שלא זהים לאלו של ילדכם)
שכל ארוחת ערב היו מייבבים בקול:
(לומר בקול דרמטי ומתכיין): "אני רוצה כריך, אני רוצה דייסה, לא רוצה לאכול!"
ואחרי הארוחה: "רוצה ידיים! רוצה מוצץ!!! רוצה שמלה ורודה!"
לא היו מנומסים, כלל לא אמרו בבקשה או תודה.
לאבא ואמא לא היה נעים בכלל, הם היו עצובים
הם כל כך רצו שרוני ורונית ידברו יפה, כמו ילדים גדולים
אך רוני ורונית המשיכו לבקש ביללות.
"אני רוצה את זה......", "לא רוצה לחכות!". כך עשו גם בימים וגם בלילות.

אמא ואבא חזרו וביקשו -
בבקשה הפסיקו, השתמשו בפה, היו מנומסים.
אך זה לא עזר, רוני רונית המשיכו להתנהג כו צמד ננסים.

אך יום אחד, החליטו הילדים יחדיו:
אולי נתנהג כמו גדולים, מ-ע-כ-ש-י-ו!
אולי במקום לבכות או לילל כמו תינוקות
נשמש במילים עדינות, לא בבכי ולא בצעקות?

וכך ביקש רוני: "אבא אני רוצה לשחק אתך".
ורונית הצטרפה - "אני רוצה בבקשה להיות הראשונה"
ולאחר מכן אמר רוני: "אני רוצה חביתה וגבינה לבנה"
ורונית צחקה ואמרה - "בשבילי מלפפון וקצת עגבנייה".

אבא ואמא היו מאושרים, כל כך שמחו בלב,
הרבה יותר נעים עכשיו, כשאף אחד לא מייבב.
עכשיו במשפחתנו תמיד זוכרים -
כשרוצים לבקש, לא בוכים, לא מייללים, מדברים.
רוני ורונית שמחו והיו מאושרים
ואבא ואמא התגאו - יש לנו ילדים בוגרים!

מקווה שעזרתי ולו במעט.
שיהיה בהצלחה!



(ולומר בקול דרמטי, מתבכיין - "רוצה לאכול!!" "אני רוצה את זה....!") ולאמא ואבא היה מאוד לא נעים. יום אחד, החליטו הילדים - למה שלא נבקש ממש כמו גדולים?
 

skibs

New member
תודה רבה דנהך.

וואו! תודה רבה על הדוגמא. אני בהחלט הולכת להיעזר בזה!
את צודקת ואני חושבת שאין מנוס מהדרכת הורים עם מספר תצפיות אצלנו בבית.
בימים האחרונים שוחחתי איתם בשקט כשעשיתי לכל אחד מהם מקלחת (אנחנו עושים להם בכוונה בנפרד - זמן איכות עם אמא/אבא). דיברתי איתם על ההגעה לגן (חיבוק ונשיקה וביי ביי) ועל החזרה מהגן (כשאמא באה לקחת אותך זה דבר שמח. אני מתגעגעת אליך, אז בוא ניתן נשיקה ונלך יד ביד הביתה).

היום לדוגמא, בפעם האלף, הם לא רצו לנעול נעליים וללבוש מעיל וללכת לגן. בהתחלה הייתי מנתבת את זה למקום של משחק, שיר או אומרת שאנחנו ממשיכים לשחק עוד כמה דקות ואחר כך מתלבשים והולכים. אבל זה לא עוזר. בכל יום מחדש הם קודם כל מתנגדים ורק אחר כך מסכימים.
היום כבר יצאתי מהכלים וצרחתי עליהם. הם מאוד נבהלו כי אני לא צועקת הרבה, אז התלבשו ויצאו. חבל לי שזה כך.
בתי מאוד נעלבה מהצעקות ובגן לא רצתה לומר לי שלום. כמעט בכל יום מישהו מהם מגיע עצבני לגן, ואני מאוד נבוכה מזה.
העניין הוא שכבר אין לי סבלנות להביא אותם לעשות דברים במניפולציות נעימות. נשחקתי. גם כשאני מנסה לצחוק, לשיר או לנתב את זה למקום של משחק, אני לא מצליחה לעשות את זה עם בתי. היא לא משתפת פעולה, ובאופן כללי יש לה מזג כועס. היא צועקת המון, והבכי שלה צרחני והיסטרי. האמת ששמנו לב למזג הזה מאז שנולדה.
אני יודעת שזה נשמע רע כשאני מדברת עליה כך, אבל קשה לשנינו ומסתבר שגם למטפלות בגן, שמאוד אוהבות אותה אבל מציינות את העקשנות ואת המזג הקשה. היא ילדה חכמה מאוד, רצינית, אוהבת לעזור ומאוד דומיננטית, ויש לזה גם צד פחות נעים. היא רוצה להחליט ומאוד מתעקשת על כך. וואו, אני ממש מרגישה חסרת אונים מולה. לא חשבתי שארגיש כך מול הילדה שלי, והיא רק בת שנתיים.
קל לי יותר להתנהל מול הבן שלי, כי הוא לא עקשן גדול. גם אם הוא לא רוצה לעשות משהו אני מצליחה לשכנע אותו בטוב. לפעמים הוא מחקה אותה ואז זה כבר מתחיל להסתבך. היום ממש צרחתי עליהם והרגשתי עם זה רע.
ולגבי המבוכה - אני יודעת שאני צריכה להתגבר על עצמי, אבל אני מרגישה שמסתכלים עליי וחושבים שאני אמא רעה, כי הם מגיעים לגן עם מצב רוח רע (אחרי סשן של לא רוצה ולא רוצה ואמא כבר עצבנית), וכשאני באה לקחת אותם מהגן תמיד מישהו מהם כועס, וזה מוריד לי את הביטחון. אני פשוט לא מסוגלת להמשיך לעשות את זה כך. כבר חשבתי להביא בייביסיטר שתוציא אותם כל יום מהגן :(

אני חייבת הפסקה קצרה מכל זה. הייתי רוצה שבעלי יעשה את זה במקומי (הוא יוצא לעבודה בשש וחצי בבוקר) לכמה חודשים, כדי שאוכל לעשות "ריסטארט" כי אני כבר שחוקה ואין לי סבלנות אליהם (הכוונה היא שאין לי סבלנות כשהם מתחילים עם ה'קונצים'), ואז בעצם נוצר מצב שזה מיד מגיע לכך שאני עצבנית ורוצה "לגמור עם זה וללכת לגן". הם קמים מאוד מוקדם בבוקר (שש), ואז אנחנו מצחצחים שיניים, מתלבשים, שותים שוקו ורואים קצת טלויזיה ומשחקים. יש לנו שעה שלמה להעביר, ואחר כך כשאני רוצה ללכת, הם כבר עמוק בתוך המשחקים או הטלויזיה ולא רוצים לצאת. בימים שהם מתעוררים מאוחר (נדיר), זה הרבה יותר קל, כי אנחנו פשוט מתארגנים ויוצאים מהבית. אולי כדאי להתנהל אחרת בבוקר? אולי כדאי להכין אותם יותר מראש ליציאה מהבית? (למרות שאנחנו אומרים להם שעוד מעט השעה שבע ואנחנו הולכים לגן, וכשאמא אומרת שהגיע הזמן ללכת, אז נועלים נעליים ויוצאים).

תודה רבה על ההקשבה
 
למעלה